Αρχική Απόψεις Aρθρα ActionAid: Λύση στην πείνα η ενίσχυση της γεωργίας μικρής κλίμακας

ActionAid: Λύση στην πείνα η ενίσχυση της γεωργίας μικρής κλίμακας

12

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τη φτώχεια και την πείνα, λέει η ActionAid στην νέα έκθεσή της Fertile Ground. Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση σε τρεις χώρες της Αφρικής – Ουγκάντα, Κένυα και Μαλάουι – με μαρτυρίες και συνεντεύξεις αγροτών καθώς και τις πολιτικές των πλούσιων και των φτωχών χωρών προς τη γεωργία μικρής κλίμακας στις αναπτυσσόμενες χώρες.


 Η έκθεση δείχνει ότι 2,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουγκάντα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια μέχρι το 2015 εάν η χώρα κατάφερνε να φτάσει το ποσοστό ανάπτυξής της στη γεωργία στο 6%.


Πολλές κυβερνήσεις τόσο των πλούσιων χωρών όσο και των αναπτυσσόμενων έχουν μείνει πίσω στις υποσχέσεις τους. Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Angela Wauye, ερευνήτρια για το δικαίωμα στην τροφή αναφέρει «Έχουμε 10 εκατομμύρια Κενυάτες που πεινούν. Η αιτία της πείνας στη χώρα είναι ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε πολιτικές που θα βοηθήσουν. Την πείνα, όπως το απαρτχάιντ, την προκαλούν οι άνθρωποι.»


 Η επένδυση στη γεωργία μικρής κλίμακας, όμως, αποδίδει καρπούς. Στο Μαλάουι, μια χώρα που επενδύει περισσότερα από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα στη γεωργία, η κατάσταση με την επάρκεια τροφής για τους κατοίκους του είναι η καλύτερη στην πρόσφατη ιστορία. Το 2004, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ανάγκη από βοήθεια σε τρόφιμα, ενώ το 2009, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στους 150.000.


 Υπολογίζεται ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι καλλιεργούν 400 εκατομμύρια χωράφια που είναι μικρότερα από 2 εκτάρια. Τα χωράφια αυτά θρέφουν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και παράγουν τη μισή ποσότητας τροφής στον κόσμο (το ποσοστό ανεβαίνει στο 90% στην Αφρική). Οι περισσότεροι από τους αγρότες αυτούς δεν παράγουν αρκετή τροφή για τους ίδιους και την οικογένειά τους με αποτέλεσμα να αποτελούν τους μισούς από όλους τους πεινασμένους του κόσμου.


«Παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις, η βοήθεια από τις δωρήτριες χώρες εξακολουθεί να είναι πολύ λίγη, να μην είναι συντονισμένη και να μην φτάνει στην ώρα της» δήλωσε η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Πολιτικής και Εκστρατειών της ActionAid Ελλάς. 


 «Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Φέτος, που η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει την αναπτυξιακή βοήθεια που προσφέρει σε τρίτες χώρες, πρέπει η μικρής κλίμακας γεωργία να γίνει προτεραιότητα. Πρέπει οι γυναίκες που καλλιεργούν τη γη να ενισχυθούν, καθώς είναι εκείνες που φροντίζουν να υπάρχει φαγητό για την οικογένειά τους» πρόσθεσε. 

Διαφήμιση