Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Γ. Αμπαζής- ΚΚΕ: “δαγκωτό” ΚΚΕ

Γ. Αμπαζής- ΚΚΕ: “δαγκωτό” ΚΚΕ

11

 ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑΣ Ή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ


Ανέφικτος στόχος καθίσταται πλέον η μείωση του ελλείμματος εντός του τρέχοντος έτους, καθώς η απορρύθμιση-αδράνεια της κρατικής μηχανής λόγω εκλογών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων, ενώ η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα οξύτατα οικονομικά -κοινωνικά προβλήματα με άδεια ταμεία και θα αναγκασθεί πιθανότατα να προσφύγει σε νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και δώρα στους δημόσιους υπαλλήλους. Κι ενώ θα αναζητά εναγωνίως λύσεις για την τόνωση της πάσχουσας οικονομίας και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, μόλις ένα μήνα μετά την ορκωμοσία της η νέα κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στην ΕΕ ολοκληρωμένο σχέδιο για δραστική μείωση του ελλείμματος, προσδιορίζοντας επακριβώς από πού θα αντλήσει έσοδα και πόσα, τι θα περικόψει και πότε, ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα από χρόνο σε χρόνο.
Θα πρόκειται βέβαια για “σχέδια επί χάρτου”, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί η ελληνική/παγκόσμια οικονομία, ποιές θα είναι οι πραγματικές δυνατότητες άντλησης φορολογικών εσόδων και κατά πόσο θα καταστεί δυνατή η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για περιστολή των κρατικών δαπανών.
Η Κομισιόν ζητάει μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται μείωση του ελλείματος κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε σε μία τριετία να υποχωρήσει από 7,5% σε όχι πάνω από 3% του ΑΕΠ.


Θα “πληρώσουν” οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο
Δεδομένου ότι οι δυνατότητες αύξησης των δημοσίων εσόδων είναι περιορισμένες -εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης- το βάρος πέφτει στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν λοιπόν στους μισθούς, στα επιδόματα και στις λοιπές παροχές προς δημοσίους υπαλήλους – δαπάνες που απορροφούν τώρα το 40% των πόρων του προϋπολογισμού.
Η ΕΕ -όπως και το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ κλπ – τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να περιορισθεί ο δημόσιος τομέας, τόσο ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων όσο και ως προς το ύψος των αμοιβών.
Συνιστούν επίσης ριζικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, με επίκεντρο πάλι τον δημόσιο τομέα, ο οποίος ως σήμερα δεν έχει θιγεί ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παροχών υγείας.
Το πρώτο μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι αντιδράσεις θα είναι αναπόφευκτες και έντονες, αλλά η νέα κυβέρνηση θα αναγκασθεί να επωμισθεί το “κόστος’ τέτοιων αντιδημοτικών μέτρων.


ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΔΥ