Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Ελπ. Τσουρή για Νομοθετική Κάλυψη των Πλοιάρχων στην ακτοπλοϊα

Ερώτηση Ελπ. Τσουρή για Νομοθετική Κάλυψη των Πλοιάρχων στην ακτοπλοϊα

5

 Πρόσφατα, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΕΝΑΝΠ, με θέμα τη Νομοθετική Κάλυψη των Πλοιάρχων από επιβαλλόμενα πρόστιμα των Λιμενικών Αρχών στην Ακτοπλοϊα, εξέφρασε την αγανάκτηση και την απογοήτευση του συνόλου των μελών της Ένωσης, για τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση των Πλοιάρχων, κυρίως από τα περιφερειακά λιμεναρχεία, τα οποία λειτουργούν βάσει του δόγματος: «Για όλα φταίει ο Πλοίαρχος.».
Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι τα Λιμεναρχεία αδιαφορούν για την ορθή εφαρμογή του νόμου, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ξεπερασμένες και καταδικασμένες πρακτικές και ζητούν να υπάρχει δίκαιη και ανθρώπινη αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού ξεχωριστά, να υπάρχει λογική και υπεύθυνη τεκμηρίωση των κατηγοριών, οι οποίες, βάσει νομοθεσίας, να απευθύνονται στον κάθε φορά υπεύθυνο, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης του.


Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πλοιάρχων, στους οποίους έχουν, αδίκως, επιβληθεί προσωπικά εξοντωτικά πρόστιμα, για καθυστερήσεις πλοίων, και που βρίσκονται κυριολεκτικά χρεωμένοι, χωρίς να μπορούν να εισπράξουν τα ποσά των προστίμων, από τις εταιρείες για τις οποίες εργάζονταν. 


Όλη αυτή η κατάσταση, εκτός από την ταλαιπωρία και τα προσωπικά αδιέξοδα των συγκεκριμένων πλοιάρχων, αμαυρώνει συνολικά την εικόνα και το κύρος του ναυτικού επαγγέλματος.


Βάσει των παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να εφαρμόσει το Υπουργείο, για το δίκαιο επιμερισμό και καταλογισμό ευθυνών, από τις Λιμενικές Αρχές, στους υπεύθυνους;
2. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για τις περιπτώσεις πλοιάρχων, σε βάρος των οποίων, εκκρεμούν σημαντικά χρηματικά πρόστιμα, για παραβάσεις που αφορούν ευθύνες άλλων;                                                             31.08.2009


Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή