Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ν.Σ. Χίου της ΚΝΕ: Μια συνέντευξη με λάθος αποδέκτες…

Ν.Σ. Χίου της ΚΝΕ: Μια συνέντευξη με λάθος αποδέκτες…

31

  Δεν μας εκπλήσσει ούτε το πνεύμα ούτε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που έδωσε η αστυνομική διεύθυνση Χίου με αφορμή τη σύλληψη «βαπορακιού» και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών. Είναι απόλυτα ταιριαστή με το κλίμα καταστολής κι εκφοβισμού που το κυρίαρχο σλυστημα αξιοποιεί για να μειώσει και κεκτημένα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
 Και δεν μιλάμε βέβαια για το γεγονός αυτό καθαυτό της σύλληψης και της κατάσχεσης των ουσιών, αλλά για τις διαστάσεις που προσπάθησε να προσδώσει στο γεγονός αυτό και τον ιδεολογικό αποπροσανατολισμό που επιδίωξε μ’ αυτό, αφού στη συνέντευξη αποκρύπτηκε εντελώς ο κοινωνικός χαρακτήρας του προβλήματος.
 Ζούμε σε μια περίοδο έντασης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Με πρόφαση την κρίση οι απολύσεις κι η τρομοκρατία στους χώρους δουλείας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση υπονομεύεται σταθερά. Μόλις προχθές η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έδειξε για άλλη μια χροιά την ταξικότητα της παιδείας, που αναγκάζει εκατοντάδες νέους να σπρώχνουν στη λύση των ψευτοκολλεγίων και κάθε άλλου είδους μαγαζάκι ψευτοκατάρτισης βάζοντας γι’ άλλη μια φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη με αντίτιμο ένα χωρίς αξία και επαγγελματικά δικαιώματα δίπλωμα.
 Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι τα κοινωνικά προβλήματα να γιγαντώνονται και τα αδιέξοδα της νέας γενιάς να πολλαπλασιάζονται. Το σύστημα όμως θέλει να τα παρουσιάσει ξεκομμένα από την οικονομικής τους διάσταση γι’ αυτό και δεν παρουσιάζει το πρόβλημα της εξάρτησης σαν κοινωνικό πρόβλημα, που γεννιέται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά προτιμά να το παρουσιάζει σαν πρόβλημα, που γεννιέται από την «προσφορά» της ναρκωτικής ουσίας (γιατί άραγε δε μας λένε τίποτα για το ποιος πραγματικά παράγει και διακινεί τις ναρκωτικές ουσίες, πχ για την εκτίναξη παραγωγής οποιούχων στο Αφγανιστάν από τότε που ξεκίνησε η αμερικανική κατοχή!). Γι’ αυτό και σαν τρόπο αντιμετώπισης προβάλει μόνο την καταστολή.
 Αντί όμως να κυνηγάει «φαντάσματα» (βλ. «βαποράκια») και να αφήνει στο απυρόβλητο τους εμπόρους στο νησί, προσπαθεί να βάλει το σύνολο της κοινωνίας στο ρόλο του χαφιέ (ένα ρόλο που οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας ξεκινώντας από την ίδια την Εθνική Αντίσταση έχουν απορρίψει με βγελυγμία από νωρίς), ας κοιτάξει την πραγματικότητα κατάματα ότι το ίδιο το σάπιο σύστημα επιφυλάσσει στους νέους ταξικές ανισότητες, ταξικά εμπόδια στη μόρφωση, τον περιορισμό του ελεύθερου χρόνου, την εξαθλίωση, την ανεργία, την πειστική ανασφάλεια για το μέλλον, την υποκουλτούρα, το σκότωμα των ονείρων τους και είναι αυτό που θα τους σπρώχνει στην λύση της φυγής απ’ την πραγματικότητα, που τους χτυπά τα δικαιώματα και τους εκμεταλλεύεται. Γιατί ο νέος προσπαθεί μέσα στην τεχνητή πραγματικότητα των ναρκωτικών να βρει ό,τι η καθημερινότητα του στερεί, επικοινωνία, ταυτότητα, ευτυχία. Χρησιμοποιεί την ουσία για να ξεφύγει από τα αδιέξοδά του και όχι από περιέργεια όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι.
