Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥΡΙΖΑ: ερώτηση στη Βουλή για τις μεταγωγές μεταναστών από τα νησιά, χαιρετίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: ερώτηση στη Βουλή για τις μεταγωγές μεταναστών από τα νησιά, χαιρετίζει κινητοποίηση Χίου

9

              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


              Η Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου χαιρετίζει την δυναμική κινητοποίηση και την ανταπόκριση των αριστερών πολιτών και οργανώσεων του νησιού μας,  στο κάλεσμα που απηύθυνε από κοινού με την Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, για την αποτροπή της παράνομης μεταγωγής των 51 συνανθρώπων μας, το μεσημέρι της Κυριακής.
              Η δυναμική κινητοποίηση όλων μας, μπορεί να μην απέτρεψε την βίαιη μεταγωγή τους, όμως με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα οι αρχές αναγκάστηκαν να «κάνουν πίσω» στην «επαναπροώθηση» προς την Τουρκία την οποία σχεδίαζαν.
Κυρίως όμως έλαβαν το μήνυμα ότι πλέον καμία έκνομη ενέργεια κατά των μεταναστών δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από το σύνολο των αριστερών και ευαισθητοποιημένων πολιτών του νησιού.
                Καλούμε την αστυνομική διεύθυνση του νησιού να απαντήσει:
     α) Γιατί είπε ψέματα για τον προορισμό των μεταγόμενων το μεσημέρι της Κυριακής.
      β) Βάσει ποιάς νομικής, ηθικής και λογικής πρακτικής, χώρισε βίαια τους ανήλικους από τις φυσικές τους οικογένειες.
       γ) Πως βρέθηκαν να συνεπικουρούνται οι δυνάμεις της κατά την διάρκεια των συμπλοκών, από γνωστά ακροδεξιά στοιχεία τα οποία δεν έχουν οργανική θέση στην αστυνομία (ή έχουν;) (η καταγγελία αποδεικνύεται από φωτογραφικό υλικό που έχουμε στη διάθεση μας).
Τέλος σημειώνουμε ότι σήμερα το μεσημέρι οι βουλευτές του κόμματος μας σ. Κουβέλης, Δρίτσας και Τσούκαλης, κατέθεσαν στη βουλή την παρακάτω ερώτηση:



                  


 


                                                  28/7/2009                         
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
-Εσωτερικών
 -Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Μεταγωγές» μεταναστών, ακόμα και ανηλίκων, προς άγνωστη
               κατεύθυνση.


Την Κυριακή 26/7 η Αστυνομική Δ/νση Χίου εκτέλεσε απόφαση «μεταγωγής» 51 ανθρώπων από το κέντρο κράτησης Μερσυνιδίου Χίου προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με έγκυρες καταγγελίες οι 51 πρόσφυγες υποχρεώθηκαν σε μεταγωγή αφού υπέγραψαν έγγραφα στα ελληνικά, χωρίς καμία ενημέρωση για τον λόγο και τον  τόπο μεταγωγής τους ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και δύο ανήλικοι! Ο ένας, 17 χρονών παλαιστινιακής καταγωγής, που ζήτησε άσυλο ενώπιον των Αρχών παρουσία της δικηγόρου του, αίτημα το οποίο όμως δεν καταγράφηκε και συνεχίστηκε η μεταγωγή του.  Ο άλλος, δεκαπεντάχρονος πρόσφυγας από την Σομαλία τον οποίο χώρισαν  από την μητέρα του που παρέμεινε κρατούμενη στο Μερσυνίδι. Παρά την επίμονη και συνεχή γνωστοποίηση της κατάστασης των δύο ανηλίκων από πολίτες προς τις Αρχές μέχρι και την τελευταία στιγμή, αδιαφόρησαν εγκληματικά και συνέχισαν την μεταγωγή των ανηλίκων μαζί με τους υπόλοιπους.


Σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι κάτοικοι και τοπικοί φορείς του νησιού  προς τις αρμόδιες Αρχές του νησιού για τον τόπο μεταγωγή τους, ισχυρίστηκαν ότι τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο κράτησης στην Καβάλα, γεγονός που διαψεύστηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καβάλας ύστερα από ερώτηση που του υπέβαλε ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ αργότερα έκαναν λόγο για κέντρο κράτησης στη Θεσσαλονίκη και τελικά αναφέρθηκαν αόριστα «σε διάφορα κέντρα κράτησης».


 


Επειδή είναι ακόμα νωπές και δεν έχουν διαψευστεί οι καταγγελίες για ένα παρόμοιο γεγονός «μεταγωγής» 30 ανθρώπων από τη Χίο στις 16/7 προς την Καβάλα με το πρόσχημα της μεταφοράς τους και πάλι σε ένα «καλύτερο» κέντρο κράτησης, οι οποίοι,  σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, εξαναγκάστηκαν χωρίς νόμιμες διαδικασίες να περάσουν το ποτάμι του Έβρου κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την πλευρά της Τουρκίας, 


ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί


1. Είναι βάσιμη η καταγγελία ότι μετανάστες μεταφέρονται κατά ομάδες στην περιοχή του Έβρου, τους αφαιρούνται τα κάθε είδους έγγραφα που κατέχουν και προωθούνται εξαναγκαστικά προς την αντίπερα τουρκική όχθη του ποταμού, χωρίς να τηρείται καμιά επίσημη διαδικασία;


2. Ποια ήταν η ανάγκη που υπαγόρευσε αυτή τη βίαιη μεταγωγή, κάτω από ποιές σκοπιμότητες γίνεται και σε ποιο νόμιμο σχέδιο υπάγεται;
3. Ποια μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταγόμενων μεταναστών, όπως να μη διαχωρίζονται τα παιδιά από τις φυσικές τους οικογένειες, να μην «επαναπροωθούνται» παιδιά και ενήλικες που προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από πολέμους και εμφύλιες συρράξεις και γενικώς να εξαντλείται η νόμιμη διαδικασία παραλαβής και εξέτασης αιτήσεων αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα και χορήγησης ασύλου;


Οι ερωτώντες Βουλευτές


Φώτης Κουβέλης
Β΄ Αθήνας


Θοδωρής Δρίτσας
Α’  Πειραιά και Νησιών



Νίκος Τσούκαλης
Αχαΐας

Διαφήμιση