Αρχική Νέα Τοπικά Ημερίδα εργασίας το Σεπτέμβριο για τον Ανάβατο

Ημερίδα εργασίας το Σεπτέμβριο για τον Ανάβατο

7

  
   Με τη δέσμευση ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα εργασίας όπου θα εξεταστεί η σημερινή κατάσταση του Αναβάτου και θα συζητηθεί το τι θα προχωρήσει μέσα από το ΕΣΠΑ, αποφάσισαν η προϊσταμένη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμαρχος Ομηρούπολης και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων (Κ. Μούνδρος από τους Πολίτες Ομηρούπολης και Μ. Κάλλας Αγωνιστική Πρωτοβουλία) που συμμετείχαν σε σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη.
   Μάλιστα η συνάντηση έγινε στον Ανάβατο χωρίς όμως να γίνει –λόγω χρόνου- ξενάγηση επί τόπου στα σημεία που έχουν γίνει εργασίες μέσα από το Γ’ ΚΠΣ, όπως ζήτησε ο επικεφαλής των «Πολιτών Ομηρούπολης» Κώστας Μούνδρος. Δεσμεύτηκε όμως η Αριστέα Καββαδία ότι θα ορίσει υπάλληλο που θα ξεναγήσει σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί τους επικεφαλείς των παρατάξεων του Δήμου.
   Όπως τόνισε η κα Καββαδία το 70-73% των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ πήγαν για μισθοδοσίες προσωπικού. Και αυτό γιατί οι περισσότερες εκ των εργασιών γίνονταν χειρωνακτικά. Ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος από την αρμόδια διαχειριστική αρχή.
   Το ερώτημα είναι πως θα μπορέσουν τα χρήματα (περί το 1,2 εκ. ΕΥΡΩ), από το Δ’ Κοινοτικό πλαίσιο να αξιοποιηθούν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη του Αναβάτου, τμήμα που δεν έχει ακόμα ξεμπερδέψει νομικά από τη χρηματοδότηση του Β’ ΚΠΣ!
   Ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει τις επαφές που χρειάζονται με τη Διαχειριστική Αρχή για να δει αν υπάρχει «black list» με απαγορευμένες εργασίες.
   Ο κ. Μούνδρος πρότεινε να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη για τις εργασίες που θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ενώ θέση του είναι να υπάρξει κατάτμηση των έργων για να είναι περισσότερο ελεγχόμενα.
   Επίσης σημαντικό θέμα τίθεται με τη μεσαία ζώνη, όπου στην ουσία είναι συνέχεια της Ακρόπολης, και εκεί υπάρχει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.
   Από τις εργασίες που έγιναν μέσα από τη χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ είναι τα μονοπάτια, η πλατεία, το δημοτικό κτήριο και τα κτήρια της Εκκλησίας.
   Σε ότι αφορά δε την κάτω ζώνη όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να ζήσει το χωριό, κάτι που αναμένεται να τονιστεί για μια ακόμα φορά το Σεπτέμβριο. 
  

του Θοδωρή Πυλιώτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 3/8/2009