Αρχική Green Life Διαδρομές «Κοιλιά»… τουριστική: Μείον 26,4% το α’ εξάμηνο

«Κοιλιά»… τουριστική: Μείον 26,4% το α’ εξάμηνο

37

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 13/7/2009
του Θοδωρή Πυλιώτη

 

  Την πίεση της διεθνούς κρίσης αισθάνεται έντονα ο Ελληνικός τουρισμός, και ιδιαίτερα οι μικροί προορισμοί όπως είναι η Χίος, που παραμένουν και ακριβή χωρίς περιθώρια μεγάλων εκπτώσεων.
     Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων φέρνουν τη Χίο στη χειρότερη θέση με μείωση των αφίξεων ξένων αεροπορικώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 26,4%.
     Προσπαθώντας να είναι αισιόδοξη η Λίτσα Λύκου, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής σημείωσε ότι το πραγματικό ποσοστό πρέπει να κυμαίνεται 10-13% αφού φέτος έχουμε ως αυτή την περίοδο δύο τσάρτερς λιγότερα και συγκεκριμένα σταμάτησε το μοναδικό που ερχόταν από Αυστρία, και έχουμε ένα αντί δύο από το Βέλγιο.
     Όταν μιλάμε βεβαίως για αριθμό τσάρτερ που φθάνουν εβδομαδιαίως στο νησί, αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα νούμερα σε άλλα νησιά προηγμένα τουριστικά. Μόλις 8 τσάρτερ την εβδομάδα φθάνουν στο νησί μας, τα οποία από τις 2 Αυγούστου θα γίνουν 7 αφού θα σταματήσει ένα από τη Νορβηγία.
     Σήμερα έρχονται 3 τσάρτερ από την Ολλανδία, 2 από τη Νορβηγία και από 1 από Βέλγιο, Τσεχία και Σλοβενία.
     Την επισήμανση ότι είμαστε ένας ακριβός προορισμός, τόσο σε ότι αφορά τιμές αεροπορικών εισιτηρίων όσο και τιμών ξενοδοχείων, μας έκανε ο τουριστικός πράκτορας Θοδωρής Μιχαλάκης. «Εμείς έχουμε και τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Προτιμά ο επισκέπτης να πάει π.χ. στην Κρήτη με πολύ πιο φθηνά πακέτα», μας είπε.
    
     Μειωμένα δρομολόγια ΚΤΕΛ
     Και αν οι καταστηματάρχες βιώνουν την κρίση με τους τουρίστες να ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό, ποτό και διασκέδαση, τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα τη βιώνουν ακόμα και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ.
     «Τα θερινά δρομολόγια θα ξεκινήσουν από Δευτέρα, δηλαδή από σήμερα, ενώ άλλες φορές τα έβγαζα από τον Ιούνιο», μας είπε ο πρόεδρος των υπεραστικών ΚΤΕΛ Λεόντιος Καλαγκιάς.
     Έχουμε μόνο 6 δρομολόγια για την παραλία της Αγίας Φωτιάς και η κίνηση είναι 15 άτομα!, και μόνο 3 δρομολόγια για Κώμη- Εμπορειός που είναι οι πιο τουριστικές μας παραλίες μας λέει ο κ. Καλαγκιάς.
     Μειωμένοι είναι και οι ελληνοαμερικάνοι που κατά κόρον ζητούσαν πληροφορίες στα ΚΤΕΛ.
     Μείωση των εισπράξεων κατά 35% βλέπει από τις δράσεις τους και ο Θ. Μιχαλάκης. Ο επισκέπτης αποφεύγει πολλές μετακινήσεις και επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νησιού.
    
     Ελπίζουμε στους Ελληνες
      Ανάσα αναμένεται να δώσουν για τον Ιούλιο και Αύγουστο οι Έλληνες επισκέπτες. Ήδη ξενοδοχειακές μονάδες δουλεύουν με Έλληνες, γεγονός που δίνει το δικαίωμα σε πολλούς από τους ξενοδόχους είναι ευχαριστημένοι με τις κρατήσεις.
     Πάντως και εκεί έχουμε μείωση. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι όπως η περσινή χρονιά, που κατέβαινε ο καταπέλτης και έβγαιναν 700-800 άτομα από το πλοίο. Τώρα οι αφίξεις κυμαίνονται σε 400-500 άτομα», σημείωσε ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου Χάρης Μπουρνιάς χωρίς να έχουν ακόμα οι υπηρεσίες ακριβή στοιχεία για τον Ιούνιο.
     Επίσης παρά το ότι έχουν υψηλή πληρότητα οι πτήσεις εντούτοις μειωμένες είναι και οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού. Αντί για 5 πτήσεις που είχε πέρυσι η Ο.Α. φέτος έχουμε 3 σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι δυστυχώς μια άσχημη τουριστική χρονιά.