Αρχική Νέα Τοπικά «Νύχτα Ερευνητών 2009- Pro-Tech Nature»: Συνάντηση με Ερευνητές της Ευρώπης

«Νύχτα Ερευνητών 2009- Pro-Tech Nature»: Συνάντηση με Ερευνητές της Ευρώπης

7

 Στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντήσουν τους Ερευνητές σε περισσότερες από 200 Ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής γιορτής προς τιμή της Επιστήμης, της «Νύχτας Ερευνητών 2009».
Τα  Εργαστήρια, τα Μουσεία, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά  Κέντρα θα ανοίξουν τις πόρτες τους αυτό το βράδυ για να αποκαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς και τα μυστικά τους.


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας με εταίρους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών και με συνεργαζόμενους φορείς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει στη «Νύχτα Ερευνητών 2009 – “Pro-Tech Nature» με 5 εκδηλώσεις ποικίλων δραστηριοτήτων σε 4 πόλεις της Ελλάδας: Μυτιλήνη – Σίγρι, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αξίζει να τονισθεί ότι η πρόταση «Νύχτα Ερευνητών 2009 – “Pro-Tech Nature»  είναι η μοναδική που εγκρίθηκε σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο Προγράμματος «Άνθρωποι» του 7ου Προγράμματος του Πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Κάθε πόλη / εταίρος, στο πλαίσιο της «Νύχτας Ερευνητών 2009 – “Pro-Tech Nature» θα διοργανώσει και  θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις με διαφορετικό κεντρικό θέμα, σχετικό με τη προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές και τη  χρήση των νέων τεχνολογιών.
Έτσι θα διοργανώσει: 


* Η Μυτιλήνη – Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας:  «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» – “FIRE AND SEA” 
* Το Σίγρι – Πανεπιστήμιο Αιγαίου  σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ»- “ΜY TRIP TO LAVA”
* Η Ξάνθη- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ” -“SPACE –TECH”
* Η Θεσσαλονίκη- Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών: «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ» -“THE ENGINE OF PLANET EARTH”
* Η Αθήνα- Πανεπιστήμιο Αιγαίου  σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:  «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ» – “WE CAN PROTECT YOU FROM HAZARDS”


Οι παραπάνω  εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, στις 4 πόλεις ταυτόχρονα,  περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως :


* Διαγωνισμό φωτογραφίας «Το πορτραίτο του Ερευνητή» 
* Ενημερωτικό περίπτερο «Η Γωνιά του Ερευνητή» στη Μυτιλήνη
* Επιδείξεις και σεμινάρια («Σχεδίασε ένα Χάρτη»,  «Νεαροί Παλαιοντολόγοι: Ανασκαφές σε  πραγματικές συνθήκες», «Πρόβλεψη καιρού μέσω Διαστήματος)
* Εισηγήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη προστασία από τους Φυσικούς Κινδύνους
* Εκθέσεις Φωτογραφίας
* Οργανωμένες ξεναγήσεις (Κρουαζιέρα στο Κόλπο Μυτιλήνης, Trekking στο Απολιθωμένο Δάσος )
* Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών
* Συνάντηση ερευνητών με νέους σε Internet Caf?;
* Νυχτερινή παρατήρηση του Ουρανού
* Ηλεκτρονικά παιχνίδια και quizzes
* Επικοινωνία μέσω ιστοσελίδας, Βlog και Facebook
* Μουσικές εκδηλώσεις με φοιτητικά  μουσικά σχήματα


Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές και απευθύνονται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Νύχτας Ερευνητών 2009-“Pro-Tech Nature» θα ανακοινωθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.


Για αναλυτικότερες πληροφορίες  μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Παπαδοπούλου Ειρήνη:  (: 22510 – 36730, (: epapado@aegean.gr