Αρχική Νέα Τοπικά Κυνήγι μεταναστών στην Βολισσό της Χίου- Καταγγελία Επιτροπής Αλληλεγγύης

Κυνήγι μεταναστών στην Βολισσό της Χίου- Καταγγελία Επιτροπής Αλληλεγγύης

20


 Σοβαρή καταγγελία για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε επιχείρηση «σκούπα» το περασμένο Σάββατο στη Βολισσό, έδρα του Δήμου Αμανής στη ΒΔ Χίο κάνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου.

 Σημαντικό είναι εξάλλου ότι οι μετανάστες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, ενώ όλοι πλην δύο που από την αρχή δήλωσαν ότι δεν έχουν χαρτιά, αφέθηκαν ελεύθεροι.
   Για την όλη επιχείρηση δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.
 Να σημειωθεί ότι σε ένα σύνολο 250 περίπου μονίμων κατοίκων της Βολισσού που απέχει 40 χιλιόμετρα από της πόλης της Χίου, το 1/3 είναι οικονομικοί μετανάστες, ενώ παιδιά μεταναστών είναι και οι περίπου μισοί μαθητές των σχολείων.
    Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

     «Σύμφωνα με αναφορές το προηγούμενο Σάββατο γύρω στις  3 μ.μ. τρία υπηρεσιακά αυτοκίνητα (2 citroen xsara και 1 τζιπ terrano) του τμήματος  ασφάλειας Χίου απέκλισαν τους κεντρικούς δρόμους της Βολισσού Χίου. Στη συνέχεια  οι άνδρες της ασφάλειας χωρίς να δώσουν τα στοιχεία τους ως όφειλαν, «μάζεψαν» όσους μετανάστες εργάζονταν στην περιοχή, με άγριο τρόπο και απειλές,  τους φόρεσαν χειροπέδες και τους οδήγησαν πισθάγκωνα σιδηροδέσμιους, αρχικά στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού και στην συνέχεια γύρω στις 8.30 το βράδυ στην πόλη της Χίου.
  
   Παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες έκαναν γνωστό από την πρώτη στιγμή στους άνδρες της ασφάλειας ότι κατέχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα τα οποία βρίσκονταν είτε στα αυτοκίνητα τους είτε στα σπίτια τους , δεν τους επέτρεψαν να τα προσκομίσουν ενώ ακόμη και τα δύο άτομα που δεν είχαν άδεια παραμονής εξ αρχής το δήλωσαν στους αστυνομικούς.
  
   Επίσης, σύμφωνα και πάλι με τις αναφορές, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την άδεια παραμονής έγγαμου μετανάστη ο οποίος διαμένει στην πόλη της Χίου και  την οποία  έστειλε η σύζυγος του από το φαξ της αστυνομίας Χίου στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού.
  
   Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια τώρα με τις οικογένειες τους στην Βολισσό νουνομικνα αναγνωρίσουν                                                                                                  ζήτησαν να μην τους φορέσουν χειροπέδες ώστε να μην ταπεινωθούν στα μάτια των παιδιών τους και των συγχωριανών τους διασχίζοντας την κεντρική πλατεία του χωριού ως εγκληματίες,  δηλώνοντας  εξ αρχής πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν στο  αστυνομικό σταθμό Βολισσού. Οι άνδρες της ασφάλειας όχι μόνο δεν σεβάστηκαν αυτό αλλά αντίθετα τους απείλησαν ότι αν τολμήσουν να διαφύγουν θα έχει ο καθένας τους από μία σφαίρα στην πλάτη.
  
   Οι μετανάστες κρατήθηκαν με τις χειροπέδες στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού για αρκετές ώρες, διάστημα κατά το οποίο δεν προχώρησαν σε κανέναν έλεγχο των στοιχείων τους, παρότι γνωστοί οι περισσότεροι από αυτούς στην εκεί αστυνομική δύναμη και σε κάθε περίπτωση ήταν εύκολη η διασταύρωση των στοιχείων τους.   Τις 3 και πλέον ώρες που βρίσκονταν στον αστυνομικό σταθμό παρέμεναν πισθάγκωνα δεμένοι με χειροπέδες.
  
   Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τους δώσουν φαγητό ή νερό που ζήτησαν με δικά τους έξοδα, ενώ όση ώρα παρέμεναν σιδεροδέσμιοι στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού, σύμφωνα πάντοτε με καταγγελίες, οι άνδρες της ασφάλειας μετακινήθηκαν στα Λημνιά  για φαγητό σε τοπική ταβέρνα.
  
   Αργά το απόγευμα 8 με 8.30 τους μετέφεραν δεμένους  με χειροπέδες σε 3 οχήματα της ασφάλειας στην Χίο, όπου έπειτα από περίπου μία ώρα και μετά τον σχετικό έλεγχο τους άφησαν ελεύθερους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βολισσό (40 km μακρυά).
  
   Να σημειώσουμε και πάλι ότι όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην δύο ατόμων οι οποίοι άλλωστε από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκαν ότι δεν διαθέτουν έγγραφα νόμιμης παραμονής.
  
   Καταγγέλλουμε:
   Την πολιτική μηδενικής ανοχής η οποία κυνηγά εργάτες μετανάστες, που αγωνίζονται για την επιβίωση τους.
   Τις επιχειρήσεις σκούπα εναντίων των μεταναστών που έχουν ως μοναδικό κριτήριο την «εμφάνιση» ή την καταγωγή τους.
   Την συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων που όπως φαίνεται επιδεικνύουν υπέρ του δέοντoς  πυγμή σε αδύναμους, συμπεριφερόμενοι ως ρατσιστές, εξευτελίζοντας και ταλαιπωρώντας ανθρώπους στον τόπο κατοικίας τους, κατά παράβαση κάθε ηθικής και νόμου». 

Διαφήμιση