Αρχική Νέα Τοπικά Κίνηση για να ζωντανέψει η Αμανή

Κίνηση για να ζωντανέψει η Αμανή

13


Στο ΒΔ τμήμα της Χίου, γύρω απόν τον ορεινό όγκο της Αμανής, 19 χωριά απαρτίζουν το ομώνυμο Δήμο. Σε αντίθεση με τα νότια του νησιού όπου το μαστίχι αποτελεί πλουτοπαραγωγική πηγή, ο Δήμος Αμανής κατοικείται από λιγότερους από 700 κατοίκους.
     Σε πολλά από τα χωριά το χειμώνα δεν κατοικεί κανένας άνθρωπος, ενώ το μοναδικό σχολείο στην έδρα του Δήμου τη Βολισσό στηρίζεται στην παρουσία αλλοδαπών μαθητών που οι οικογένειές τους βρήκαν δουλειά και στέγη στα χωριά της Αμανής. Στους οικισμούς, πλην της Βολισσού, ο μέσος ηλικιακός όρος ξεπερνά τα 70 έτη.
     Κόντρα σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, μια ομάδα νέων κυρίως ανθρώπων με κοινό σημείο την καταγωγή και την αγάπη στην περιοχή μαζί με τους μόνιμους κατοίκους δημιούργησαν πριν από 2 χρόνια την Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή-19, με τον αριθμό να υποδηλώνει και το πλήθος των χωριών, βάζοντας σαν στόχο να ξαναζωντανέψει η περιοχή
     Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ξεκίνησαν με τη διοργάνωση εκδρομών από την πόλη της Χίου στα χωριά, ώστε ακόμα και οι κάτοικοι της Χίου να γνωρίζουν από κοντά την Αμανή. Φέτος πραγματοποίησαν 31 Ιουλίου με 2 Αυγούστου Αναπτυξιακό συνέδριο στη Βολισσό με τίτλο «μεταίχμιο ζωής».
     Τη θέληση της Κίνησης-19 να προχωρήσει κατέθεσε η πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Αργυρώ Κοντού ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στο Συνέδριο, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησε την τελευταία μέρα και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
     Η πετυχημένη άλλωστε πορεία της εταιρείας «Αριούσιος Α.Ε.» που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και στις 9 Αυγούστου θα προχωρήσει στα εγκαίνια του εργοστασίου εμφιάλωσης στο χωριό Εγρηγόρος του Δήμου Αμανής, αποδεικνύει ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα όνειρα γίνονται πράξη αρκεί να υπάρχει θέληση.

 


 Παρουσιάζοντας πρωτοποριακές ενέργειες από τον ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο χώρο,  ο καταγόμενος από την Αμανή Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε για τις αναπτυξιακές προκλήσεις στην περιοχή.
     Η πρώτη αναφορά ήταν για τα μεταλλεία της Κεράμου, τα οποία ναι μεν έχουν εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ’50, μπορούν όμως σήμερα οι εγκαταστάσεις τους να φιλοξενήσουν ένα θεματικό μουσείο.
     Εξάλλου το υδροθεραπευτήριο στα Αγιάσματα, μπορούν να ξεφύγουν από τον παλιό χαρακτήρα των λουτρών και να αποτελέσουν με τις κατάλληλες επενδύσεις κέντρο για ιαματικά λουτρά και spa για νέους. Οι αιολικές πηγές αποτελούν ακόμα έναν πόρο που μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η Χίος και ειδικά η περιοχή της Αμανής.
     Ο κ. Μουσουρούλης επισήμανε εξάλλου ότι αυτό που μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα στην περιοχή και στη επόμενη 2ετία να είναι έτοιμο, είναι ένα θεματικό πάρκο ενεργειακής εκπαίδευσης, με δεδομένο ότι στην περιοχή λειτουργούν αιολικά πάρκα, που θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών. Τέλος πρότεινε στην Εθελοντική Κίνηση-19 να μετεξελιχθεί σε μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που θα παίξει το ρόλο της «συγκολλητικής ουσίας» μεταξύ Κυβέρνησης τοπικών φορέων κα προσώπων ώστε να δοθεί πραγματικά μια άλλη ώθηση στην περιοχή.

Διαφήμιση