Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή στη Βουλή: Φορολογούν το ίδιο πολυτελή και επαγγελματικά σκάφη

Ελπίδα Τσουρή στη Βουλή: Φορολογούν το ίδιο πολυτελή και επαγγελματικά σκάφη

14

 Αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή που στα πλαίσια της λογικής της «φορολογούμε ό,τι κινείται», φορολογεί το ίδιο, το πολυτελές σκάφος – τεκμήριο υψηλού εισοδήματος και το επαγγελματικό σκάφος – εργαλείο δουλειάς.
       Μιλώντας στη Βουλή, η βουλευτής Χίου, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» χαρακτήρισε άνιση και προκλητική αυτή την αντιμετώπιση.
     «… Είτε, επειδή, έτσι σας βολεύει, είτε επειδή δεν θέλετε, είτε επειδή δεν μπορείτε –εσείς είπατε ότι δεν μπορείτε και αυτό καθόλου δεν σας τιμά – είτε, κατά την άποψή μου, επειδή είναι όλα αυτά μαζί, δεν τολμήσατε να κάνετε τη διάκριση να χαρακτηρίσετε και να διαφοροποιήσετε τα ιδιωτικά από τα επαγγελματικά σκάφη.
     Αντί, λοιπόν, για τη δύσκολη λύση να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια και όροι για το χαρακτηρισμό των επαγγελματικών σκαφών, να εξυγιανθεί ο χώρος και στη συνέχεια να φορολογηθούν οι ιδιώτες που πραγματικά διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα, η Κυβέρνηση επέλεξε για μια ακόμη φορά τον εύκολο δρόμο», τόνισε για να εξηγήσει τι εννοεί:
     «Επιβάλλει φόρους επί δικαίων και αδίκων, πλήττοντας καίρια έναν τουριστικό κλάδο, το θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος βιώνει με ένταση και σε βάθος την οικονομική κρίση και σ’ αυτή ακριβώς τη στιγμή και γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα έπρεπε να στηριχθεί πολύπλευρα από την πολιτεία.
     Αντί για ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του θαλάσσιου τουρισμού, ανάδειξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, δηλαδή της θάλασσας και των νησιών μας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, η Κυβέρνηση με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή και πρόφαση τους σκαφάτους δεν διστάζει να συμβάλει ουσιαστικά στην εξόντωση του κλάδου.
     Οι προθέσεις, λοιπόν, δεν πείθουν κανέναν. Και γιατί την ίδια στιγμή που –υποτίθεται- η Κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με τεράστιο κόστος για έναν επαγγελματικό κλάδο, ταυτόχρονα καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής που καταβάλλεται σε όσους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών υπηρετούν εκτός Ελλάδας; Αυτό συνεπάγεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απώλεια εσόδων 16,75 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο την ίδια στιγμή, δηλαδή, που από τον ειδικό φόρο στα σκάφη αναψυχής αναμένονται έσοδα 20.000.000 ευρώ το χρόνο. Τραγέλαφος.
Τι επιδιώκετε και ποιον εξυπηρετείτε; Προς τι αυτή η άνιση, άδικη και προκλητική διάκριση μεταξύ εργαζομένων; Προς τι αυτή η ανακολουθία λόγων και έργων, όταν μάλιστα το Υπουργείο Οικονομίας μελετάει –υποτίθεται- την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με ένταξη των αντίστοιχων εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα;».
     Και η κα Τσουρή κατέληξε στα εξής:
    
     «Ο πολιτικός καιροσκοπισμός, η οικονομική κακοδιαχείριση, η κοινωνική αδικία, η σπατάλη, οι μικροκομματικές πελατειακές επιλογές ήταν αυτά που επικράτησαν τελικά, χαρακτηρίζοντας το σύνολο του έργου σας.
    
     Η Κυβέρνηση της ήσσονος προσπάθειας, της μηδενικής αξιοπιστίας, της ανύπαρκτης αποτελεσματικότητας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που δημιούργησε ένα γκρίζο περιβάλλον, ένα ασφυκτικό περιβάλλον αποστερώντας ειδικά από τους νέους ανθρώπους, από τα παιδιά μας το δικαίωμα στην ελπίδα, στη δημιουργία και στη προοπτική».