Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάνος Μωραϊτης: Πάντα στο νησί μας το νερό… ήταν νεράκι

Μάνος Μωραϊτης: Πάντα στο νησί μας το νερό… ήταν νεράκι

82

 ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΗΤΑΝ ΝΕΡΑΚΙ.


 


Νεα Υορκη                                                                Του Μανου Α.Μωραιτη


 


Πολυς λογος γινεται αλλα και γινωταν για το θεμα του νερου στο νησι μας αλλα και παγκοσμιως


Το σκηνικο πριν απο εβδομηντα και πλεον χρονια στο Καστρο μας.Στην πλατεια του Φρουριου υπηρχε το Σιντριβανι με καμποσες κολωνες και βρυσες που η ηταν σπασμενες η εσταζαν λιγες σταγονες ενω στον γυρω χωρο απο το σιντριβανι τα κουνουπια και τα σκουλικακια πανηγυριζαν.


Σε καποιο σημειο προς τα νοτεια της πλατειας ο Δημος ειχε εγκαταστησει καποια μπρουντζινη βρυσουλα οπου η γειτονες περιμεναν με μια σειρα τενεκεδες του βουτυρου που με ενα καρφωμενο χερουλι ειχαν γινει  δοχειο νερου.Επισης υπηρχαν και οι σταμνες απο πηλο.


Παντα στις γειτονειες υπηρχαν και οι «καπατσες» που συνηθως ηταν ευτραφεις και με μαγαλο στομα.


Το νερο ερχοταν πολυ καλης γευσης απο τις Καρυες και τον Δαφνωνα.Κλειδατωρας σε ολη την πολη ηταν ο καρουσης Μπαρμπα Παντελης Μαλαχιας  που ηταν ο χαρακτηριστικος παραδοσειακος χιωτης με τις βρακες και το ασπρο ζωναρι βεβαια και το αναλογο μουστακι.


Ο μπαρμπα Παντελης γυριζε στις γειτονειες και ανοιγοκλεινε τις βαλβιδες με ενα μεγαλο σιδερενειο «Τ»


Οι γυναικες παρακαλουσαν τον Μπαρμπα Παντελη να αφινει λιγο ποιο πολυ ωρα το νερο με περισοτερη δυναμη για να προλαβαινουν να γεμισουν τα σταμνεια τους.


Ο καημενος ο Παντελης ειχε αλλη εντολη απο τον Δημο.Να δεινει λιγο σε ολους για να φθασει.Δεν υπηρχε αρκετη πσοσοτητα για παροχη σε ολο το συστημα.


Καλα που ειχαμε και τις καθαρες θαλασες και καναμε και κανενα μπανιο αντι το σπαταλο σημερινο καθισιο για ωρες στην μπανιερα.Αυτο το τελευταιο ακομα δεν μπορω να συνηθησω.Οσο εχω ενα ντουζ που το τελειωνω σε επτα λεπτα μονο δεν εχω τιποτε αλλο.


Η σειρα με τους νενεκεδες λεγωταν «νεμπετης»Εκει κοντα στην βρυση εμενε και η Μαρικα η υπερμεγεθης η Μυτιληνεια.Το καλαμπουρι ηταν μεσα στο αιμα της.αλλα και η πονηρεια.Επισης διπλα της εμενε η Αννα η Πυργουσενα η οποια ηταν καπως μωροπιστευτη και ελαφρεια. Η σειρα της Αννας με το νεμπετη ηταν ποιο μπροστα απο της Μαρικας.Σκυβει λοιπον η Μαρικα και ψυθιριζει στο αυτι της Αννας.»Μωρη Αννα η ταδε ειπε πως πας με ανδρες».Και αρχιζει ο τενεκεδοπολεμος Μωρη που… ημια μωρη που τους βγαζεις απο την πισω πορτα.Οι νεμπετηδες των αντιμαχομενων ηταν ποιο μπροστα απο της Μαρικας.Νασου λοιπον η Μαρικα που βρισκει την ευκαιρεια και βαζει τον δικο της τενεκε.πρωτο.Ποιος τολμαει να τα βαλει με την Μαρικα την χοντρη? Καμια στον αιωνα τον απαντα.


Κοντα στα Μπεντεμια και ακριβως πισω απο τον τειχο της θαλασσας υπαρχει η τουρκικης κατασκευης Κρυα Βρυση.Κατεβαινες καμια εικασαρια πετρηνα σκαλεια βουτας τα ποδια σου στο λιμναζων νερο με τα σκουλικακια του και γεμιζε την σταμνα σου.Κρυο νερο καθαρο και πολυ καλης γευσης.


