Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: οι διαχρονικές κινήσεις μας για το θέμα του αεροδρομίου

Ελπίδα Τσουρή: οι διαχρονικές κινήσεις μας για το θέμα του αεροδρομίου

7

 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
Βουλευτής Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Χίος, 23 Ιουλίου 2009


Δελτίο Τύπου


Αν παρακολουθήσει κάποιος, διαχρονικά, τις απαντήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, για το θέμα του αεροδρομίου Χίου, στις αντίστοιχες Ερωτήσεις, της βουλευτή Χίου Ελπίδας Τσουρή, θα αντιληφθεί ότι, κάθε φορά, προστίθεται στις προηγούμενες μια νέα «προϋπόθεση» για την επέκτασή του, ανάλογα με τη συγκυρία, με το Διοικητή της ΥΠΑ και τον Υπουργό!
Αν η Κυβέρνηση αρέσκεται  στην αυτογελιοποίηση, θα μπορούσε να εφεύρει, τουλάχιστον, περισσότερο έξυπνους τρόπους.
Ενδεικτικά, σημειώνουμε:


1. Στις 31.01.2007, αναφέρεται ότι «πρόθεση της Υπηρεσίας είναι να συνεχιστεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης των αναγκαίων εκτάσεων … και να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις», το έργο δε «θα πραγματοποιηθεί με τον πλέον πρόσφορο εν ισχύ κατά τον χρόνο εκείνο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εν ανάγκη από πόρους προερχόμενους από το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων».


2. Η απάντηση αυτή «ξεχάστηκε», μόλις, πέντε μήνες μετά. Στις 25.06.2007, το Υπουργείο απαντά ότι τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου Χίου δεν εντάσσονται στον τρέχοντα προγραμματισμό του ΥπΜε για τη Δ΄ Προγραμματική περίοδο», και εντέχνως παραπέμπει σε απάντηση της ΥΠΑ, σύμφωνα με την οποία «το έργο είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μέχρι το 2012, αν εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε η ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Δ’ ΚΠΣ».


3. Οκτώ μήνες μετά, υπάρχει νέα παραλλαγή:
Στις 28.02.2008, το Υπουργείο απαντά ότι το έργο θα υλοποιηθεί «σε συνάρτηση με:
* Την αναμενόμενη έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν γίνει σχετικές προσφυγές
* Και τις δυνατότητες χρηματοδότησης κατ’ εκείνο τον χρόνο»


4. Δέκα μήνες μετά, προέκυψε νέα προϋπόθεση: στις 19.12.2008, η απάντηση αναφέρει ότι απαιτείται «έκδοση των σχετικών για το περιβάλλον αποφάσεων του ΣτΕ», αλλά και «καθορισμός τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις».
Ούτε, όμως, αυτό ήταν αρκετό! Μετά την έκδοση απορριπτικής για τις προσφυγές, απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απολύτως, θετικής για το έργο, προκύπτει και νέα προϋπόθεση, επτά μήνες μετά:


5. Στις 13.07.2009, το Υπουργείο απαντά ότι, εκτός από τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος, απαιτείται και «να εκπονηθούν οι σχετικές τεχνικές μελέτες, για την επέκταση του πεδίου ελιγμών, καθώς και για την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού»!! Όμως, εδώ και δύο χρόνια, εκπονούνται μελέτες, για την «επέκταση αεροσταθμού και αμαξοστασίου», καθώς και για τη «βελτίωση έργων υποδομής» κλπ
Για να μην περιμένουμε δε με αγωνία τις μελέτες, προστίθεται ότι «η υλοποίηση του έργου θα προχωρήσει ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Υπηρεσίας, κατ’ εκείνη τη χρονική περίοδο».


Αν η υπόθεση δεν ήταν πολύ σοβαρή, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη στάση της Κυβέρνησης ως κακόγουστο αστείο.Από το γραφείο τύπου