Αρχική Πολιτισμός Βιβλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ του Δ. Φρεζούλη- βιβλιοπαρουσίαση

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ του Δ. Φρεζούλη- βιβλιοπαρουσίαση

24

 Ένας χρόνος, ένα βιβλίο. Κάπως έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η ιδέα του τυπογραφείου «αλφα πι» και του δημοσιογράφου Δημήτρη Φρεζούλη. Έτσι τα κείμενα από τη στήλη «καθημερινά» στη συνάδελφο ημερήσια εφημερίδα «Αλήθεια» παίρνουν τα τελευταία χρόνια μια άλλη μορφή, σε βιβλίο, δίνοντας τους και τη σχετική δυναμική.  Στο να μην είναι εφήμερα αλλά να μπορούν να διαβάζονται οποιαδήποτε στιγμή.
     Τουλάχιστον κάπως έτσι νιώθω εγώ προσωπικά με τα «καθημερινά» του Δ. Φρεζούλη. Η πρώτη ματιά στο κείμενο της αντίστοιχης περσινής ημερομηνίας, από τα δημοσιεύματα δηλαδή του 2008.
     Θέμα το ψάρεμα… αλλά δοσμένο με ένα όμορφο τρόπο, μακριά από το καθημερινό ρεπορτάζ που μπορεί να είχε τα προβλήματα του κλάδου. Όχι ότι δεν το κάνει αυτό ο Δημήτρης Φρεζούλης, αφού από το 1986 δημοσιογραφεί και ας μην είναι αυτό το κατά κύριο επάγγελμά του. Αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι αναφορές σε πρόσωπα και παλιές ιστορίες.
     «…Θυμάμαι πιο παλιά πόσο μεγάλη εντύπωση μου έκανε η συχωρεμένη η Μπάρενα με το τσιγάρο κρεμασμένο στο στόμα της και με διπλή έγνοια… Τόσο στις πετονιές της, όσο και στο μαγαζί με οικοδομικά υλικά που είχε. Και μου έκανε εντύπωση επειδή ήταν και γυναίκα και εκείνον τον καιρό ίσως και η μοναδική που ασχολιόταν με αυτό το σπορ. Οπότε περνώ από την προκυμαία την «Αναζητώ», αλλά εδώ και πολλά χρόνια «ψαρεύει» στις θάλασσες του ουρανού»…
     Κάπως έτσι σε ταξιδεύει ο Δ. Φρεζούλης. Ή όπως λέει η συγγραφέας Ειρήνη Καλαμάρη «σταλαγματιές λάδι στο καντήλι του χρόνου. Για να μη σβήσει».
     Στο φετινό δε τόμο, που ο Δημήτρης το αφιερώνει στα αδέρφια Αντώνη και Γιάννη Παληού, ο Δρ Χρίστος Μπελλές γράφει μεταξύ άλλων για τη γλώσσα του Δ. Φρεζούλη. «Η γλώσσα, λάγαρη και λιτή, αλλά δυνατή, βιωματική, με τοπικίστικα ρινίσματα κι εύστοχα απανθίσματα λαϊκής θυμοσοφίας, ξέρει να σέβεται, να σταθμίζει τη βαρύτητα, την οικονομία των λέξεων , όταν και όπου επιβάλλεται».
     Η ευχή είναι κοινότοπη, αλλά νομίζουμε ότι ταιριάζει. Να μας δώσει πολλά- πολλά «καθημερινά», μέσα από τις σελίδες του εντύπου που συνεργάζεται.
    

του Θοδωρή Πυλιώτη, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 24/8/2009

Διαφήμιση