Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Δημήτρης ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ για τη “νέα γρίπη” : Γιατί τόση υπερευαισθησία;

Δημήτρης ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ για τη “νέα γρίπη” : Γιατί τόση υπερευαισθησία;

116

 Γιατί τόση υπερευαισθησία;
Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ* Το καθημερινό ερώτημα στα χείλη κάθε καρδιοπαθούς είναι: «Πόσο κινδυνεύω από τη γρίπη;».
Εύλογο το ερώτημά του, όταν ο άνθρωπος βλέπει κάμερες σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο της γρίπης σ’ αυτήν, όταν η γρίπη είναι σίριαλ καθημερινό στα μέσα ενημέρωσης για ατελείωτες ώρες, όταν ο υπουργός Υγείας εξαγγέλλει ότι αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα να ενημερώνει τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν εξαγγέλλονται νέες ειδικές μονάδες, νέα αντιικά φάρμακα κ.λπ. Αναμφισβήτητα η χώρα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή για να αντιμετωπίσει έναν επικίνδυνο «φονιά» εισβολέα…


Μερικοί προβλέπουν μετάλλαξη του ιού τον χειμώνα που θα γίνει επιθετικότερος, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων.


Γιατί άραγε αυτή η κινδυνολογία; Ποια είναι τα δεδομένα; Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 80 στελέχη (είδη) ιών έχουν προκαλέσει κατά καιρούς επιδημίες γρίπης. Ποτέ δεν είχαμε μεταλλάξεις ιών τέτοιες που να θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων. Γιατί να συμβεί τώρα; Καμία χώρα δεν έχει λάβει ανάλογα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτήν την επιδημία και σε καμία χώρα δεν παρατηρείται η υστερία που παρατηρείται στη χώρα μας.


Το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας παρατηρήθηκε στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε 13.667 ασθενείς με ποσοστό θανάτου που πλησιάζει το 0,2%. Δηλαδή θνητότητα 2 ατόμων στα 1.000 προσβεβλημένα από γρίπη άτομα. Τα άτομα αυτά ανήκουν κυρίως σ’ αυτά του υψηλού κινδύνου, δηλαδή είναι άτομα που πάσχουν από άλλες σοβαρές παθήσεις. Αυτά είναι τα δεδομένα σήμερα για την Ευρώπη. Οι καρδιοπαθείς, που χαρακτηρίζονται ως άτομα υψηλού κινδύνου, είναι εκείνοι κυρίως που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή από πνευμονοπάθειες που έχουν επηρεάσει την καρδιά τους, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα καθώς και το περιοριστικό σύνδρομο.


Κατά συνέπεια δεν δικαιολογείται κανένας πανικός. Η γρίπη αυτή, που προκαλείται από το στέλεχος Η1Ν1, είναι πιο καλοήθης από τη γρίπη που μας επισκέπτεται κάθε χειμώνα και προκαλεί μυοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες και μηνιγγοεγκεφαλίτιδες. Γιατί λοιπόν αυτή η υπερευαισθησία για τη συγκεκριμένη γρίπη που… θα έλθει το χειμώνα; Θεωρητικά, βέβαια, όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμα και ένας κομήτης μπορεί να εμφανιστεί στο Διάστημα και έχει την ίδια χαμηλή πιθανότητα να πέσει πάνω στη Γη και να την καταστρέψει ή ένα αεροπλάνο με το οποίο κάθε μέρα ταξιδεύουμε να μη φθάσει ποτέ στον προορισμό του. Ομως όλα αυτά δεν μας απασχολούν.


Αλλωστε ας θυμηθούμε πριν από λίγα χρόνια την ίδια υστερία που επικράτησε με τη γρίπη των πουλερικών του ιού Sars, του ιού του Χονγκ Κονγκ κ.λπ. Δισεκατομμύρια κέρδισαν οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων, οι τοπικοί αντιπρόσωποι και οι μεσάζοντες, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη με αυτούς τους ιούς. Γιατί να συμβεί κάτι διαφορετικό με τον συγκεκριμένο ιό;


Ας προβληματιστούν λίγο οι αρμόδιοι για να μην πέφτουν οι ίδιοι θύματα των διαφόρων εμπόρων του κινδύνου.


Ομως τι φταίει ο δυστυχής πολίτης να υφίσταται αυτό το μαρτύριο της κινδυνολογίας;


Συμβουλή μου είναι να παραμείνει ψύχραιμος και απλά να κάνει το εμβόλιο, αφού ούτως ή άλλως η χώρα μας θα το προμηθευθεί και θα το χρυσοπληρώσει.


* Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεγείς πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23/7/2009