Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΚΚΕ – ΚΝΕ: Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τα διόδια, αλλά...

ΚΚΕ – ΚΝΕ: Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τα διόδια, αλλά δεν… της είδαν στα κανάλια!

13

 ΚΚΕ – ΚΝΕ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ανοιξαν τα διόδια σε 17 σταθμούς
Για πάνω από 2,5 ώρες τα αυτοκίνητα διέρχονταν χωρίς οι οδηγοί να πληρώνουν τα υπέρογκα χαράτσια


Σηκώθηκαν οι μπάρες των διοδίων σε όλη τη χώρα! Απ’ άκρη σ’ άκρη, στους σταθμούς διοδίων της Αττικής και στα κεντρικότερα σημεία της χώρας, το ΚΚΕ, με μια δυναμική, ταυτόχρονη κίνηση, χτες το απόγευμα άνοιξε συνολικά 17 σταθμούς διοδίων, καταργώντας στην πράξη ένα δυσβάσταχτο χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Σε Αφίδνες, Σχηματάρι, Μεταμόρφωση, Ελευσίνα και Κατεχάκη στην Αττική. Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά στη Θεσσαλονίκη, ζεύξεις Ρίου – Αντιρρίου και Ακτιου – Πρέβεζας, Σπαθοβούνι, Κιάτο, Ισθμός, Νεστάνη και Ρίο στην Πελοπόννησο. Τέμπη, Μοσχοχώρι και Πελασγία σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, έκαναν πράξη το σύνθημα: «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια»…
Διόδια, που οι εργαζόμενοι τα έχουν χρυσοπληρώσει δύο και τρεις φορές, τόσο μέσω της φορολογίας όσο και μέσω του αντιτίμου στους σταθμούς. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ, με σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και την εκμετάλλευση των διοδίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Και, φυσικά, από κοινού και πάλι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, μαζί και των διοδίων, στις 25 Ιούνη.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν βουλευτές του ΚΚΕ αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίπλα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΦΙΔΝΕΣ
Η ώρα είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φτάνουν στα διόδια των Αφιδνών. Κόκκινες σημαίες πλημμυρίζουν το χώρο και αμέσως, δύο μεγάλα πανό ξεδιπλώνονται μπροστά από τα διόδια: «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια – ΚΚΕ». Απ’ τα μεγάφωνα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, καλούν τους οδηγούς: «Από τώρα τα αμάξια περνάνε ελεύθερα. Το ΚΚΕ, πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη στους σταθμούς διοδίων της Αττικής και της Ελλάδας. Ζητάμε να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των διοδίων. Απαιτούμε ελεύθερους δρόμους για όλους τους εργαζόμενους».
Αμέσως τα πρώτα αυτοκίνητα αρχίζουν να περνούν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν διόδια. Οι εργαζόμενοι, δείχνουν την καθολική τους συμφωνία: Αλλοι κορνάροντας παρατεταμένα κι άλλοι σταματώντας και λέγοντας λίγες κουβέντες με τους συγκεντρωμένους. Τα φυλλάδια του Κόμματος, έγιναν, κυριολεκτικά, ανάρπαστα. «Είναι ωραία να μην πληρώνουμε», είπε μια κοπέλα φεύγοντας και ένας άλλος, λέει: «Είναι κατάσταση αυτή; Και βέβαια τα διόδια πρέπει να είναι ανοιχτά».
Τα αυτοκίνητα περνούσαν από τα διόδια, χωρίς να πληρώνουν χαράτσι οι οδηγοί, μέχρι τις 9 το βράδυ…

Στο Σχηματάρι
Εκατοντάδες κομμουνιστές, βρέθηκαν στα διόδια του Σχηματαρίου. Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια ένωσαν τη φωνή τους με αυτές των χιλιάδων οδηγών που ζητούσαν να «καταργηθούν τα διόδια τώρα». Για τρεις ώρες περίπου, η διέλευση των οδηγών ήταν ελεύθερη. Η απάντηση των ταξιδιωτών ήταν ένα χαμόγελο, ένα κορνάρισμα και σε άλλες περιπτώσεις μία σφιγμένη γροθιά έξω από το παράθυρο. Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ που βρέθηκε στο σημείο, δήλωσε: «Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των διοδίων στους οδικούς άξονες της χώρας μας, οι δρόμοι, τα δημόσια έργα, οι υποδομές να αποτελούν λαϊκή περιουσία, να διεκδικήσουν δικαιώματα που πραγματικά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στις πολιτικές του κεφαλαίου και στις πολιτικές δυνάμεις που τις υπηρετούν».
Μεταμόρφωση – Κατεχάκη – Ελευσίνα

ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Δύο λεπτά μετά τις έξι, μέλη και στελέχη των Αχτίδων Βόρειας και Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «άνοιξαν» τα διόδια στην Αττική Οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Οι διερχόμενοι οδηγοί, δέχτηκαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία αυτή και στους σύντομους διαλόγους που ακολούθησαν με αρκετούς από αυτούς, εκφράστηκε η διάθεση πως τα διόδια και μια σειρά άλλα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να καταργηθούν. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.
Πολλοί οδηγοί στην Κατεχάκη ζητούσαν τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, πριν τους τη δώσουν οι κομμουνιστές. Για τρεις ώρες στην Κατεχάκη δεν υπήρχαν μπάρες και αντίτιμο για τη διέλευση, αλλά κόκκινες σημαίες και δύο πανό που έγραφαν «Να καταργηθούν όλα τα διόδια». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η βουλευτής του Κόμματος, Εύα Μελά.
Οι μπάρες στα διόδια της Ελευσίνας άνοιξαν από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τα πανό που είχαν τοποθετηθεί στις πλάγιες εισόδους των διοδίων, ενημέρωναν τους οδηγούς για την άμεση κατάργηση των διοδίων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννης Πρωτούλης.


ΜΑΛΓΑΡΑ
«Οι δρόμοι ανήκουν στο λαό», διαδήλωσαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Θεσσαλονίκης που χτες από τις 6 το απόγευμα και για περίπου δύο ώρες «κατέλαβαν» τα διόδια των Μαλγάρων και επέβαλαν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πήραν θέση σε όλα τα σημεία διέλευσης. Μπλόκαραν τις μπάρες και άφηναν τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων να περνούν χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο.
Μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς την προκήρυξη του Κόμματος και κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό να πάρει θέση δίπλα στο ΚΚΕ στον αγώνα για δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες.
Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τη δράση του ΚΚΕ, οι διερχόμενοι οδηγοί και οι συνεπιβάτες τους. Με παρατεταμένα κορναρίσματα, με ένα χαμόγελο, με ένα «μπράβο στο ΚΚΕ», ή με ένα «κι εμείς μαζί σας», επιβεβαίωναν την αγανάκτησή τους με την πολιτική που παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμη και τους δρόμους για να κερδοφορήσει.

Στη Λεπτοκαρυά
Με το σύνθημα «ούτε φθηνά, ούτε ακριβά, όχι σε όλα τα διόδια», τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις Οργανώσεις της Πιερίας, με πορεία, συγκροτημένα, έφτασαν στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, που έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες για εκμετάλλευση και μπλόκαραν τις μπάρες.
Η εθνική Οδός που έγινε με τα χρήματα του φορολογούμενου λαού, βαφτίστηκε «αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και ο λαός χρυσοπληρώνει και πάλι για να πλουτίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Τώρα συζητάνε και για τη δημιουργία νέων διοδίων στην περιοχή του Αιγινίου. Σχεδιάζουν δηλαδή τη λειτουργία τριών σταθμών διοδίων σε μια απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Αυτήν την πολιτική που παραδίδει τη λαϊκή περιουσία στο κεφάλαιο για να θησαυρίζει, κατήγγειλαν οι κομμουνιστές.

ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Σε συμβολικό 2ωρο αποκλεισμό των διοδίων της Ζεύξης Ακτίου – Πρέβεζας προχώρησαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις του ΚΚΕ από Πρέβεζα, Λευκάδα και Αμφιλοχία, σηκώνοντας τις μπάρες, επιτρέποντας τη διέλευση των οδηγών χωρίς να πληρώνουν χαράτσι.
Εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία για την αύξηση κατά 33% στο χαράτσι των ειδικών καρτών διέλευσης που έχει επιβάλλει το ΤΕΟ ΑΕ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας), που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού των διοδίων. Συγκεκριμένα, η αύξηση αφορά τη μηνιαία κάρτα από 60 σε 80 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των προβλεπόμενων δρομολογίων, που αντιστοιχούν από τους τέσσερις μήνες που ήταν στον ένα μήνα.
Μια αύξηση που θα έχει ως συνέπεια την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ήδη πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων. Και αυτό, όταν ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, κυρίως από το χώρο των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών και άλλων, είναι αναγκασμένοι να διέρχονται έως και δύο φορές τη μέρα από τη σήραγγα για να πάνε στις δουλειές τους. Συνολικά, υπολογίζεται ότι καθημερινά διέρχονται περίπου 2.500 άτομα.


ΤΕΜΠΗ


Εκατοντάδες κομμουνιστές της Θεσσαλίας και του Νομού Φθιώτιδας έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους στην κινητοποίηση του ΚΚΕ, ανοίγοντας τις μπάρες των διοδίων στα Τέμπη, στο Μοσχοχώρι και στην Πελασγία, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Οργανώσεων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας, από νωρίς το απόγευμα, κατέφτασαν στους τρεις σταθμούς των διοδίων, όπου, για δύο ώρες, χιλιάδες αυτοκίνητα περνούσαν ελεύθερα χωρίς να πληρώσουν οι οδηγοί το χαράτσι.
Την κινητοποίηση του ΚΚΕ επικροτούσαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι χιλιάδες διερχόμενοι οδηγοί, στους οποίους οι κομμουνιστές απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα για την κατάργηση των διοδίων και για το δικαίωμα στις δημόσιες, φθηνές συγκοινωνίες για όλο το λαό.


ΚΙΑΤΟ


Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία «απελευθέρωσαν» για τρεις περίπου ώρες τα διόδια σε έξι σημεία των Εθνικών Οδών Κορίνθου – Τρίπολης, Τρίπολης – Κορίνθου, Κορίνθου – Αθήνας, Κορίνθου – Πατρών και Πατρών – Ιωαννίνων.
Στις 6 το απόγευμα, «άνοιξαν» τα διόδια, καταργώντας το υπέρογκο χαράτσι που διαχρονικά έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με κόκκινες σημαίες και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις μπάρες και στην πράξη σταμάτησαν τη λειτουργία των διοδίων. Την ίδια στιγμή, από τα μεγάφωνα καλούσαν τους διερχόμενους οδηγούς: «Μη δεχτείς νέα ληστεία. Μην ανεχτείς την κοροϊδία. Οι αυξήσεις – φωτιά που έγιναν στα διόδια είναι μόνο η προκαταβολή που εσύ πληρώνεις στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους».
Είναι χαρακτηριστικό πως για να διασχίσει κανείς την εθνική οδό από Αθήνα μέχρι Αντίρριο – χρησιμοποιώντας και την Αττική Οδό – θα πρέπει να καταβάλλει για να περάσει τα διόδια, κατά σειρά, 2,7 (Αττική Οδό) + 2,8 (Ελευσίνα) + 2,8 (Κιάτο) + 11 (Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου). Το σύνολο δηλαδή που απαιτείται για περίπου 230 χιλιόμετρα (τα περισσότερα από αυτά είναι χωρίς προστατευτική νησίδα όπου και σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα) φτάνει το υπέρογκο ποσό των 19,3 ευρώ!