Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Νομαρχία Χίου: το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

Νομαρχία Χίου: το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

7

 Η νέα γρίπη (και επιστημονικά γρίπη Α(Η1Ν1)) είναι η νέα απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και φυσικά για την χώρα μας.
       Η Νομαρχία Χίου έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή. Συνιστούμε σύνεση – ψυχραιμία – επαγρύπνηση χωρίς πανικό.
       Η νέα γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείται από ένα στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1) το οποίο εντοπίστηκε αρχικά για πρώτη φορά φέτος στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο στέλεχος περιέχει γενετικό υλικό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν.
       Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από ασθενή και εγκαθίστανται στα χέρια ή σε άλλες επιφάνειες και μέσω αυτών γίνεται η δευτερογενή μετάδοση.
       Περίοδος μετάδοσης είναι από 1-7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
       Πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση μαγειρεμένων φαγητών χοιρινού κρέατος ή παραγώγων του. Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης: αιφνίδια έναρξη πυρετών πάνω από 38οC και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα – καταρροή – πονόλαιμο – πόνο μυών –πονοκέφαλο – ρίγος – αίσθημα κόπωσης και σπάνια διάρροιες – εμετοί).
       Ο ιός μπορεί να προσβάλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει πνευμονία. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντελώς μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται σε άτομα με μειωμένη ανοσιακή απάντηση, όπως σε ηλικιωμένους, εγκύους, βρέφη και  σε άτομα με χρόνια νοσήματα.


Στόχοι τοπικού σχεδίου Δράσης
Σκοπός του σχεδιασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου σε τοπικό επίπεδο είναι ο συντονισμός, η επιτήρηση, η πρόληψη και η επικοινωνία με όλους τους φορείς, με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας για να έχουμε μειωμένη νοσηρότητα.


Αυτό επιτυγχάνεται με τις παρακάτω ενέργειες:
1. Έγκαιρη ανίχνευση τυχόν υπόπτων κρουσμάτων
2. Αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης μεταξύ των ατόμων με την εφαρμογή προληπτικών μέσων ατομικής προστασίας.
3. Άμεση ενημέρωση και επιδημιολογική διερεύνηση σε ότι αφορά τα κρούσματα (τυχόν υπάρχοντα) στο νομό, σε συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας – ΕΚΕΠΥ-ΚΕΕΛΠΝΟ.
4. Μνημόνιο ενεργειών της ΔΥ και ΔΥΝΑ ΧΙΟΥ για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης.  
5. Συνεργασία με το ΠΣΕΑ ανάλογα με τα εκάστοτε συμβάντα για την αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων.
6. Μέριμνα για την εκπαιδευτική κοινότητα
 α) Ενημέρωση γονέων, παιδιών, εκπαιδευτικών για τη νέα γρίπη
 β) Διατήρηση υψηλού επιπέδου καθαριότητας στα σχολικά κτίρια με τήρηση των κανόνων υγιεινής
7. Πύλες εισόδου στο Νομό Χίου: Τόσο στο Αεροδρόμιο όσο και στο Τελωνείο Χίου διατίθεται ενημερωτικό υλικό για πληροφόρηση σχετικά με τη νέα γρίπη.


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου