Αρχική Πολιτισμός Εκθεση γλυπτών Εβη Χρήστου στο CITRUS MEMORIES στον Κάμπο

Εκθεση γλυπτών Εβη Χρήστου στο CITRUS MEMORIES στον Κάμπο

9


Από την Τρίτη, 18 Αυγούστου ως την Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009, στον χώρο του Citrus Memories, Άρωμα Μνήμης, στον Κάμπο της Χίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση γλυπτών του Έβη Χρήστου, με τίτλο «Έντεκα».

Η Ιστορικός Τέχνης Έφη Παπαευθυμίου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, γράφει για την δουλειά του Χρήστου:


«Ο κόσμος του Έβη Χρήστου είναι ένας κόσμος ποιητικός και πρωτότυπος, που απογειώνει τη φαντασία και διεγείρει το συναίσθημα του θεατή,  κοινωνώντας του ταυτόχρονα, την αίσθηση μιας ξεχωριστής αντίληψης και αλήθειας.


Ο Χρήστου είναι ένας μορφοπλάστης που δημιουργεί τα πλάσματά του με  εκπληκτική δεινότητα και στη συνέχεια τους εμφυσά πνοή, ώστε τα έργα του να δίνουν την αίσθηση ότι  έχουν ψυχή και «ζουν» μια δική τους ζωή. Μέσα σε μία κοινωνία κατανάλωσης, χωρίς ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, αλλά για τα αντικείμενα προβολής του και μόνο, ο Έβης Χρήστου αναζητά την πρώτη ύλη του εκεί που οι άνθρωποι συσσωρεύουν ό,τι δεν τους χρειάζεται πια, ό,τι δεν συμβαδίζει με την εικόνα ενός άφθαρτου και γυαλιστερού πλούτου.


Τα έργα του «ταπεινά» ως προς την πρώτη ύλη, είναι εξόχως ανθρώπινα, ποιητικά, έμψυχα, τρυφερά και εμπνευσμένα. Παίρνει το «άχρηστο», αυτό που απορρίπτουμε και το μεταπλάθει, δίνοντάς του μία δυνατότητα πέρα από το συμβατικό. Τα έργα του γίνονται σύμβολα μιας ενέργειας ψυχικής που είναι ανάγκη να απελευθερώσουμε, γνωρίζοντας  το ίδιο αυτό κομμάτι του εαυτού μας, αυτό που αρνούμαστε, αυτό που απορρίπτουμε μέσα στην καθημερινή ζωή, και εκεί ακριβώς έγκειται η εκφραστική δύναμη της τέχνης του να μας κινεί συναισθηματικά.


Όταν κοίταξα για πρώτη φορά το έργο του αναρωτήθηκα: «Πώς είναι δυνατόν να  κρυβόταν τόση ποίηση και ομορφιά μέσα στα παλιοσίδερα;» Αλλά μήπως αυτή δεν είναι η λειτουργία του καλλιτέχνη; Να «βλέπει» ποιητικά  και να αναβαθμίζει μέσα από το έργο του και την δική μας «όραση» προς μία κατεύθυνση περισσότερο εσωτερική».