Αρχική Ομογένεια Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής: Εορτασμός Αγίου Ισιδώρου

Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής: Εορτασμός Αγίου Ισιδώρου

55
 
Τον πολιούχο της Χίου, Άγιο Ισίδωρο, θα εορτάσει, όπως κάθε χρόνο, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, στο ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι στο λόφο του Λυκαβηττού.
Την ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2010 και ώρα 9:00 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασσίας στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιος, ο οποίος και θα μιλήσει για το βίο και το μαρτύριο του Αγίου.
Θα ακολουθήσει το πατροπαράδοτο “κέρασμα” με χιώτικα εδέσματα στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού, με τη μαγευτικά θέα του λεκανοπεδίου.
Καλούνται ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ να συμμετάσχουν στην εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου μας.

_____________________________________________________________
** Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς το εκκλησάκι μιας και οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στον Περιφερειακό του Λυκαβηττού είναι αρκετά κατατοπιστικές. Ο εφημέριος του ναού πατέρας Δημήτριος, έχει φροντήσει τα τελευταία χρόνια να δώσει “πνοή” στο γραφικό εκκλησάκι.
_____________________________________________________________

*** Λίγα λόγια … για τον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού
Το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, χτίστηκε τον 15ο με 16ο αιώνα μ.χ. στην δυτική πλαγιά του Λυκαβηττού, άγνωστο από ποιον ή ποίους, πάνω σε μία σπηλιά. Εκτός από τον Άγιο Ισίδωρο, είναι αφιερωμένο στην Αγία Μυρόπη ή Μερόπη, στον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη και στον Άγιο Γεράσιμο. Κάθε ένας από του παραπάνω Αγίους έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, που κάνει το μέρος να αποκτά ειδικό «βάρος»!
Ο Άγιος Ισίδωρος, Έλληνας της Αιγύπτου, ήταν στρατιωτικός επί Ρωμαίων στην Χίο και θανατώθηκε επειδή προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό. Σαν τιμωρία το σώμα του έμενε άταφο, μέχρι που το ενταφίασε κρυφά η Αγία Μυρόπη που βρισκόταν την περίοδο εκείνη στο νησί. Όταν όμως οι στρατιώτες που φύλαγαν το σώμα τιμωρήθηκαν με την ποινή του θανάτου, η Αγία Μυρόπη ομολόγησε την πράξη της προκειμένου να μην τιμωρηθούν εκείνοι. Επειδή όμως δεν δέχθηκε να αρνηθεί τον χριστιανισμό, καταδικάστηκε σε θάνατο.