Αρχική Νέα Οικονομία Τακτικές θερινές «εκπτώσεις», από 15 Ιουλίου

Τακτικές θερινές «εκπτώσεις», από 15 Ιουλίου

6

“Τακτικές Θερινές Εκπτώσεις”!

 Με αυτό το τρίπτυχο ανακοινώνει τις φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις, που ξεκίνησαν από τις 15 Ιουλίου και λήγουν στις 31 Αυγούστου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, υπονοώντας ασφαλώς ότι υπάρχουν και έκτακτες.
Πρόκειται για τα δεκαήμερα προσφορών που άρχισαν να εφαρμόζονται από φέτος, σε μια προσπάθεια, υποτίθεται, ενίσχυσης της αγοράς της οποία όμως οι απόψεις διίστανται.
Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που το πρώτο 6μηνο του 2009 «τσίμπησαν» μισό τοις εκατό κέρδος αντέδρασαν αρνητικά στα «δεκαήμερα» προσφορών, ακολούθησαν ωστόσο «διότι δε μπορείς να κάνεις και αλλιώς».
Ήταν επιθυμία των μεγάλων πολυκαταστημάτων που το ίδιο διάστημα είχαν ζημιά της τάξης του 17%, και ειδικά στην Αθήνα ήθελαν να προλάβουν τον κόσμο πριν φύγει για διακοπές, να ξεκινούν οι εκπτώσεις στην 1η Ιουλίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης τους έκανε τη χάρη και κατάργησε την απαγόρευση πραγματοποίησης προσφορών για περίοδο 30 ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.
«Υποχρεωτικά κι εμείς ακολουθήσαμε», είπε στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Νίκος Δηράκης, μένοντας επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα. «Όλο το καλοκαίρι ο κόσμος ψωνίζει με προσφορές 30%. Το 50% των εκπτώσεων θα κάνει τη διαφορά στην αγοραστική κίνηση;» Επιφυλακτικός όμως είναι και για αυτό τον ίδιο όμως το θεσμό των εκπτώσεων, που μάλλον θα τον ζημιώσουν παρά θα τον ωφελήσουν τα μέτρα. «έτσι όπως πάει εκφυλίζεται. Δε μπορείς να ελέγξεις αν είναι πραγματικές ή όχι οι εκπτώσεις, γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο» λέει. Την ίδια άποψη έχει στο σύνολό της σχεδόν η τοπική αγορά. «Μετά από μια μακρά καλοκαιρινή περίοδο «προσφορών» δε μπορείς να ελπίζεις πολλά πράγματα από τις εκπτώσεις» μας λένε, ελπίζοντας το αποτέλεσμα να τους διαψεύσει.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 15/7/2009 (DIMOKRATIKI.ORG)