Αρχική Πολιτισμός Μαθήματα βιβλιοφαγίας!

Μαθήματα βιβλιοφαγίας!

34


{fnc titlos}Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου είναι προσκεκλημένη του βιβλιοπωλείου ΠΑΠΥΡΟΣ που σήμερα, στις 7:00 μ.μ., θα πάρει μέρος σε εκδήλωση στο εντευκτήριο του βιβλιοπωλείου.
Τη γνωστή συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων θα παρουσιάσει και θα αναφερθεί στο έργο της  η δασκάλα Καίτη Κολάκη.
Στη συνέχεια η ίδια η συγγραφέας θα μιλήσει με θέμα: “Βιβλιοφαγία- Η Νέα υγιεινή διατροφή“.
Αυτή τη νέα…δίαιτα θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες διαμονής της στη Χίο, η συγγραφέας σε Δημοτικά Σχολεία όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τα παιδιά.


Βιογραφικό
Η Λότη Πέτροβιτς  Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε (12-8-1937) και μεγάλωσε στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια, σε χρόνια δύσκολα, σκαρφαλώνοντας στο βράχο του Στρέφη και παίζοντας αμπάριζα, κρυφτό, κυνηγητό, αγάλματα ή κλέφτες κι αστυνόμους, τότε που η Αθήνα είχε ακόμη αλάνες…
Αυτά όταν την έπαιζαν τα μεγάλα παιδιά της γειτονιάς. Όποτε δεν την έπαιζαν έπλαθε με το μυαλό της ιστορίες. Και τις ιστορίες εκείνες τις ονειρευόταν να τις βάλει κάποτε σε βιβλία.
Πολύ αργότερα άρχισε στ’ αλήθεια  να γράφει βιβλία για παιδιά  όπως το σχεδίαζε από την εποχή των παιχνιδιών στο Λόφο του Στρέφη. Τα βιβλία της έφεραν τη χαρά της δημιουργίας, τρυφερά γράμματα από τα παιδιά και αναγνώριση από τους μεγάλους.
Σπoύδασε μoυσική και ξέvες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακoλoύθησε μαθήματα αγγλικής φιλoλoγίας.
Εργάστηκε επί 27 χρόvια (1958-1984) στηv απoστoλή Ελλάδoς της ICEM, διεθvoύς oργαvισμoύ για τηv πρoστασία μεταvαστώv και πρoσφύγωv. Παράλληλα με τη βιoπoριστική εργασία της, ασχoλήθηκε εvτατικά με τη μελέτη της παιδικής/vεαvικής λoγoτεχvίας και τη συγγραφή βιβλίωv κυρίως για παιδιά και vέoυς.
Τo πρώτo της βιβλίo εκδόθηκε τo 1973.
Τιμήθηκε με οκτώ πανελλήνια βραβεία, με το Βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας της Ακαδημίας Αθηνών (1984), με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού βιβλίου (1999) και με διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (1992). Το 1994 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Έργα της έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση και έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στα κορεάτικα και στα αλβανικά. 
Mερικά από τα πιο γνωστά της  βιβλία είναι:
Ο μικρός αδελφός  1976, Σπίτι για πέντε 1987, Λάθος κύριε Νόιγκερ! 1989, Τραγούδι για τρεις 1992, Τρεις φορές και ένα καιρό  1977, ιστορίες με τους 12 μήνες 1988, η οικογένεια του Ήλιου 1998, Οι ασκητές του πλήθους 1982.
Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝικήτρια η Βουλιαγμένη
Επόμενο άρθροΤμήματα Ρυθμικής Κολύμβησης στην ΠΕΚΕΒ