Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: «Φορολογική δικαιοσύνη και τα ψέματα της ΝΔ»

Ελπίδα Τσουρή: «Φορολογική δικαιοσύνη και τα ψέματα της ΝΔ»

27

 

Στην προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας, στην οποία έχει αποδοθεί, λίγο πριν την εκλογική της ήττα, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να υποδυθεί το ρόλο της δήθεν υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και λαϊκισμό.
 Σ’ αυτό το «μακιγιάρισμα» της αποτυχημένης και αδιέξοδης πολιτικής του, πρωταγωνιστής είναι ο κ. Καραμανλής σε μια ύστατη επιχείρηση να παραστήσει τον ηγέτη με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις τύχες του τόπου.
 Κατά την πρόσφατη εμφάνιση του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός μίλησε για «νοικοκύρεμα» των κρατικών δαπανών και για πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως εύστοχα σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακούσαμε την ίδια «χαλασμένη κασέτα» που επαναλαμβάνεται από τα στελέχη της ΝΔ εδώ και 6 χρόνια.
 Γιατί βέβαια στα αυτονόητα ερωτήματα «τι κάνατε επί μια εξαετία για την επίτευξη αυτών των στόχων;», απάντηση δεν δόθηκε. Προφανώς, επειδή η απάντηση θα έπρεπε αναπόφευκτα να κάνει αναφορά στα αμαρτωλά «έργα και ημέρες» της ΝΔ.
 Στον τομέα των δημόσιων εσόδων και της περιβόητης «πάταξης της φοροδιαφυγής», για παράδειγμα, η σημερινή Κυβέρνηση:
* Διέλυσε πλήρως το σύστημα αντικειμενικών φορολογικών ελέγχων, υποτάσσοντας το στη λογική της εξυπηρέτησης ημετέρων και της πελατειακής διάρθρωσης του Κράτους.
* Ακολούθησε μια σκληρή και ταξική φορολογική πολιτική, η οποία,  μοιράζοντας, δήθεν, ίσα τα φορολογικά βάρη, στην ουσία πλήττει καίρια τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
*  Απέτυχε να ελέγξει στοιχειωδώς και τη φοροδιαφυγή και την, τελευταία αποκαλούμενη, «Φοροαποφυγή» -την οποία, ας μην ξεχνάμε, δίδαξαν και στελέχη της, όπως ο κ. Βουλγαράκης-.

 Τίποτα δεν έχει, λοιπόν, να περιμένει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης από την ξαναζεσταμένη συνταγή, που, ασθμαίνουσα, τρέχει να του σερβίρει η ΝΔ. Τίποτα από μια ακόμα σειρά διαψεύσεων και ανικανότητας, που θα καταβαραθρώσει ακόμα περισσότερο τα δημόσια οικονομικά.
 Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ έχουμε έγκαιρα καταθέσει δέσμη προτάσεων, που αφορούν στα δημόσια οικονομικά. Βασικός κορμός των προτάσεων μας είναι ότι τα βάρη πρέπει να κατανέμονται δίκαια, ανάλογα με το εισόδημα και τα κέρδη.
 Είμαστε, για παράδειγμα, αντίθετοι στο Ε.Τ.ΑΚ., το οποίο φορολογεί, με τον ίδιο τρόπο, το μισθωτό ή συνταξιούχο μικροϊδιοκτήτη, με τον ιδιοκτήτη μεγάλων ακινήτων. Αντίθετα, προτείνουμε την εφαρμογή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μέσω του οποίου θα κατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη, επιβαρύνοντας τα μεγάλα εισοδήματα.
 Αντίστοιχα, δεν μπορεί να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, τα κέρδη των επιχειρήσεων, που μετατρέπονται σε εισόδημα και περιουσίες, με τα κέρδη που, αποδεδειγμένα, επενδύονται παραγωγικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 Δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύονται συμπεριφορές απόκρυψης εισοδήματος και φοροαποφυγής (όπως μέσω off shore εταιριών, για παράδειγμα) και την ίδια στιγμή να διογκώνονται υπέρμετρα οι, κατ’ εξοχήν κοινωνικά άδικοι, έμμεσοι φόροι, που επιβαρύνουν όλους μας, ανεξάρτητα από κλίμακες εισοδήματος.


 Γίνεται προφανές από τα παραπάνω ότι λύσεις για τα δημόσια οικονομικά υπάρχουν.


 Λύσεις με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη. Λύσεις με υπευθυνότητα και συνέπεια. Λύσεις που θα πλήττουν καίρια πελατειακές συμπεριφορές και νοοτροπίες, που θα επενδύουν στο παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και θα καταδικάζουν τα παρασιτικά στοιχεία που άνθισαν στον κήπο της νεοσυντηρητικής διακυβέρνησης.
 Αυτές τις λύσεις μπορούμε μαζί να τις κάνουμε πράξη, με την αλλαγή σελίδας, στις 4 Οκτωβρίου, για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. 
 
 Χίος, 09.09.09


Ελπίδα Τσουρή


Υποψήφια βουλευτής Χίου