Αρχική Απόψεις Aρθρα Πολύδωρος Λαμπρινούδης:Δημόσια οικονομικά: λίγο πριν την κατάρρευση;

Πολύδωρος Λαμπρινούδης:Δημόσια οικονομικά: λίγο πριν την κατάρρευση;

10

                                                                                               Δημόσια οικονομικά: λίγο πριν την κατάρρευση;


Του Πολύδωρου Λαμπρινούδη
Νομάρχη Χίου


      Η ελληνική οικονομία και ειδικά τα δημόσια οικονομικά,  έχουν φτάσει, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, σε οριακό σημείο. Αυτό μαρτυρούν όλοι οι δείκτες όπως έχουν ανακοινωθεί: οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό 17%, ενώ τα κρατικά έσοδα υστερούν κατά 1% σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή το δημόσιο έλλειμμα έφτασε στο ιστορικό όριο του 7.2% του ΑΕΠ.
      Πέρα από την αυταπόδεικτη αλήθεια των αριθμών όμως, η πολιτική διαπίστωση είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση, ελάχιστα περιθώρια έχει πλέον για «διορθωτικές» κινήσεις στο σημερινό αδιέξοδο.
      Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής προκαλούν μάλλον θυμηδία –και εδώ και στις Βρυξέλλες-, βραχυπρόθεσμα και πρόχειρα σχεδιασμένα εισπρακτικά μέτρα έχουν ως στόχο την προσωρινή και μόνο «ανακούφιση» των δημόσιων οικονομικών, διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι επιχειρούν να φέρουν χρήματα στα ταμεία (χαρακτηριστικός ο τραγέλαφος των «ημιυπαίθριων»).
      Το κυριότερο αρνητικό στοιχείο, πέρα από τους οικονομικούς δείκτες, είναι η διαπίστωση, από όλους τους έγκυρους παρατηρητές, ότι μιλούμε για ένα οικονομικό επιτελείο το οποίο έχει απωλέσει πλήρως τον έλεγχο, αυτοσχεδιάζει, εξαγγέλλει αμφίβολης σκοπιμότητας μέτρα με μόνη στόχευση τις επόμενες εκλογές. 
      Είναι προφανές ότι όσο διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση, η ελληνική οικονομία θα κινείται με εντεινόμενους ρυθμούς προς την πτώχευση. Τα οικονομικά επιτεύγματα που με κόπους και θυσίες κατάφερε η χώρα μέχρι το 2004, βρίσκονται πλέον στο κενό.
      Ίσως σε κάποιον η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δε λέει και πολλά πράγματα. Κι όμως συνδέεται άμεσα με τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας: οι δαπάνες για την υγεία, η επένδυση στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, η αναζωογόνηση της περιφέρειας, η τόνωση της αγοράς και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν μπορούν να γίνουν πράξη με τα δημόσια οικονομικά λίγο πριν την κατάρρευση.
      Τα πράγματα, κατά την άποψή μου είναι απλά: η σημερινή Κυβέρνηση, στο σύνολό της και όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο, απέτυχε να διαχειριστεί με έναν στοιχειωδώς αποτελεσματικό τρόπο τις τύχες της ελληνικής οικονομίας. Η παράταση της παραμονής της στην εξουσία μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
      Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής το επιβάλλουν: τουλάχιστον η επόμενη Κυβέρνηση, θα είναι καλύτερη από το χάος της σημερινής διάλυσης.