Αρχική Νέα Τοπικά Τα Λυκόπουλα γιορτάζουν τα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού

Τα Λυκόπουλα γιορτάζουν τα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού

4

 

Με μια νέα και δυναμική δράση, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Χίου συνεχίζει τις εορταστικές της εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού. Τη σκυτάλη αυτή τη φορά παίρνει ο Κλάδος Λυκοπούλων, ετοιμάζοντας μια μεγάλη γιορτή στο κέντρο της πόλης μας. Την ερχόμενη Κυριακή 16 Μαίου από τις 9.30 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, γιορτάζουν όλα τα Λυκόπουλα της Χίου στην Πλατεία Βουνακίου και στο Δημοτικό Κήπο. Τα Λυκόπουλα είναι παιδιά 7 έως 11 ετών που διαπαιδαγωγούνται μέσα από το παιχνίδι και το τραγούδι, μαθαίνοντας να λειτουργούν ομαδικά, έχοντας ως προτεραιότητα την προσφορά στους συνανθρώπους τους «κάνοντας κάθε μέρα μια καλή πράξη». Αυτό ακριβώς συμβολίζει και ο τίτλος της δράσης «Κάντε κόμπο στο μαντήλι μην τελειώσει το παιχνίδι» θυμίζοντας στα παιδιά να μην λύνουν το κόμπο αν δεν κάνουν κάθε μέρα την καλή τους πράξη. Για άλλη μια φορά, η πόλη μας θα γεμίσει χρώμα, ζωντάνια και παιδικές φωνές, όχι μόνο από τα Λυκόπουλα αλλά και από τους φίλους τους που έχουν προσκληθεί να παίξουν μαζί τους. Η παραπάνω δράση αποτελεί κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας λυκοπουλικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την ίδια μέρα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της 100χρονης προσφοράς του Ελληνικού Προσκοπισμού.
Επίσης, για το 2010 ο Κλάδος Λυκοπούλων του Σώματος Ελλήνων προσκόπων έχει υιοθετήσει και ενισχύει τη δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη διατήρηση των πληθυσμών του λύκου στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ονομάζεται «ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ» και τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν τα Λυκόπουλα ως το τέλος της χρονιάς θα παραχωρηθούν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη διατήρηση του λύκου.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια.
Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στο γίγνεσθαι της κοινωνίας. Είναι μια σύγχρονη κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών, με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών και ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.