Αρχική Νέα Οικονομία Αλλαγή νομοθεσίας ζητά το Επιμελητήριο για το θέμα των πλατφόρμων κενού φορτίου

Αλλαγή νομοθεσίας ζητά το Επιμελητήριο για το θέμα των πλατφόρμων κενού φορτίου

15

  Ανάκληση της εγκυκλίου του Αρχηγού του λιμενικού Σώματος και τροποποίηση του σχετικού νόμου που αφορά την απαγόρευση της μεταφοράς κενών ρυμουλκούμενων οχημάτων πάνω σε άλλο φορτηγό όχημα, ζητά το Επιμελητήριο Χίου από τα αρμόδια υπουργεία.
   Με έγγραφο προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και κοινοποιεί εκτός των βουλευτών του νομού και στον ΕΟΑΕΝ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος τονίζει ότι η εγκύκλιος αυτή «έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις μεταφορικές εταιρείες και τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας, δεδομένου ότι θα εκτινάξει στα ύψη (πάνω από 40% το κόστος μεταφοράς προϊόντων από και προς το νησί μας».
   Το ποσοστό αυτό φαντάζει βέβαια υπερβολικό υψηλό, ώστε να καλυφθούν τα περίπου 500 ΕΥΡΩ ανά νταλίκα. Σίγουρα με μια πιο προσεκτική εξέταση, η επιβάρυνση σε ποσοστιαίες μονάδες θα είναι μικρότερη. Όμως ακόμα και έτσι θα ανεβαίνει το κόστος των ήδη ακριβών για τα νησιά μεταφορικών τιμολογίων.
   Παράλληλα το θέμα αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή του προβλήματος. Ότι δυστυχώς τα νησιά εισάγουν προϊόντα και εξάγουν πολύ λιγότερα έως ελάχιστα, για αυτό το λόγο αναγκάζονται τα φορτηγά να γυρίζουν άδεια στην Αθήνα.
   Σε ότι αφορά το σχετικό νόμο του ’99 ορίζει ότι η καρότσα δεν αποτελεί από μόνη της φορτίο και ότι με ένα τέτοιο τρόπο μεταφοράς που όμως ίσχυε μέχρι σήμερα καταστρατηγείται το θέμα της αδειοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι γενικά απαγορεύεται η μεταφορά με αυτό τον τρόπο κενών φορτίου πλατφόρμων.
   Έτσι δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι επιμελητηριακοί κύκλοι βλέπουν  πίεση των εφοπλιστών να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για να δοθεί μια γενναία ανάσα στις Εταιρείες ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
  
   Επιστολή Επιμελητηρίου
   Αναλυτικά στο έγγραφό του το Επιμελητήριο αναφέρει:
   «Ειδικότερα, επί σειρά ετών οι μεταφορικές εταιρείες έστελναν από τη Χίο στον Πειραιά ή αλλού την κενή καρότσα φορτωμένη επάνω σε άλλη καρότσα νταλίκας και έτσι κατέβαλαν στο πλοίο κόμιστρα για ένα αυτοκίνητο αντί για δύο.
   Η απαγόρευση της παραπάνω διαδικασίας αναπόφευκτα θα αυξήσει το μεταφορικό κόστος,, αφού ο ναύλος μεταφοράς κάθε ρυμουλκούμενου από Χίο για Πειραιά, που σήμερα ανέρχεται στα 500 ΕΥΡΩ περίπου, θα επιμεριστεί στα μεταφερόμενα αγαθά και εμπορεύματα, που πρακτικά σημαίνει: α) αύξηση της τιμής των προϊόντων στην τοπική αγορά, β) επιβάρυνση του κόστους διαβίωσης και γ) περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και των παραγόμενων από αυτές προϊόντων.
   Επίσης θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην κυκλοφορία οχημάτων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Χιου, αφού είναι γνωστό ότι το λιμάνι μας –όπως και τα λιμάνια των άλλων νησιών- βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και διαθέτει ανεπαρκείς χερσαίους χώρους.
   Κατά τη γνώμη μας η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κατοίκων και του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού μας, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν μέτρα για τη μείωση του μεταφορικού κόστους αλλά και την εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
   Κατόπιν των ανωτέρω, καταλήγει το έγγραφο, σας παρακαλούμε αν εξετάσετε και να δώσετε λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα που πλήττει την οικονομία του νησιού μας στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 2 του Ν. 2696/99( ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα και τα κενά ρυμουλκούμενα οχήματα να θεωρούνται ως φορτία για να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους από άλλα οχήματα δημόσιας χρήσης».

Διαφήμιση