Αρχική Νέα Τοπικά Μπλόκο αλληλεγγύης: πρωτοφανή επεισόδια κατά τη μεταγωγή μεταναστών

Μπλόκο αλληλεγγύης: πρωτοφανή επεισόδια κατά τη μεταγωγή μεταναστών

5

 

 

Τη συμπαράσταση 30 περίπου διαδηλωτών έτυχαν οι 60 μετανάστες που το μεσημέρι της Κυριακής μεταφέρθηκαν με το πλοίο της άγονης γραμμής από τη Χίο στη Θεσσαλονίκη.
   Οι διαδηλωτές, μέλη της Επιτροπής αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και του ΠΑΜΕ, εμπόδισαν λίγο μετά τις 2.00 μ.μ. της Κυριακής την είσοδο των 2 λεωφορείων που μετέφεραν τους μετανάστες από το Κέντρο Κράτησης Μερσινίδιου Χίου στο λιμάνι για να φορτωθούν στο πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ.
  

 

 Έτσι για μισή ώρα περίπου επικράτησε ένταση στο λιμάνι της Χίου με τις δυνάμεις του λιμενικού σώματος και της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης να απωθούν βίαια τους διαδηλωτές. Τελικά τα δύο λεωφορεία φορτώθηκαν στο πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ, έχοντας μέσα τους δεμένους μάλιστα με χειροπέδες τους μετανάστες, Αφγανικής, Πακιστανικής και Σομαλικής κύρια καταγωγής.

Αλλά και τότε δε σταμάτησαν οι αντιδράσεις, αφού ένας διαδηλωτής, ο Γιάννης Αμπαζής στέλεχος του ΠΑΜΕ, έπεσε στη θάλασσα μεταξύ αποβάθρας και πλοίου, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το σταμάτημα της μεταγωγής. 
   Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου προς το αρχηγείο έγινε διότι αντί των 120 ατόμων που είναι η δυναμικότητα στο Κέντρο του Μερσινιδίου κρατούνται 195!
      Μην έχοντας έτσι πλοίο για άλλο μέρος και με δεδομένο ότι είναι ρητή η εντολή να μη γίνεται μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην Αθήνα, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να οδηγηθούν σε Κέντρο Κράτησης που θα έχει κενά.
      
    

(Φώτο: Σιδερής Λοϊζος)

 

Φόβοι για επαναπροώθηση
      Οι οργανώσεις όμως στήριξης των προσφύγων φοβούνται ότι πίσω από αυτές τις «αθώες» μεταγωγές κρύβεται η προσπάθεια να επαναπροωθηθούν οι μετανάστες χωρίς να γίνει πολύς ντόρος.
   Για αυτό το γεγονός όπως τόνισαν βρέθηκαν στο λιμάνι. Μάλιστα ζήτησαν να φιλοξενηθούν οι κρατούμενοι σε ξενοδοχεία, εφόσον πράγματι είναι υπεράριθμοι στο Κέντρο κράτησης, και να αφεθούν ελεύθεροι οι ανήλικοι.
   Τελικά το πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ αναχώρησε για Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις 3.00 μ.μ. της Κυριακής και ενώ από την πλευρά των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ ανακοινώθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί νέα κινητοποίηση με την άφιξη του πλοίου.