Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου: Τα οικονομικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου: Τα οικονομικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ

9


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Όλοι οι Έλληνες, κατανοούμε ότι  ζούμε σήμερα κρίσιμες στιγμές,  που καθορίζουν το μέλλον της χώρας μας. Όλοι σήμερα γνωρίζουμε ότι το αγαθό, που διακυβεύεται, είναι η ίδια η υπόσταση της χώρας, που έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς γυρισμό. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της,  θα σήμαινε και χρεοκοπία του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής οικογένειας. Κι αυτό είναι κάτι που το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει ποτέ  να συμβεί. 
Από την  πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έλεγε όλη την αλήθεια  στον Ελληνικό Λαό. Με τα δεδομένα που  γνώριζε κάθε φορά. Τα οποία δυστυχώς άλλαζαν αφού όλο αυτό το διάστημα έρχονταν να προστεθούν νέα μεγέθη του ελλείμματος του 2009, μέχρι  και συνεχείς υποβαθμίσεις από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης για την χώρα και για τις τράπεζες. Από τη πρώτη  στιγμή, που το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθεί από τη χρεοκοπία, με αποκλειστικό γνώμονα  το συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Η Κυβέρνηση έδωσε μάχη για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να κερδίσει την αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων μας. Και  τελικά την κέρδισε.
Η αλήθεια  είναι ότι οι ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κρίση της χώρας είναι  διαχρονικές και βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις του τόπου. Η κυβέρνηση όμως, της ΝΔ διόγκωσε τις χρόνιες παθογένειες,  εκτόξευσε το έλλειμμα από το 6% στο περίπου 14% για το 2009 και διόγκωσε  και επαύξησε το χρέος κατά τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, λοιπόν, για πραγματικά εγκλήματα, σε βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών. Ευθύνες όμως έχουμε όλοι μας. Ο κάθε ένας από μας, που  έδωσε ένα φακελάκι, ο γιατρός  και ο κρατικός λειτουργός που  το έλαβε, ο καθένας που έβαλε «βύσμα» για διορισμό ή διευκόλυνση, όλοι έχουμε την δική μας μικρή ατομική ευθύνη. Ο κάθε επιχειρηματίας, που συνειδητά  φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει. Το αδιαφανές, δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό κράτος. Παρ’ όλα αυτά το δυναμικό, που διαθέτει η χώρα (ανθρώπινο  και φυσικοί πόροι) είναι   τεράστιο, αξιολογότατο και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να αποτελέσουν την «μαγιά» για την επανεκκίνηση και το χτίσιμο μιας νέας Ελλάδας.  
Ως προς την αναγκαιότητα των μέτρων που  ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση ας σημειωθούν τα εξής: Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δανειζόμαστε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα διεθνώς. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο. Χρειάστηκε απόθεμα αξιοπιστίας, το οποίο η κυβέρνησή μας δημιούργησε και εγγυήσεις ότι η χώρα θα επανέλθει από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό των τελευταίων χρόνων. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούσαμε να συζητάμε για τόσο μεγάλο αλλά άκρως απαραίτητο δανεισμό. Το χρέος μας αναμένεται να ξεπεράσει το πρωτοφανές ποσοστό του 140% του ΑΕΠ με αυτονόητη την υποχρέωση μας για σκληρή αντιμετώπισή του. Υπάρχουν συνεχείς υποβαθμίσεις της χώρας και των ελληνικών τραπεζών και η επακόλουθη ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Υφίσταται ανάγκη για άμεση δανειοδότηση μέχρι τις 19 Μαΐου για ποσό 9 δις ευρώ.
Όμως πέρα από  τα επαχθή μέτρα, έχοντας ως προτεραιότητα μας την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων η Κυβέρνηση λαμβάνει μέριμνα για την ανεργία, το γήρας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απουσία εισοδήματος. Ακόμη κατ’ εξουσιοδότηση του συγκεκριμένου νόμου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, με προεδρικά διατάγματα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία των αγορών. Ακόμη προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων άνω των 50 ετών από το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας καθώς και για τους όρους απασχόλησης εργαζομένων κάτω των 25 ετών για την διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας. Συμπεριλαμβάνονται επίσης έκτακτα αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα, διατάξεις ενίσχυσης των ανέργων, διατάξεις που αφορούν τις συμβάσεις μαθητείας και ρυθμίσεις διευκόλυνσης των εργαζομένων για λήψη δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και μάλιστα, για δάνεια που είχαν ληφθεί και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Επιπλέον  στις πολύ σκληρές  και απαιτητικές  διαπραγματεύσεις, με προσωπική  συμβολή του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου η Κυβέρνηση πέτυχε :
1) Να διατηρηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, 2) Να μην καταργηθούν οι αντίστοιχοι στον δημόσιο τομέα αλλά απλώς να προσαρμοστούν (500+250+250 ευρώ). 3) Να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (850.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, περίπου το 1/3 του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων) 4)Να μην καταργηθούν η 13η και 14η σύνταξη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά να προσαρμοστούν (400+200+200 ευρώ)
 Τώρα, σήμερα, είναι η πιο κρίσιμη καμπή  για τον Ελληνισμό. Σήμερα καλούμαστε – ακόμη και μέσα από τις επώδυνες αυτές αποφάσεις – όλοι να αποδείξουμε  ποια Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε και  ποια θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας.  Η επιτυχία και η αποφασιστικότητα είναι εθνικό μας χρέος.


Από το Γραφείο τύπου της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου