Αρχική Νέα Τοπικά Χαιρετισμός Περιφερειάρχη στο συνέδριο “AGRiSLES” για την καινοτομία στη γεωργία

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη στο συνέδριο “AGRiSLES” για την καινοτομία στη γεωργία

19

 

 

Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφίας Θεολογίτου, στο συνέδριο για την προώθηση καινοτομίας στην γεωργία για τα νησιά της Μεσογείου, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος MED- Agrisles «Επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία μεταξύ των νησιών της Μεσογείου».

Το συνέδριο διοργανώθηκε στη Χίο από την Περιφέρεια την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010.

 

 


Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο Συνέδριο για την προώθηση καινοτομίας στην γεωργία για τα νησιά της Μεσογείου που διοργανώνει στη Χίο η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Θέλω να καλωσορίσω στο ιδιαίτερα όμορφο νησί πρώτα από όλα τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων Εταίρων μας. Και βέβαια όλους εσάς, τους νέους αγρότες και επιχειρηματίες, τους επιστήμονες τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για τη τιμή που μας κάνατε.

Κυρίες και κύριοι, το συνέδριο αυτό διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος MED- Agrisles «Επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία μεταξύ των νησιών της Μεσογείου».

 


Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των καινοτόμων πρακτικών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των άλλων εταίρων, όπως αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος, η ενημέρωση των αγροτών για θέματα (μη τεχνολογικής) καινοτομίας στην γεωργία μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των εταίρων, η παρουσίαση των μελλοντικών πιλοτικών δράσεων καινοτομίας του κάθε εταίρου καθώς και η ανοικτή συζήτηση για καταγραφή απόψεων-προτάσεων για τις μελλοντικές πιλοτικές δράσεις. Οι εταίροι από τα υπόλοιπα νησιά της Μεσογείου(Κορσική, Σικελία, Σαρδηνία, Αζόρες, Βαλεαρίδες, Μάλτα) θα μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους και τον τρόπο που έχουν αναπτύξει σχέδια δράσης οι ίδιοι. 
Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2011 με συνολικό προϋπολογισμό 1.222.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,
Στους λίγους μήνες που έχω τη τιμή να είμαι Γ.Γ της Περιφέρειάς μας, πήραμε ως ΠΒΑ μία σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης  που αποτελεί για μένα προσωπικά την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη των νησιών μας στην περίοδο κρίσης που βρισκόμαστε. Υπενθυμίζω 3 πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα :
•  Τη σύσταση τον Μάρτη, της Επιτροπής για την Πράσινη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που έχει ήδη στελεχωθεί από σημαντικούς επιστήμονες και θα αρχίσει να προσφέρει έργο,
•  Την παρέμβασή μου στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου με θέμα «Η θεσμοθέτηση Εθνικού Δικτύου των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων», στις 10-4-2010 στη Χίο, όπου είχα τονίσει πόσο σημαντικό θα ήταν « ..να είχαμε αξιοποιήσει τη γνώση σε εφαρμογές που θα βοηθούσαν την οικονομία μας. Να αξιοποιούσαμε με συστηματικό τρόπο  τα φυτά στη φαρμακολογία, την κοσμητολογία, τη γαστρονομία, την ανάπλαση του αγροτικού και αστικού τοπίου, στη γεωργία προτείνοντας εναλλακτικές καλλιέργειες και, τέλος, στον αγροτουρισμό»
•  Στη Σύνοδο Κορυφής των Νησιωτικών Περιφερειών τον Απρίλιο, που διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία στη Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες Νήσους, είχαμε ζητήσει την στήριξη των Νησιωτικών Περιφερειών για την υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων, από τα Διαθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προσωπικά είχα ζητήσει ως Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου « την δημιουργία ξεχωριστού στατιστικού κωδικού για τις νησιωτικές περιφέρειες καθώς και την δημιουργία ομάδας εργασίας με λειτουργική σύνδεση στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  Είχα επίσης τονίσει ότι: «Από τη θέση αυτή έχω χρέος και ευθύνη να υπηρετώ το νησιώτη και με νου και με ψυχή να διεκδικώ ιδιαίτερες πολιτικές για τα νησιά. Η νησιωτικότητα θα πρέπει να πάψει να θεωρείται μειονέκτημα και να μεταφραστεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Συνεπώς, η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από την ΠΒΑ, που να ενδυναμώνουν την Πράσινη Ανάπτυξη στα νησιά μας, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο κύριος στόχος είναι με συγκεκριμένες καινοτόμες και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις να «ανοίγονται δρόμοι» μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, να ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και να ενημερώνονται οι τοπικοί Φορείς, να αποκτούν τεχνογνωσία οι Δ/νσεις της Περιφέρειας ούτως ώστε μετά να είναι πιο εύκολο να υλοποιούνται με επιτυχία μεγάλες δράσεις από τα βασικά αναπτυξιακά προγράμματα.  Στόχος μας είναι τα  Ευρωπαϊκά προγράμματα να ανοίγουν «δρόμο» για νέες καινοτόμες δράσεις και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους να γίνεται μέσω στοχευμένων δράσεων που θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. 
Υπενθυμίζω εδώ :
• Την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2655/30.3.2010 ΚΥΑ, (ΦΕΚ 429/Β’/14-4-2010) για τη ρύθμιση και ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» και μάλιστα του συνόλου των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο, που υπέγραψαν προ ημερών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος  Αρναουτάκης
• την υπογραφή συμβάσεων υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων LEADER Νομών Δωδεκανήσου και Λέσβου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
• Τέλος, ανάλογα μέτρα ενίχυσης της τοπικής, πράσινης και καινοτόμου  επιχειρηματικότας θα εξαγγελθούν και σχετικά ενισχύσεις θα δοθούν τόσο στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, του ΠΕΠ Β. Αιγαίου και του ΕΣΠΑ 
Σ’ αυτή την περίοδο κρίσης, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να υποστηρίξουμε τον γεωργό-τον αγρότη μέσω νέων καινοτόμων δράσεων που θα του δώσουν τα εφόδια να εισάγει νέες και εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση του εισοδήματος του καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι Καλή επιτυχία στο Συνέδριο!