Αρχική Νέα Αθλητικά Νικήτας Ντάτης: επιστολή απόσυρσης από την ενεργό δράση της διαιτησίας

Νικήτας Ντάτης: επιστολή απόσυρσης από την ενεργό δράση της διαιτησίας

15

                                                                                      Χίος 25/08/2009


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΝΤΑΤΗ ΝΙΚΗΤΑ


Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΚΕΔ/Ε.Π.Ο. να μην συμπεριληφθώ στους πίνακες διαιτητών σε καμία εθνική κατηγορία , σε ηλικία κάτω των 37 ετών και έχοντας προσφέρει 16 χρόνια αγωνιστικής διαιτητικής δράσης, με αποκορύφωμα τον ενάμιση χρόνο που αγωνίστηκα ως διαιτητής στην SUPER LEAGUE και τα τρία χρόνια συνολικά ως τέταρτος διαιτητής στο ίδιο πρωτάθλημα  ήρθε η ώρα με θάρρος να δηλώσω ότι σταματώ την ενεργό δράση.
Αλλά πάνω από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμό  Χίου και ιδίως τον Πρόεδρο Παντελή Ρούλη που στάθηκε δίπλα μου και μοιράστηκε για χρόνια μαζί μου την αγωνία για την ιεραρχική μου εξέλιξη. Τον παλιό διαιτητή Κώστα Δημητριάδη που με έβαλε στην οικογένεια της διαιτησίας και τον επίσης παλιό Κώστα Αυγουστή που μου έμαθε να δουλεύω σκληρά και συνεχώς. Επίσης τον πρώτο μου Σύνδεσμο Διαιτητών Πειραιά, την Ε.Π.Σ.Χίου, την Ε.Π.Ο., τις ομάδες, τους ποδοσφαιριστές, τους δημοσιογράφους και τέλος τους απλούς φιλάθλους. Ζητάω δημόσια συγγνώμη, αν μετά από κάποιες διαιτητικές αποφάσεις μου στενοχώρησα ανθρώπους (παίκτες, φίλαθλους, παράγοντες). Τους διαβεβαιώνω ότι τα λάθη μου ήταν ανθρώπινα και κάτω από καθεστώς υψηλής έντασης σφυγμών.
Όλα τα ωραία όνειρα τελειώνουν. Έζησα το όνειρο μου να αγωνιστώ, έστω και για λίγο, στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Έπαιξα σε Στάδια και με ποδοσφαιριστές παγκοσμίου φήμης που θαυμάζω. Έκανα φίλους, γνωστούς, σε όλη την Ελλάδα. Τους χαιρετώ όλους με το κεφάλι ψηλά.  Ξύπνησα απ’ το όνειρό μου χαρούμενος και υπερήφανος για το κατόρθωμά μου, κοιτώντας όλους κατάματα με πεντακάθαρη την συνείδησή μου, ότι σφύριζα πάντα αυτό που έβλεπα. Ποτέ δεν άφησα σοβαρά περιθώρια προσέγγισης από κακόβουλους,  γιατί μια λέξη για μένα στην ζωή μου έχει σημασία: αξιοπρέπεια. Αχάριστος δεν είμαι και αναγνωρίζω την βοήθεια που είχα από ανθρώπους της τοπικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας της Χίου. Τους ευχαρίστησα και με το παραπάνω στο βαθμό που έπρεπε.  Όμως ανέμενα να με στηρίξουν πολύ περισσότερο . Επίσης δεν περίμενα κάποιοι να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη, το ήθος  και το επίπεδό μου για να προωθήσουν με την πρώτη ευκαιρία που δόθηκε, σχέδιο δειλά τυπωμένο στο βάθος του μυαλού τους.  Σε έναν χώρο, όπου το να έχεις πατέρα, θείο, συγγενή, κουμπάρο (διαιτητή ή πρόεδρο) ,  θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα,  κατόρθωσα να έχω για επίδειξη μόνο την απόδοσή μου στο γήπεδο, το ήθος και την συμπάθεια του φίλαθλου κόσμου που καταλαβαίνει. 
