Αρχική Νέα Τοπικά Κίνηση 19- Η Μονή Μουνδών καταρρέει

Κίνηση 19- Η Μονή Μουνδών καταρρέει

8

 Η Μονή Μουνδών καταρρέει
Το ενδιαφέρον θα μείνει στα λόγια;
(φώτο: Γιάννης Βούλγαρης)


Σε δυο μέρες όλη η Χίος θα προσκυνήσει ευλαβικά, όπως κάθε χρόνο, τη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας. Στα σπλάχνα της Αμανής, ωστόσο, κρύβονται κι άλλοι μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί, όπως η Αγιογαλούσαινα, η Μονή Μουνδών, ο Άγιος Γιώργης των Βασιλικών κ.α..
Χάρη στις υποδείξεις του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Μονής Μουνδών πρόσφατα διαπιστώθηκε η τεράστια απειλή καταστροφής των σπάνιας τεχνοτροπίας τοιχογραφιών της απ’ την υγρασία.
Οι αρχικές εικασίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τις τεχνικές εκθέσεις που πραγματοποίησαν στη Μονή συνεργεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και της 3ης ΕΒΑ. Κοινό συμπέρασμα, η ανάγκη επεμβάσεων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της φθοράς είναι άμεση.
Οι τρεις αρχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Αρχαιολογίας και της Νομαρχίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται οι κινήσεις να επισπευσθούν. Ένα μήνα μετά, οι αρμόδιοι έμειναν στα παχιά λόγια. Πως άραγε εννοούν την αμεσότητα; Καμία νέα συνάντηση για τον καθορισμό των ενεργειών δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις, αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής περιελήφθησαν στη λίστα των 26 «ώριμων» έργων για ένταξη στο ΕΣΠΑ από τη Νομαρχία, χωρίς να υπάρχουν ώριμες μελέτες. Αυτά συμφωνήσαμε;
Η Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή «19» καταγγέλλει δημόσια τον εμπαιγμό των αρμοδίων υπηρεσιών για την τύχη της Μονής και τους καθιστά υπεύθυνους για την επαπειλούμενη απώλεια του θρησκευτικού θησαυρού.
Απαιτεί άμεσα τη διενέργεια ευρείας σύσκεψης, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, της 3ης ΕΒΑ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, του Δήμου Αμανής και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Μονής για να ληφθούν αποφάσεις άμεσης συντήρησης του καθολικού, πριν μπει ο χειμώνας.
Ζητά από το Σεβασμιώτατο, να αναδείξει τη δεδομένη στοργή του για τη Μονή, απευθύνοντας ειδικό μήνυμα σωτηρίας της κατά την ομιλία του στην Αγία Μαρκέλλα και να γίνει μπροστάρης των ενεργειών σωτηρίας της, προτρέποντας τους χιλιάδες προσκυνητές να ενισχύσουν οικονομικά τις πρώτες αναγκαίες επεμβάσεις.
Η Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή «19» θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κινητοποιήσει όσους σήμερα βρίσκονται σε παρατεταμένο λίθαργο, αρχής γενομένης από τη φωτογραφική έκθεση για την κατάσταση της Μονής, που προγραμματίζει το διάστημα 6 – 12 Αυγούστου στην πλατεία Βουνακίου.
Η Μονή χρειάζεται τη βοήθεια μας. Θα την εγκαταλείψουμε;