 Κι ας μην σπέρνουν τον πανικό με το απλουστευτικό κι αντιεπιστημονικό ιδεολόγημα ότι τα ναρκωτικά διαδίδονται απλά επειδή ο ένας τα «προσφέρει» στον άλλον. Ένας νέος δεν «κολλάει» επειδή του προτείνει ένας γνωστός του να δοκιμάσει μια ναρκωτική ουσία. Η εξάρτηση υποδειλώνει κοινωνική παθογένεια, και γεννιέται όταν ένα άτομο «συναντήσει» την ουσία βρισκόμενο σε αδιέξοδα, χωρίς να μπορεί το κοινωνικό δίχτυ να τον κρατήσει, γιατί αυτό πάσχει και νοσεί!
 Και δεν είναι τυχαίο ότι την στιγμή που υπερπροβάλλεται η καταστολή, υποβαθμίζεται το έργο της πρόληψης, δηλαδή το έργο ενδυνάμωσης της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες. Στο νομό μας το Κέντρο Πρόληψης, ο κατεξοχήν επιστημονικός φορέας για να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα λειτουργίας, λόγω οφειλών στην χρηματοδότησή του από τα Υπουργεία Υγείας κι Εσωτερικών. Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες άλλα Κέντρα Πρόληψηςσε πανελλαδικό επίπεδο!
 Και βέβαια η υποβάθμιση της πρόληψης πάει χέρι- χέρι με το καπιταλιστικό σύστημα αφού τα αίτια της χρήσης είναι κοινωνικά. Ο ίδιος ο καπιταλισμός επιτίθεται στις αξίες και στα ιδανικά της συλλογικότητας, και του αγώνα, καλλιεργεί τη ναρκοκουλτούρα, ώστε να διοχετευτεί σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια η λαϊκή δυσαρέσκεια κι αμφισβήτηση, να μείνει απαθής η νεολαία και να μη θέσει το ζήτημα ρήξης με το σύστημα που γεννά τα προβλήματά της.
 Κι επειδή δε γίνεται να αφήνουμε τη διαπαιδαγώγηση των νέων στα χέρια της αστυνομίας την στιγμή που το ίδιο σύστημα υπονομεύει τους υπόλοιπους κοινωνικούς θεσμούς, όπως την οικογένεια και το σχολείο, στον αντίποδα της καταστολής και του χαφιεδισμού προβάλλουμε τη συλλογικότητα, τους αγώνες για ζωή με δικαιώματα, την ανυπότακτη και διεκδικητική στάση ζωής.
 Η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών σημαίνει αντιμετώπιση όλων των αδιεξόδων που γεννά ο καπιταλισμός, σημαίνει σε τελευταία ανάλυση αγώνας για την ανατροπή του.
 Το νεολαιίστικο μαζί με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα πρέπει μες στον καπιταλισμό να δικδικήσει εφαρμογή του τρίπτυχου:
α) Πρόληψη. Ολοκληρωμένη πρωτογενή πρόληψη, που θα εντάσσεται μέσα σε μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για τη ριζική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, η οποία θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις πρόληψης σ’ όλα τα σχολεία σ’ όλες τις οικογένειες. Άμεσα αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης, που παρακωλύουν τη λειτουργία τους.
β) Θεραπεία. Λειτουργία τόσων θεραπευτικών προγραμμάτων, όσων είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών με στήριξη των στεγνών προγραμμάτων, ενάντια στα προγράμματα υποκαταστάτων που συντηρούν το πρόβλημα και τα οποία παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης σε βάρος των στεγνών.
 γ) Επανένταξη. Δημιουργία των κατάλληλων πλαισίων που θα εξασφαλίζουν σ’ όλους τους απεξαρτημένους εκπαίδευση κι εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από καμιά κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
 Ταυτόχρονα, το κίνημα να παλέψει ενιαία για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του νέου για μόρφωση, δουλεία, ζωή, κόντρα στην πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, που στηρίζουν τα μονοπώλια κόντρα  στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Να παλέψει, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σοσιαλιστική, για μια άλλη εξουσία και οικονομία, για λαϊκή εξουσία κι οικονομία, η οποία θα αξιοποιεί σε όφελος του λαού τον πλούτο που ο ίδιος παράγει, και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μας.
Σχόλειο του Γραφείου Τύπου του Ν.Σ. Χίου της ΚΝΕ
ΧΙΟΣ 29/08/09