Αρχική Νέα Τοπικά Ν.Α.Χίου: Καταγγέλλει απαγορευτικές τιμές στις μεταφορές

Ν.Α.Χίου: Καταγγέλλει απαγορευτικές τιμές στις μεταφορές

8

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Σμύρνη – Αθήνα με 60 ευρώ. Χίος – Αθήνα με 120!
Είναι γεγονός ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, έχοντας αυξηθεί σημαντικά, θεωρούνται πλέον απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των ακριτικών νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η περίπτωση της Χίου, την οποία βιώνουμε καθημερινά είναι χαρακτηριστική και τα παραδείγματα συντριπτικά – δεν αφήνουν περιθώρια για ερωτηματικά. Όταν το κόστος του εισιτηρίου για να μετακινηθεί κάποιος από τη Σμύρνη στην Αθήνα είναι 60 € (με το νέο δρομολόγιο Σμύρνη – Αθήνα που εκτελεί θυγατρική εταιρεία της Lufthansa), ενώ για να ταξιδέψει Χίο – Αθήνα καλείται να πληρώσει τη διπλάσια τιμή, δεν είναι απορίας άξιο ότι κάθε χρόνο αναλωνόμαστε σε συζητήσεις για μείωση της τουριστικής κίνησης.
       Πώς μπορεί η Χίος να γίνει ελκυστικός προορισμός, όταν όλες ανεξαιρέτως οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στο νησί μας, όσο και στα άλλα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, δεν προσφέρουν εισιτήρια σε τιμή χαμηλότερη των 99 ευρώ – εκτός των λίγων θέσεων προσφοράς.
       Την ίδια στιγμή, αεροπορικές μετακινήσεις από την Αθήνα προς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να κοστίζουν μόλις 50 ευρώ! Για παράδειγμα, το κόστος εισιτηρίου μετ’επιστροφής για Αθήνα – Λονδίνο είναι 157 € για τις 10/9/2009, ενώ αντίστοιχα το κόστος μετακίνησης Αθήνα – Χίος μετ’ επιστροφή είναι 180 € (με αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στη Χίο).
       Ταυτόχρονα, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προσφέρουν ολοένα ακριβότερους ναύλους, ενώ ο χρόνος μετακίνησης αυξάνεται αντί να μειώνεται.
       Οι επιλογές των νησιωτών, αλλά και των επισκεπτών των νησιών μας, είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Το δυσβάσταχτο κόστος των μετακινήσεων έχει αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, σε όλα τα επίπεδα. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση, προκειμένου οι πολίτες των νησιών να μην αισθάνονται ότι είναι πολίτες β’ κατηγορίας.
       Οι πολίτες της Χίου απαιτούν: ισότιμη αντιμετώπιση στις μεταφορές και επιλογές για τη μετακίνησή τους από και προς την πρωτεύουσα. Προτείνουμε την επιδότηση των αεροπορικών συνδέσεων Χίου – Αθήνας, προκειμένου να μειωθεί η τιμή των αεροπορικών ναύλων και να είναι και η αεροπορική μετακίνηση προσιτή σε περισσότερους πολίτες.
       Από την πλευρά μας ως Ν.Α. Χίου θα αποστείλουμε σχετικές επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ζητήσουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού.


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου