Αρχική Πολιτισμός Εκθεση Ψηφιδωτών Ενθέσεων & Γλυπτών Εβη Χρήστου στο Πήλιο

Εκθεση Ψηφιδωτών Ενθέσεων & Γλυπτών Εβη Χρήστου στο Πήλιο

14


Από την Τετάρτη, 12 Αυγούστου ως το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009, στον εκθεσιακό χώρο του Λαϊκού Μουσείου του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Ιδρύματος Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου, στο Χόρτο του Πηλίου, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ψηφιδωτών ενθέσεων και γλυπτών του Έβη Χρήστου, με θέμα «Παιχνίδια στον τοίχο».

Η Ιστορικός Τέχνης Έφη Παπαευθυμίου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, γράφει για την δουλειά του Χρήστου:


«Στο πλαίσιο των εκφραστικών αναζητήσεων του Έβη Χρήστου ήδη από την αρχή της δημιουργικής του πορείας και παράλληλα με τη γλυπτική με οξειδωμένα μέταλλα, υπήρξαν τα ψηφιδωτά.
Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μία νέα ενότητα ψηφιδωτών, των οποίων τα εξωτερικά χαρακτηριστικά συνοψίζονται σε επιμήκεις συνθέσεις, οριζόντιες ή κατακόρυφες, με τη μακριά πλευρά, να ξεπερνά κάποιες φορές το 1,5 μέτρο. Στο οριζόντιο ανάπτυγμα επιβιώνει μια ανάμνηση ζωφόρου, όπως στο έργο «Έρημος κάβος», ενώ στο κάθετο επιχειρείται μία ένωση του «άνω» με το «κάτω», όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά στο έργο «Ήλιος».
Ο Χρήστου με τις κάθετες και οριζόντιες συνθέσεις του δομεί το δικό του χώρο, το δικό του κόσμο, όπου μπορεί να στεγάσει τον προσωπικό του μύθο και αποκαλύπτει  συναισθήματα, συγκινήσεις, μυσταγωγία. Η τεχνική τοποθέτησης των ψηφίδων δίνει στα περισσότερα έργα  μία κυβιστική τεχνοτροπία απεικόνισης του κόσμου και ανάλυσης  του φωτός.
Τα χρώματα στις ψηφίδες είναι καθαρά, χωρίς τονικότητες και παίζουν διάφορους ρόλους, πότε απαρτίζοντας ένα ομοιόχρωμο φόντο, χωρίς βάθος, πάνω στο οποίο απλώνονται οι μορφές, όπως στο έργο «Παπαρούνες», πότε επιτρέποντας πυκνώσεις ή αραιώσεις της ατμόσφαιρας, όπως στο έργο «Έρημος κάβος», πότε αποδίδοντας κίνηση και ζωή, όπως στο έργο «Δράκος», όπου οι ψηφίδες αποδίδουν τις φολίδες του μυθικού ερπετού και δίνουν ένα αποτέλεσμα πραγματικά αριστοτεχνικό, σαν μοτίβο σε ανατολίτικο ύφασμα.
Σε συνθέσεις, όπως οι «Παπαρούνες» ή τα «Δέντρα», η επανάληψη σε παράταξη του βασικού μοτίβου, δίνει ρυθμό στη σύνθεση, ενώ η σχηματοποίηση του θέματος το αναγάγει σε σύμβολο γραφής, σε φθόγγο παραταγμένο σε μουσικό πεντάγραμμο. Η φόρμα εξαίσια, αφαιρετική και χάρη στη διάταξη των ψηφίδων, κινούμενη και ζωντανή, εκφράζει μια ισορροπημένη ευαισθησία, όπως στο έργο «Τερψιχόρη», όπου η προχωρημένη αφαίρεση, μουσικοποιεί τη σύνθεση. Στο έργο αυτό, οι ψηφίδες αποδίδουν τα παιχνιδίσματα του φωτός, την ποικιλία των σχηματισμών των μορφών, τον κόσμο των φαινομένων.
Ο Έβης Χρήστου με τα ψηφιδωτά του, μας ανοίγει ένα καλειδοσκόπιο εικόνων και χρωμάτων και μέσα από τα μάτια του αντικρύζουμε κι εμείς τον κόσμο που μας περιβάλλει με  τρόπο αποκαλυπτικό, απαλλαγμένο από  υπερβολή ή επιτήδευση. Η δουλειά του αποπνέει απλότητα  και  μυσταγωγία, θυμίζοντάς μας πως η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα και η ιερότητα στη σιωπή της Φύσης».


Βιογραφικό: Ο Έβης Χρήστου είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου σε σκηνογραφίες, κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, στον «Οδυσσεβάχ» της Ξ. Καλογεροπούλου, στο «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού, στον «Φιάκα» του Δ. Μισιτζή, στο έργο «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» του Δ. Αβδελιώδη, τη «Χαμένη Κούκλα» του Α. Σάστρε και τη «Βέρα» του Δ. Κεχαΐδη. Έχει κάνει εκθέσεις στη Χίο, την Αθήνα και τη Μυτιλήνη και έχει συμμετάσχει με έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Χίο. Αυτή είναι η έβδομη ατομική του έκθεση όπου παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά.