Αρχική Μαστίχα Κώστας Γανιάρης: Μουσείο Μαστίχας, επένδυση στον πολιτισμό και στην πραγματική οικονομία

Κώστας Γανιάρης: Μουσείο Μαστίχας, επένδυση στον πολιτισμό και στην πραγματική οικονομία

9

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
   ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
   ΚΑΙ
   ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  
   Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως για να αναπτυχθεί ένας τόπος χρειάζεται:
1. ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, μια ξεχωριστή υπηρεσία, ένα μοναδικό προϊόν, ένα ‘μύθο’
2. το δυνατό σημείο προβολής, το όχημα μεταφοράς προς τα έξω αυτού του ‘μύθου’ και τέλος.
3. την διορατικότητα των τοπικών αρχών να αντιληφθούν τα αναμενόμενα οφέλη και την πολιτική βούληση των κυβερνόντων να επενδύσουν στα δύο πρώτα.
   Υπάρχουν ανά τον κόσμο παραδείγματα περιοχών που έχουν, αναδεικνύουν και εκμεταλλεύονται, με το αζημίωτο βέβαια, τους ‘μύθους’ τους αλλά και παραδείγματα χωρών που κατασκευάζουν (επιτυχώς ή όχι είναι άλλο θέμα) προϊόντα, προκειμένου να αναπτυχθούν.
   Στην πρώτη κατηγορία κλασικά παραδείγματα είναι: τα γαλλικά κρασιά, το ιταλικό προσούτο και η ελληνική φέτα χρηματοδότες της προβολής των οποίων είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για την προβολή τους στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό έτσι που τα προϊόντα αυτά γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των χωρών τους ανά τον κόσμο. Υπάρχουν και χώρες που δεν έχουν αλλά δαπανούν τεράστια ποσά στην προκειμένου να κατασκευάσουν το δικό τους προϊόν ώστε να πάρουν ένα μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, κλασικά παραδείγματα: το ούζο Νότιας Αφρικής και τα λευκά τυριά.
     Ερχόμενοι στα καθ’ ημάς για να γίνει αντιληπτό κατά πόσο μια στοχευμένη – ουσιαστική παρέμβαση βασιζόμενη σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής (στην περίπτωση μας είναι ο ποταμός Λούσιος) μπορεί να αλλάξει την μοίρα ενός τόπου ας ανατρέξουμε στην περίπτωση της Δημητσάνας. Τις δεκαετίες 80 – 90 η Δημητσάνα ήταν ένα κεφαλοχώρι της ορεινής Πελοποννήσου με την οικονομία του και τον πληθυσμό του σε μαρασμό. Είχε ένα ξενοδοχείο τέταρτης κατηγορίας που κατέγραφε 400 διανυκτερεύσεις τον χρόνο. Αρχές της δεκαετίας του 2000 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς εντάσσει στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και κατασκευάζει το μουσείο Υδροκίνησης που παρουσιάζει της εφαρμογές και τις χρήσεις τρεχούμενου νερού την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης. Αποτέλεσμα: σήμερα η Δημητσάνα έχει τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία με 40.000 διανυκτερεύσεις, ενώ η ήδη έχει μεταμορφωθεί από ορεινό κεφαλοχώρι σε in προορισμό για τους έχοντας και κατέχοντας κατοίκους των Αθηνών.
     Σήμερα στην Χίο έχουμε το μοναδικό προϊόν τον ‘μύθο μας’ την μαστίχα και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε με τους συνεργάτες μας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς το δυνατό σημείο προβολής που χρειάζεται το προϊόν το Μουσείο Μαστίχας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου μόνο οφέλη θα φέρει στο νησί και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στους ρυθμούς ανάπτυξης του.
     Οι τοπικές αρχές δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για την Χίο από την λειτουργία του Μουσείου.
     Μοναδικό ζητούμενο η πολιτική βούληση των κυβερνόντων.
     Ευελπιστώ πως υπάρχει και θα εκδηλωθεί.
    
     Χίος 17η Ιουλίου 2009
     Κωνσταντίνος Γανιάρης
     Πρόεδρος
     Ένωσης Μαστιχαπαραγωγών Χίου