Αρχική Νέα Τοπικά Καταρρέει ο Πύργος Ροδοκανάκη στον Κάμπο Χίου

Καταρρέει ο Πύργος Ροδοκανάκη στον Κάμπο Χίου

19


 “Μάλλον είναι ελάχιστοι εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να μη γίνει μια αναφορά στην σταδιακή κατάρρευση ενός από τους ωραιότερους πύργους του Κάμπου”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ροταριανός Ομιλος Χίου.
   Ο πύργος Ροδοκανάκη, του κλάδου Μερελέ και αργότερα Μακκά, στο Σιερό, είναι ένα από τα ελάχιστα οικοδομήματα του 18ου αιώνα που γλύτωσαν από την πυρπόληση του 1822, από το σεισμό του 1881 και διατηρούνται στην αρχική μορφή τους.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα έπεσε ο βορειοανατολικός τοίχος ενός δωματίου. Φέτος, κατέρρευσε ολόκληρη η βόρεια πτέρυγα.
   Και να σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία εάν κριθεί επιβεβλημένη η επισκευή ενός κτιρίου γίνεται από το Κράτος και ο ιδιοκτήτης εξοφλεί σταδιακά τα έξοδα με το εκκαθαριστικό της Εφορίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για ένα θέμα που μάλλον λίγοι γνωρίζουν .

 


Για την ιστορία, διότι αυτός είναι και ο σκοπός του παρόντος δελτίου, τα υπόλοιπα αρχοντικά του 18ου αιώνα που σώζονται είναι του Γιαμού και των Μαυροκορδάτων-Κουφών στο Φραγκοβούνι, των Σαλβάγων στην Αγιοδεχτεινή, των Καλουτά στον Άγιο Πολύκαρπο, των ντ’ Άντρια, νυν Μονιούδη, στου Γρου και του Μέρμηγκα, παλαιότερα Καστέλη, στον Κοκκαλά.