Αρχική Νέα Τοπικά “Τ’ ακούει” η Κίνηση-19 για τη Μονή Μουνδών από τη Νομαρχία

“Τ’ ακούει” η Κίνηση-19 για τη Μονή Μουνδών από τη Νομαρχία

10

” Απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση της «Κίνησης 19 Για την Αμανή» σχετικά με το θέμα της Ιεράς Μονής Μουνδών, οφείλουμε κατ’ αρχήν να διαπιστώσουμε ότι οι συγκεκριμένες διατυπώσεις και ο «καταγγελτικός λόγος» που υιοθετείται, αδικούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και τις προσπάθειες που έχει, με συνέπεια και υπευθυνότητα, καταβάλλει για το συγκεκριμένο θέμα”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Α. Χίου.
Χρησιμοποιεί όμως ιδιαίτερα σκληρό ύφος όταν στο παρασκήνιο είναι γνωστό ότι “άναψαν” τα τηλέφωνα μεταξύ Νομαρχίας- 3ης ΕΒΑ και Μητρόπολης με το που επανέφεραν με ομολογουμένως οξύ τρόπο το θέμα της Μονής Μουνδών η Κίνηση-19 της Αμανής.
Ας δούμε όμως τι λέει στη συνέχεια η ανακοίνωση της Νομαρχίας και ιδιαίτερα πως καταλήγει:

 
“Συγκεκριμένα:
Μετά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2009, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Καθολικό της Ιεράς Μονής Μουνδών, λόγω ύπαρξης υγρασίας εντός του Ναού, με αποτέλεσμα τη φθορά των τοιχογραφιών της, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου, κινήθηκε άμεσα όπως είχε δεσμευθεί και προέβη σε αυτοψία στις 17/6/2009, αντίγραφο της οποίας παραδόθηκε και στην 3η ΕΒΑ για ενημέρωσή της.
Σύμφωνα με την παραπάνω Έκθεση Αυτοψίας, τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζει το Καθολικό του Ναού είναι ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υγρασίας στο εσωτερικό του που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα εξωτερικά κουφώματα  τα οποία είναι παλαιά και επιτρέπουν την εισροή νερού μέσα στο Ναό, και κατά δεύτερο λόγο από το γεγονός ότι η εξωτερική τοιχοποιία έχει ανάγκη τοπικών συμπληρώσεων και τοπικής ανακατασκευής των αρμολογημάτων τα οποία έχουν αποσαρθρωθεί.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων προτάθηκαν οι παρακάτω εργασίες:
1. Συμπλήρωση της εξωτερικής τοιχοποιίας στα σημεία που απαιτούνται και επιμελής καθαρισμός των αρμών της λιθοδομής περιμετρικά του Καθολικού στα σημεία που παρουσιάζονται οι φθορές.
2. Επιμελής καθαρισμός του αρμού καθ’ όλο το μήκος της πεζούλας στη νότια πλευρά του Καθολικού και η εκ νέου αρμολόγηση του.
3. Επισκευή, στήριξη, συντήρηση και στεγανοποίηση των εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων ή ακόμη και αντικατάσταση αυτών ιδίως της νότιας πλευράς.
Οι παραπάνω εργασίες κρίνονται επείγουσες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υγρασίας εντός του Ναού, και λόγω του μνημειακού χαρακτήρα του Καθολικού, οι εργασίες αυτές θα εκτελεστούν από την 3η ΕΒΑ και προβλέπεται ν’ αρχίσουν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου 2009. Λόγω όμως της οικονομικής στενότητος που φέρεται να αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού την τρέχουσα περίοδο, θα ζητηθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης των πιστώσεων και η συμβολή τοπικών φορέων και συλλόγων του Νησιού μας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, και σ’ αυτό το ζήτημα θα πράξει ακέραια το καθήκον της.
Γίνεται προφανές από τα παραπάνω, ότι κινηθήκαμε υπεύθυνα με βάση τις δεσμεύσεις στις οποίες συμφωνήσαμε στις σχετικές συσκέψεις, πραγματοποιήσαμε την αυτοψία η οποία για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο επιστημονικά τρόπο υποδείχτηκαν τα προβλήματα καθώς και η αντιμετώπισή τους και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί στον επείγοντα χαρακτήρα του εν λόγω έργου.
Κατά συνέπεια  τους χαρακτηρισμούς για «παχιά λόγια» , «εμπαιγμό», «λήθαργο», τους θεωρούμε σε ότι αφορά τη Ν.Α. Χίου απαράδεκτους και συκοφαντικούς. Υποσκάπτουν, στο όνομα άδηλων σκοπιμοτήτων την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των συντακτών τους.
Οφείλουμε τέλος να τονίσουμε ότι ακόμα και οι «εθελοντικές κινήσεις», οφείλουν να διατηρούν την αντικειμενικότητά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, και ειδικά όταν μετατρέπονται σε όχημα παραπληροφόρησης, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο και το σκοπό τους. 

                                                                                  Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου”.