Τα παιδακια κρατουσαν ενα κουτι με λουκουμια και μια σταμνα με νερο απο την Κρυα Βρυση και γυριζαν στην αγορα φωνατωντας.»λουκουμι και κρυο νερο»


Αλλα παιδια εκαναν το στυχημα.Πανω σε τραπεζακι εβαζαν το λουκουμι.Το κτυπουσες με την παλαμι του χεριου σου.Αν κολουσε το επερνες δωρεαν.Αν οχι πληρωνες για δυο λουκουμια.Απο τοτε ισως αρχισε το κρατος να κανει ολους σχεδον τους ελληνες τζογαδωρους.


Ο μακαριτης ο πατερας μου που ειχε το ξενοδοχειο ΑΠΟΛΛΩΝ ειχε τεραστειο προβλημα με το νερο.Η παροχη απο τον Δημο δεν ειχε την δυναμη να ανεβαινει στον δευτερο οροφο.Τις λιγες ωρες που ειχε νερο το μαζεβε σε βαρελι και με τους τενεκεδες το ανεβαζαμε σε ενα ντεποζιτακι που ειχε μια βρυσουλα ετσι για να πλεινεις λιγο τα ματια σου.Ελα ομως που μερικοι πελατες  νομιζωντας πως το νερο ειναι ατελειωτο και πλενωταν σχεδον απο την μεση και πανω……..


Ο πατερας μου ηταν ανθρωπος αψομηθος.Βρε του ελεγε του πελατη η διατιμηση για τον υπνο σου ειναι δωδεκα δραχμες σου πειρα πεντε και θες να κανει και μπανειο εδω.? Αης στο διαβολο.και μη ξαναπατησεις στο ξενοδοχειο μου.Τουριστικη συμπεριφορα πρωτη γραμμης.Ερχωντουσαν ομως γιατι ηταν πολυ καθαρο και φτηνο.


Ο μακαριτης ειχε ζησει και στο Σικαγο σαν μεταναστης επι τεσσερα χρονια εργαζομενος σε βαρεια χαλυβουργια και ηταν πρακτικος ανθρωπος με ολα του τα ελλατωματα.Ετσι σε καποια σκοτεινη αποθηκη στο ισογειο του  ΑΠΟΛΛΩΝ εκανε μια στεγανη απο τσιμεντο στερνα οπου επεφτε το νερο και απο εκει με ηλεκτρικη αντλεια το ανεβαζε σε ενα βαρελι στην ταρατσα και καπως η μεση μας ξεκουραστηκε απο τα 23 σκαλοπατεια και πελατης μπορουσε να πλεινει και το υπολοιπο του προσωπου του.


Σημερα και η κουτση Μαρια εχει διπλα μπανια.στο σπητι της.Οταν σου τυχει οπως στον γραφωντα να εχεις απωλειες στο συστημα οχι απο δικο σου λαθος ο λογαριασμος ερχεται αμειλικτος.Ειλθε σε μενα 400 και πλεον  ΕΥΡΩ για εννα μηνων νερο αφου δεν ημουν στο νησι παρα λιγες μερες μονο.Αλλου τις διαρροες στο συστημα που δεν φατει ο καταναλωτης δεν τις πληρωνει ο ιδιος.Ομως στην Χιο ειναι αλοιως τα πραγματα.Γιατρε κυταξε το γιατι ειναι ντροπη.


Το θεμα του νερου ειναι παγκοσμιως τοσο μεγαλο που απο μια μελετη προ μηνων των Ταιμς της Νεας Υορκης στο μελλον τους πολεμους θα τους κερδιζουν εκεινοι που εχουν το νερο.


Δεν ηταν τρελοι οι υπευθυνοι του Δημου της Νεας Υορκης οταν με ενα ταραστειου κοστους προγραμμα πληρωσαν το κοστος αγορας και τοποθετησης εκατομμυριων λακανων στα εκατομμυρια διαμερισματα της Νεας Υορκης ωστε καθε φλος να ειναι μονο για 4 λιτρα ενω προηγουεμνα ηταν πανω απο 8.


Με ποινη να χασει την αδεια του υδραυλικος στην Νεα Υορκη τιμωρειται οταν τοποθετησει παληου τυπου λεκανη,αν και ουτε πωλουνται πλεον αλλα ουτε κατασκευαζονται.


Κριμα με τοση θαλασσα να μη μπορεις να την πιειςΠοιος ξευρει γιατι ο Μαγαλοδυναμος τα εφτιαξε ετσι?


 

Διαφήμιση