Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Κέντρο Πρόληψης: η δράση του α’ 6μηνου 2009

Κέντρο Πρόληψης: η δράση του α’ 6μηνου 2009

7

 Δράση όπου υπάρχει νεολαία έχει να επιδείξει και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 το Κέντρο Πρόληψης Χίου. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πετυχημένο  θεσμό οι εργαζόμενοι του Κέντρου υλοποίησαν δράσεις στη μαθητική κοινότητα σε συνεργασία και με τους γονείς, στους φοιτητές, στο στρατό, ενώ υπήρξε συμμετοχή σε εκδηλώσεις των στελεχών του Κέντρου που με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι απαρτίζεται από τους εξής εργαζόμενους:
Γιώργο Ψαρούδη- Επιστημονικά Υπεύθυνος, Κοινωνιολόγος 
Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός
Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος
Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική-Κλινική  Ψυχολόγος και Γιασεμή  Κωνσταντινούδη, Γραμματέας.     

   Συνοπτικά έγιναν οι ακόλουθες δράσεις:

 

 

* Εκπαιδευτικοί
– Διεξαγωγή σεμιναρίου στους εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ, με θέμα: «Χρήση Ουσιών στην Εφηβεία κι ο Ρόλος του Σχολείου». Το σεμινάριο οργάνωσαν και υλοποίησαν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.
– Συνεργασία με καθηγητές που υλοποιούν προγράμματα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στα σχολεία τους. Με τους εκπαιδευτικούς συνεργάστηκε ο Στράτος Τσουκάρης.

* Φοιτητές
– Παρέμβαση ευαισθητοποίησης για τις μορφές της εξάρτησης στις ανθρώπινες σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή την προβολή της ταινίας «Match Point». Τη δράση υλοποίησε το στέλεχος του Κέντρου, Σ. Τσουκάρης.

* Μαθητές
– Συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στην πρόληψη, με μαθητές των τμημάτων του 1ου ΕΠΑΛ, του 2ου Γεν. Λυκείου και του Λυκείου Καρδαμύλων, τις οποίες πραγματοποίησαν ο Γιώργος Ψαρούδης, ο Σ. Τσουκάρης και η Μ. Κυριάκου.
– Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε  πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, από τη Μ. Κυριάκου μαζί με την κα Δέσποινα Τσαρδάκα.

* Γονείς
– Ομάδα γονέων στην Καλλιμασιά, με θέμα: «Επικοινωνία στην Οικογένεια», με συντονιστή το Σ. Τσουκάρη.

* Στρατός
– Σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ και με το ΚΕΘΕΑ, έγινε ομάδα με συμμετοχή στελεχών των στρατιωτικών μονάδων του νομού, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης, με συντονιστές από το Κέντρο Πρόληψης το Γ. Ψαρούδη και τη Μ. Κυριάκου.
– Συμμετοχή σε παρέμβαση του Κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε στρατιωτικές μονάδες. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ο Σ. Τσουκάρης.

* Ομιλίες
– Ομιλία σε γονείς μαθητών του 2ου Γεν. Λυκείου, με θέμα: «Εφηβεία και εξαρτήσεις», με εισηγητή το Σ. Τσουκάρη.
– Σε συνεργασία με το ΣΕΠ, διεξήχθησαν ομιλίες σε γονείς μαθητών των Γυμνασίων & Λυκείων Καλλιμασιάς και Καλαμωτής, με θέμα: «Σχέσεις γονιών-εφήβων. Ο ρόλος των γονιών στις αποφάσεις των εφήβων», από την Ε. Κοτσάτου.
– Ομιλία σε γονείς μαθητών του 3ου Δημοτικού, με θέμα: «Προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας», με εισηγητή το Γ. Ψαρούδη.
– Ομιλία στο 11ο Δημοτικό με θέμα: «Επιπτώσεις τηλεόρασης & διαδικτύου στη διαμόρφωση προσωπικότητας- Ηλεκτρονική εξάρτηση», με εισηγήτρια τη Μ. Κυριάκου.

* Ευρύτερη Κοινότητα
– Συμμετοχή στις εργασίες της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.), για συνεργασία και δικτύωση του Κέντρου Πρόληψης με άλλους φορείς ψυχικής υγείας του νομού, όπου παρουσιάστηκε η φιλοσοφία και η δράση του Κέντρου από το Σ. Τσουκάρη.
– Σε συνεργασία με την Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Πρόληψης ανέλαβε την επιμέλεια έκδοσης του 2ου τεύχους του περιοδικού της επιτροπής, «Δημιουργική Συνύπαρξη», που είναι αφιερωμένο σε θέματα σχετικά με τις εξαρτήσεις και την πρόληψη.
– Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκαν: συνέντευξη τύπου, με συμμετοχή τοπικών φορέων, συνεντεύξεις και δημοσίευση άρθρων σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και συναυλία στον κόκκινο φάρο από μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα.

* Ατομικές συναντήσεις
– Ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και τις οικογένειές τους ή άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς του νομού Χίου και άλλων νομών για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών.