Αρχική Νέα Τοπικά Αντιπυρική περίοδος: λήγει η σύμβαση με ελικόπτερο στις 16 Σεπτεμβρίου…

Αντιπυρική περίοδος: λήγει η σύμβαση με ελικόπτερο στις 16 Σεπτεμβρίου…

12

Κι ενώ τα Μαστιχοχώρια κάηκαν μέσα στον Αύγουστο, το ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Χίο ένεκα λήξης της σύμβασης. Οι συμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από την Π.Υ. Χίου που γίνονται είναι κάθε χρόνο τρίμηνες και συνήθως ανανεώνονται. Ωστόσο άγνωστο παραμένει το αν θα γίνει το ίδιο και φέτος. Αν θα ανανεωθεί η σύμβαση ή αν θα συνεχιστεί η αντιπυρική περίοδος που είναι ακόμα μακρά μόνο με το ελικόπτερο που δώρισε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος
Η σύμβαση του υπάρχοντος υπογράφτηκε στις 15 Ιουνίου. Μετά από λίγες ημέρες το ελικόπτερο έφτασε από Ρωσία – Χίο, και η σύμβασή του λήγει στις 16 του μήνα.
Σύμφωνα με τον Πύραρχο Κωνσταντίνο Μαστοράκη, για το αν θα ανανεωθεί η σύμβαση ή όχι θα ενημερώσει την Π.Υ. Χίου, η Διεύθυνση εναέριων μέσων του Αρχηγείου, ενώ εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να αντικατασταθεί με άλλο για οικονομικούς λόγους, κάτι που θα κρίνει το Υπουργείο. «Για τα ελικόπτερα πυρόσβεσης το Κράτος πληρώνει συγκεκριμένα χρήματα, ανεξαρτήτως το πόσες ώρες πέταξε. Έτσι το δικό μας που δεν έχει πολλές ώρες πιθανόν να μεταφερθεί σε μια περιοχή που το χρειάζεται περισσότερο, ενώ στο νησί μας μπορεί να φέρουν κάποιο άλλο που έχει πετάξει αρκετές ώρες», εξηγεί ο ίδιος.

Παρέμβαση Νομάρχη
Την παραμονή του ελικοπτέρου δασοπυρόσβεσης στη Χίο απαίτησε ο Νομάρχης με έγγραφό του προς το Αρχηγείο Π.Σ., αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι επίκειται η λήξη της Σύμβασης Μίσθωσης του. Συγκεκριμένα, όπως έχουμε πληροφορηθεί η Σύμβαση Μίσθωσης λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 που συνεπάγεται την αποχώρηση του ελικοπτέρου.
«Με δεδομένο ότι στο Νομό Χίου εξακολουθούν να επικρατούν καιρικές συνθήκες επικίνδυνες για την πρόκληση πυρκαγιών (βαθμός επικινδυνότητας 4 και άνω), κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων, θεωρούμε αναγκαία την παραμονή του Ελικοπτέρου Δασοπυρόσβεσης στο νησί έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 13/10» τονίζει ο κ.Λαμπρινούδης υπογραμμίζοντας ότι «η έλλειψη μέσων πυρόσβεσης είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα κατά το παρελθόν και πάλι στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 7/9/2009