Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση υπουργείου σε ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για ζητήματα αλιείας

Απάντηση υπουργείου σε ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για ζητήματα αλιείας

11

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντώντας σε νεώτερη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, σχετικά με θέματα αλιείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσχώρησε σε άρση των αντιφατικών δηλώσεων και πληροφοριών, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού της Μεσογείου (ΕΚ 1967/06) για το θέμα της βιντζότρατας.

Συγκεκριμένα, η απάντηση αναφέρει ότι το Υπουργείο απέστειλε στις Υπηρεσίες της Ε.Ε. πρόταση σχεδίου διαχείρισης για τη βιντζότρατα με αιτούμενη παρέκκλιση τα δύο έτη, δηλαδή έως 31 Μαρτίου 2012. Στο διάστημα αυτό, εφόσον το αίτημα εγκριθεί, θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, είτε να προβούν σε διάλυση των σκαφών, είτε σε άλλες δράσεις, με την προϋπόθεση οριστικής απόσυρσης των βιντζοτρατών. Σημειώνεται ότι για τη δυνατότητα αποζημίωσης των αλιέων που θα αποσύρουν τα σκάφη τους, η αρμόδια Επίτροπος κα Μαρία Δαμανάκη, κατά την επίσκεψη των νησιωτών Βουλευτών της ΝΔ στις Βρυξέλλες, είχε αντιμετωπίσει σχετική πρόταση του Κωστή Μουσουρούλη με σκεπτικισμό


Στο σχέδιο που υποβλήθηκε προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ των υφιστάμενων χρονικών και τοπικών απαγορεύσεων, των θαλασσίων περιοχών με λιβάδια Ποσειδωνίας και η επέκταση της απαγόρευσης αλιείας με βιντζότρατα στους κόλπους: Β. Ευβοϊκό, Ιτέας, Αντικύρων, Ναυπάκτου, Ελευσίνας, Μεσσηνιακού, Λακωνικού (Γύθειο), Αργολικού, Παγασητικού, Μεραμπέλου, Κισάμου, Αργοστολίου, Γέρας και Καλλονής.    


Αν το σχέδιο διαχείρισης γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε. θα παρακολουθείται μέσω συγκεκριμένων μέτρων, όπως η δειγματοληψία σε 20 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Χίος και θα πρέπει να εκδοθεί σχετική Υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της παρέκκλισης και να εκδοθούν ειδικές άδειες αλιείας για μία αλιευτική περίοδο (Οκτώβριο – Μάρτιο).
 
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα του Κωστή Μουσουρούλη για συγκεκριμένα ειδικά σχέδια για την ανάπτυξη της αλιείας σε όλες της νησιωτικές και παράκτιες περιοχές η απάντηση του Υπουργείου δεν κάνει καμία αναφορά.


Τέλος για την καταγραφή της Ποσειδωνίας, εκτός της απόφασης του 2007, με την οποία έχουν οριοθετήσει πενήντα επτά (57) περιοχές, στην απάντηση αναφέρεται ότι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες χαρτογράφησης του συνόλου των λιβαδιών, χωρίς να υπάρχει καμία περαιτέρω διευκρίνιση ή χρονοδιάγραμμα.