Για το μόνο που ευχαριστώ την σημερινή ΚΕΔ είναι ότι με αναγκάζει, και αυτό είναι όντως καλό , να ασχοληθώ με την οικογένειά μου στο βαθμό που της αξίζει.  Αναμφίβολα σέβομαι πάντα τις αποφάσεις μιας Επιτροπής .  Στην περίπτωσή μου όμως η απόφαση να μην συμπεριληφθώ στους πίνακες της νέας χρονιάς είχε ήδη δρομολογηθεί από τη στιγμή που συνάδελφος μου δέχτηκε πρόταση μετάθεσής του στη Χίο.  Δεν έχω τίποτα προσωπικό με το συνάδελφό μου και θα τον στηρίξω αν θελήσει τη βοήθειά μου. Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία αλλά σε μένα δεν δόθηκε.  Είμαι σίγουρος ότι αν είχα κάποιον πατέρα ή κουμπάρο, κάτι καλύτερο θα κατάφερνα, χωρίς αυτό να σημαίνει  υποχρεωτικά ότι, όσοι διαιτητές έχουν πατέρα ή κουμπάρο δεν αξίζουν.  Δεν μπορεί με το πρόσχημα μιας κακής διαιτησίας ή μιας στιγμιαίας απόφασης σε φάση που θέλει βίντεο , σε όντως κρίσιμο παιχνίδι να ισοπεδώνονται οι κόποι και οι καλές διαιτησίες χρόνων ολόκληρων και να σε διώχνουν σαν εγκληματία από το χώρο που αγαπάς. Δεν μπορείς να λες «καλό παιδί», «μορφωμένο», «έντιμο», και στην ουσία να τα μεταφράζεις σαν να είναι μειονέκτημα και αδυναμία. Δεν μπορείς να λες «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα»  ή «δεν έδειξε κάτι αξιόλογο» όταν ξέρεις (αφού υποτίθεται ότι έχεις παίξει διαιτητής και ξέρεις πως είναι) ότι παίζεις με τη δαμόκλεια σπάθη να κρέμεται και να σκέφτεσαι τις συνέπειες του επόμενου λάθους . Πως είναι δυνατό να αποδώσει κάποιος, όταν αδικείται βαθμολογικά σε παιχνίδια που φεύγει απαρατήρητος και δέχεται συγχαρητήρια από όλους και ο παρατηρητής είδε βιντεολάθη και σε βαθμολογεί με 7,66 ; Ενώ αν ήταν κολλητός θα έπαιρνε 8,30;
 Η Διαιτησία προχωράει και υπάρχει ανάγκη να συνεχίζει να πορεύεται σε ευρωπαϊκά μονοπάτια αν θέλουμε να δούμε κάτι το αξιόλογο στο ποδόσφαιρό μας. Μακάρι ο δικός μου  αφανισμός να είναι ένα σκαλοπάτι προς αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων. Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα ΚΕΔ , μακριά από  νοοτροπίες  προηγούμενων δεκαετιών, αντίσταση στην πίεση κολλητών και συγγενών. Επίσης στον Πρόεδρο Κύριο Τεροβίτσα να κατορθώσει να πείσει για τις ηγετικές του ικανότητες.  Όσο για τον τόπο μου, τη Χίο, πιστεύω ότι μπορώ να τη βοηθήσω από άλλο επίπεδο τόσο μέσω της εργασίας μου όσο και μέσω των προσωπικών μου φιλοδοξιών..


Υ.Γ.1 Ευχαριστώ τον πατέρα μου που μου έμαθε μπάλα.
Υ.Γ.2 Δέσποινα σ ευχαριστώ για την υπομονή και τη συμπαράσταση. Δημήτρη , Καλλιρρόη, ο μπαμπάς ήρθε…
                                                                                                  Με Τιμή
                                                                                           ΝΤΑΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
                                                                                          ΠΡΩΗΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