Αρχική Green Life Διαδρομές Ανάδειξη φυσικής και ιστορικής διαδρομής Φα- Λιθί

Ανάδειξη φυσικής και ιστορικής διαδρομής Φα- Λιθί

15

 

 

Το μονοπάτι «Φα –Λιθί» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου. Πρόκειται για παλαιό λιθόκτιστο μονοπάτι που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, το οποίο συνέδεε το Λιθί με τα μονοπάτια της κεντρικής Χίου. Το μήκος της διαδρομής είναι 4.100 μέτρα και ο απαιτούμενος χρόνος για να τη διασχίσει ο πεζός ανέρχεται σε μια ώρα περίπου.

 


Ο περιπατητής θα βρεθεί σε ένα τυπικό μεσογειακό περιβάλλον που κάθε εποχή του έτους έχει ενδιαφέρον. Η βλάστηση παρουσιάζει σημαντική ποικιλία σε φυτικά είδη, ανάμεσα στα οποία και είδη της οικογένειας orchidaceae που δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αρχή της άνοιξης που είναι ανθισμένα.

 

Η Ν.Α. Χίου έχει ήδη υποβάλει αίτημα έγκρισης προμελέτης στην Γ’ ΕΒΑ και στη Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μελέτης και τη δημοπράτηση του Έργου. Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του πετρόκτιστου μονοπατιού, και θα τοποθετηθούν παγκάκια καθώς επίσης και η απαραίτητη σήμανση για την ένταξη και αυτής της μοναδικής διαδρομής στο δίκτυο των Φυσικών και Ιστορικών Διαδρομών του Νομού μας.