Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΠΑΣΟΚ- Περιφερειακή Επιτροπή Βορείου Αιγαίου: το πρόβλημα της Λαθρομετανάστευσης

ΠΑΣΟΚ- Περιφερειακή Επιτροπή Βορείου Αιγαίου: το πρόβλημα της Λαθρομετανάστευσης

8

   H κυβέρνηση έκρυβε όλα αυτά τα χρόνια, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης κάτω από χαλί, αλλά αναγκάστηκε τελικά κάτω από το βάρος των επιπτώσεων να ασχοληθεί με το θέμα.
    Έπρεπε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και να αναδειχθεί σε μείζον κοινωνικό και εθνικό θέμα. Για να αποφασίσει  να ασχοληθεί
    Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο και πολυσύνθετο και οι αιτίες που το προκαλούν  είναι πολλές, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις, η φτώχεια και οι κλιματικές αλλαγές. Αυτές συνεχώς επιδεινώνονται και μεγαλώνουν τις πιέσεις για λαθρομετανάστευση.
Υπάρχει όμως και το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η χώρα μας ήταν παντελώς απούσα. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.
* Η κυβέρνηση άφησε τα σύνορά μας αφύλακτα, σαν να είναι  η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι.
* Δεν έθεσε το πρόβλημα στην Ε.Ε. και δεν πίεσε για την έμπρακτη αλληλεγγύη για ένα ζήτημα που δεν είναι αμιγώς ελληνικό.
* Ξέχασε το πρωτόκολλο επαναπροώθησης που από το 2001 είχε υπογράψει η χώρα μας (με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ως Υπουργό Εξωτερικών) με τη Τουρκία, και δεν πίεσε ούτε την ίδια ούτε την Ε.Ε. για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου αυτού.
* Δεν εφάρμοσε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν ενσωμάτωσε οδηγίες της Ε.Ε. στην Ελληνική έννομη τάξη και δεν επωφελήθηκε από τις ρυθμίσεις αυτές.
* Δεν ζήτησε την αλλαγή του κανονισμού (Δουβλίνο ΙΙ) της ΕΕ με τον οποίο ουσιαστικά επιλύεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης για τις βόρειες χώρες και μεταφέρεται τούτο στις χώρες της Μεσογείου και την Ελλάδα.


 


* Απαξίωσε το Λιμενικό σώμα και τη συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
   Στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. όπου ετέθη από τον Πρωθυπουργό για πρώτη δυστυχώς φορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης τα αποτελέσματα- παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης- ήταν πενιχρά. Είναι  θετικό ότι δίνεται εντολή στους 27 για ολοκλήρωση των συμφωνιών επανεισδοχής προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Θετικό στοιχείο είναι η σαφής αναφορά στην Τουρκία και στις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες να τις εφαρμόσουν πλήρως.
Αυτά όμως αποτελούν ευχολόγια διότι δεν υπάρχει  έμπρακτη και κυρίως  νομικά δεσμευτική επίδειξη της αλληλεγγύης και αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα.
  Σε τοπικό επίπεδο η δέσμευση του υπουργού για δημιουργία νέου σύγχρονου κέντρου στη Μυτιλήνη μένει απλή υπόσχεση. Η πρώην αποθήκη στη Παγανή  λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, που χρησιμοποιείται ως χώρος  υποδοχής λαθρομεταναστών μετατρέπεται  σε μόνιμο χώρο κράτησης.
   Ο χώρος αυτός που από όλους τους φορείς έχει χαρακτηριστεί ως απαράδεκτος θα εξακολουθεί να δέχεται 500 και 1000 άτομα, ενώ η δυναμικότητά του δεν ξεπερνά τα 280 άτομα.
  Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευθεί λόγω της υποχρηματοδότησης, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα εξής :
* Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.
*  Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.
*  Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.
*  Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.
* Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες. Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.
*  Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.
* Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.
* Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται – με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕ ΠΑΣΟΚ Β. ΑΙΓΑΙΟΥΟ Γραμματέας Ηρακλής Βερβέρης