Αρχική Απόψεις Aρθρα Θοδωρής Χαβιάρας: Επιτέλους δημόσια διαβούλευση

Θοδωρής Χαβιάρας: Επιτέλους δημόσια διαβούλευση

64

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ   ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


Δεν υπάρχει πιο δύσκολος, πιο επικίνδυνος, πιο αβέβαιος   στόχος, από το ν’ αναλάβεις ν’ αλλάξεις τα πράγματα,  επειδή,  το παλαιό το υπερασπίζονται όσοι ευνοήθηκαν   απ’ αυτό,  ενώ,  το  νέο  το υπερασπίζονται  πολύ χλιαρά αυτοί που  ίσως θα  ευνοηθούν απ’ αυτό.


(Νικολό Μακιαβέλι,  Ιταλός    θεωρητικός του λαϊκισμού και της χρησιμοθηρίας στην άσκηση της εξουσίας)


 Η  κοινή σύσκεψη των βουλευτών  για το  πρόβλημα της ανάπτυξης του Νομού, μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες, ίσως  ήταν ατελής η προετοιμασία, ίσως   είχε οργανωτικά ελαττώματα, κατά βάθος όμως,    ως  δημόσια διαβούλευση,  είναι η μοναδική σύγχρονη, σίγουρη, και επιθυμητή ενδιάμεση διαδικασία,  για να οδηγηθεί μία σύγχρονη κοινωνία στις  πολύπλοκες  λύσεις  για τις πανάκριβες πλέον ανάγκες της.


Με τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης   διατυπώνονται οράματα, δοκιμάζονται  ιδέες, διαμορφώνονται προτάσεις, εξομαλύνονται διαφορές και γενικά,  προετοιμάζεται το έδαφος για τα  θεσμικά  όργανα  τα οποία,  με τη σειρά τους, θα αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεων.


Οι περισσότεροι Δήμοι  εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι,  με τοποθετήσεις   εκτός πλαισίου   σχεδιασμού   ενώ  απέτυχαν κατά τη γνώμη μου   να  διατυπώσουν ένα όραμα που να εκπροσωπεί  το Δήμο τους . Aφησαν αμφιβολίες για την  αναγκαιότητα,  δεν είχαν  χρονοδιάγραμμα  στην ιεράρχηση και στην υλοποίηση των στόχων,  δεν έκαναν λόγο τους οικονομικούς πόρους  που θα απαιτηθούν για να γίνουν πράξη αυτά που πρότειναν . Ακούστηκαν  ευσεβείς πόθοι,     με αντιφατικές δαπάνες, έργα φαραωνικής έμπνευσης και εμμονής. Έμοιαζε συζήτηση   όπου ο καθένας  αγνοεί  (ή θέλει να αγνοεί) τις δυνατότητες,  τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, κι έχει κατά νου την προώθηση μόνο προσωπικών θέσεων  μ’ ένα αριθμό ασύνδετων μεταξύ τους και σε πολλά σημεία αντιφατικών απαιτήσεων,  ζητώντας  μάλιστα,   την ενεργό   βοήθεια των άλλων για την υλοποίησή τους


Σε γενικές γραμμές οι εμφανίσεις ήσαν υποδεέστερες των περιστάσεων, με εξαίρεση εκείνες του πρώην Βουλευτή  Α.. Κοτσακά, του Δημάρχου Οινουσσών κ. Αγγελάκου και εν μέρει του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου και του Δημάρχου Ομηρούπολης κ. Ι. Μαλαφή  .


Τέλος η  απουσία του κ. Νομάρχη μπορεί να δημιούργησε  αρνητική εικόνα για τον ίδιο   αλλά  θα πρέπει να τον ευχαριστήσει κάποιος επειδή με τη στάση του  απέδειξε τη διαχρονική αλήθεια της σκέψης του Μακιαβέλι.  Πόσο επίπονο να εισάγει κάποιος καινούργιες  ιδέες….


Θα είναι ευχής έργο αν  η πρώτη  δημόσια διαβούλευση επιτύχει  να  εγκαινιάσει  νέα περίοδο    στη λήψη αποφάσεων για το Νομό μας . Ως σήμερα ο… «αυτισμός» των  συμβουλίων, κατάλοιπο αρρωστημένης   κομματικολαγνίας  περί την  εξουσία,  οδήγησε τα περισσότερα απ’ τα έργα  των τελευταίων ετών σε αδιέξοδο,  ή τα «προίκισε» με απαράδεκτες ατέλειες τις οποίες πληρώνουμε με πολύ χρήμα και (δυστυχώς) με αίμα στους δρόμους.


Συγχαρητήρια  λοιπόν στους Βουλευτές  του Νομού που ανέλαβαν την πρωτοβουλία (και το ρίσκο) αλλά και  στους φορείς,  που τίμησαν με την παρουσία τους τη σύσκεψη. Το επόμενο βήμα   εν όψει   μάλιστα και του «νέου Καποδίστρια» είναι  μία δημόσια διαβούλευση   για  διατύπωση ενός τοπικού οράματος που δεν θα υπακούει στις προσωπικές ορέξεις και  μεθοδεύσεις αλλά,  που θα βοηθήσει το Νομό Χίου να ξεφύγει από την τροχιά της παρακμής που  τον οδήγησαν κάποιοι    από σκοπιμότητα ή από άγνοια .


Για τα τοπικά δρώμενα έχουμε λόγο  όλοι οι πολίτες. Η ζωή είναι δική μας και το δικαίωμα του δημοκρατικού προγραμματισμού δεν μπορεί να εκχωρείται αβλεπτί. Όποιος μπορεί να καταλάβει ας το καταλάβει.


Θ. Χαβιάρας   

Διαφήμιση