Αρχική Πολιτισμός Πυθαγόρειο Σάμου: Βήμα στον πολιτισμό

Πυθαγόρειο Σάμου: Βήμα στον πολιτισμό

11

 Το Εργαστήρι Μουσικής Δωματίου Εθνικού Ωδείου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Απόστολου Χατωνίδη.
Το διεθνούς ακτινοβολίας Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» ανοίγει από αύριο τις πύλες του στο νησί της Σάμου για 13η χρονιά, με μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων, στην καρδιά του καλοκαιριού.


Το φετινό πρόγραμμα, το οποίο και θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου, έχει νεανικό παλμό, με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων νέων καλλιτεχνών, καθώς και νεανικών μουσικών σχημάτων, που θα μας προσφέρουν ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές.


Η έντονη νεανική παρουσία επιβεβαιώνει το στόχο του Φεστιβάλ για την προβολή νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών στο δροσερό αυτό «βήμα» πολιτισμού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.


Την έναρξη του 13ου Φεστιβάλ, αύριο στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πυθαγορείου της Σάμου, θα πραγματοποιήσει το Εργαστήρι Μουσικής Δωματίου Εθνικού Ωδείου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Απόστολου Χατωνίδη.


Oπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του μεγάλου Eλληνα μουσουργού «Μανώλη Καλομοίρη» στον τόπο καταγωγής του, προβάλλοντας την ελληνική μουσική δημιουργία, συμπεριλαμβάνοντας στα προγράμματα των συναυλιών του γνωστά έργα Ελλήνων συνθετών.


Αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση ποιοτικής ψυχαγωγίας, μέσα από συμπράξεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.


Φέτος, γίνεται παράλληλα και ένα άνοιγμα στη σύγχρονη τζαζ, ενώ θα παρουσιασθούν κι έργα Κυπρίων συνθετών, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στη Μεγαλόνησο.


Είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός, με υψηλού επιπέδου όχι μόνο μουσικά, αλλά και θεατρικά δρώμενα, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου.


Μια ακριτική πολιτιστική διοργάνωση διεθνούς απήχησης, που συγκεντρώνει μεγάλο κάθε καλοκαίρι ένα σημαντικό αριθμό φιλότεχνων από όλο τον κόσμο στο φιλόξενο νησί του Πυθαγόρα.


Οπως κάθε χρόνο, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.


Την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ έχει η διεθνούς φήμης πιανίστα Ελενα Μουζάλα. Πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο Νομάρχης Σάμου, Εμμανουήλ Κάρλας, και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής η κα Χαρά Καλομοίρη, εγγονή του τιμώμενου συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη.


Στην προετοιμασία του Φεστιβάλ συμμετέχει κάθε χρόνο ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης» και το Εθνικό Ωδείο Αθηνών.