Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: Ανάγκη χάραξης Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ομιλία στη Βουλή

Κ. Μουσουρούλης: Ανάγκη χάραξης Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ομιλία στη Βουλή

10

 Πέμπτη, 20.5.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την ανάγκη για χάραξη Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, επεσήμανε ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, στη Βουλή, επί της αρχής, για το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», στο οποίο είναι Εισηγητής, από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Κ. Μουσουρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο υψηλής πολιτικής προτεραιότητας, που όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, αφού, όπως είπε, απαιτεί περίπου 42 κανονιστικές πράξεις, 25 Υπουργικές Αποφάσεις, 14 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ προβλέπονται τρία Προεδρικά Διατάγματα. Ο Βουλευτής Ν. Χίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τρόπο, με τον οποίο είναι γραμμένη η Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου, όπου, όπως ανέφερε, αποτυπώνεται, η εμμονή της Κυβέρνησης να ακρωτηριάζει πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. «Θέλω να πω, ότι τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, μετά τους ελέγχους που έκαναν, κατέληξαν ότι η Ελλάδα πέτυχε να παραμείνει εντός των συγκεκριμένων και δεσμευτικών ορίων του Κιότου».
Στη συνέχεια, επικαλούμενος την απάντηση που έλαβε, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ι. Μανιάτη, όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ο Βουλευτής Χίου σημείωσε:
« Ζητώντας να πληροφορηθώ το σχεδιασμό του Υπουργείου δεν έλαβα απάντηση Υπουργείου,  δηλαδή ελληνικού δημοσίου, αλλά ένα κομματικό κείμενο, με βαρύγδουπα και ανυπόστατα σχόλια ότι η Νέα Δημοκρατία έβγαλε τη χώρα, κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, από το παγκόσμιο πετρελαϊκό γίγνεσθαι. Σ’ αυτή την απάντηση μαθαίνουμε ότι η Κυβέρνηση ειδικά σ’ αυτό τον τομέα, κάνει ουσιαστικό έλεγχο, έχει σύγχρονο και αποδοτικό θεσμικό πλαίσιο, σταθερούς κανόνες, ξεκάθαρους κανόνες παραχωρήσεων κ.λπ. Εγώ ρώτησα ποιο είναι το πλαίσιο, ποιοι είναι οι όροι παραχωρήσεων, τι είδους κανόνες. Δυστυχώς, για το Υπουργείο διαθέτω τη νοημοσύνη να βλέπω τι σημαίνουν φράσεις, όπως ‘’έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες’’.
Ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν είδα.
Μια ιδέα για το νέο οργανισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που εξήγγειλε ο κ. Μανιάτης δεν άκουσα, για τη μορφή του, για τη χρηματοδότησή του, για τη συγκρότησή του.
Θα καταθέσω αυτές τις ερωτήσεις στα Πρακτικά, όπως επίσης και την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών που την υπογράφει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η οποία λέει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ειδικά για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας δεν είναι αρμόδιο».
Ο Κ. Μουσουρούλης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ):
« Θα δώσω επίσης για τα Πρακτικά μια ρύθμιση που είχαμε κάνει στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, σχετικά με την οργάνωση του ΣΕΕΣ, ως αυτοτελούς νομικής προσωπικότητας, προκειμένου να αναλάβει αυτόν τον δύσκολο και σημαντικό τομέα, αλλά και να λειτουργεί παράλληλα ως συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Δηλαδή αυτό που λείπει σήμερα. Θυμίζω, κυρία Υπουργέ, ότι εσείς μας είπατε ότι καταργείτε το ΣΕΕΣ επειδή κοστίζει. Ο νέος φορέας που εξήγγειλε ο κ. Μανιάτης δεν θα κοστίζει; Τους ειδικούς που χρειάζονται δωρεάν θα τους έχει; Θα καταθέσω για τα Πρακτικά την εμπιστευτική έκθεση που είχε προετοιμάσει το συμβούλιο, σχετικά με τον κρίσιμο τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».
Τέλος, αναφορικά με την ανάγκη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, υπογράμμισε:
«Η δραματική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης σε θέματα μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού κατέστη ήδη σαφής την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μόνος ενεργειακός σχεδιασμός που έχει κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτός που είχε γίνει  το 2003, από τον κ. Σημίτη. Έχω το αντίγραφο και θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
Αν δεχθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία επί πεντέμισι χρόνια δεν έκανε τίποτα, πείτε μου εσείς με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, αν θεωρείτε ότι έχει αλλάξει κάτι από τότε ή καταθέστε το δικό σας για να καταλάβουμε τέλος πάντων πού βρισκόμαστε. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μεντβέντεφ σε επίσκεψή του στην Τουρκία υπέγραψε μια σύμβαση για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας τεσσάρων αντιδραστήρων στα παράλια της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Το αναφέρω για να δούμε τι θα πει σχεδιασμός.
Από τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, κυρία Υπουργέ, απορρέει το σχέδιο δράσης. Τι είναι στην ουσία το σχέδιο δράσης; Είναι ο οδηγός για την τιμολόγηση. Εσείς πάτε ακριβώς ανάποδα. Πρώτα τιμολογείτε και μετά θα εκπονήσετε το σχέδιο δράσης και στο τέλος όλα αυτά θα ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό που εμείς ακόμα δεν τον ξέρουμε».
Και πρόσθεσε:
« Κυρία Υπουργέ, ξέρω ότι κάνετε ό,τι μπορείτε. Όμως, πολλά στελέχη της Κυβέρνησης ερήμην σας, αγνοούν τελείως την πράσινη ανάπτυξη. Θα σας δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα. Στο Νόμο 3734/2009 είχαμε θεσπίσει ελκυστικά κίνητρα για την γεωθερμία. Αμέσως μετά δουλέψαμε μια πολύ σημαντική υπουργική απόφαση που θα την καταθέσω και αυτήν σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους εκμίσθωσης του δικαιώματος του δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων. Το ΦΕΚ βγήκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου μετά από πραγματικά σκληρή δουλειά. Τι έπρεπε να γίνει; Οι περιφερειάρχες που έχουν την αρμοδιότητα να προκηρύξουν αυτά τα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, παραμένουν αδρανείς. Ήδη εδώ και επτά μήνες ειδικά στην περιφέρειά μου, έχω στείλει επιστολή στην περιφερειάρχη μαζί με όλο το υλικό, το νόμο, την υπουργική απόφαση και ζήτησα να βγει αυτή η προκήρυξη. Δεν έγινε τίποτε. Έτσι αντιλαμβάνεται την πράσινη ανάπτυξη η Κυβέρνηση;
Σε όλη τη συζήτηση ακούμε ότι έχετε έρθει εδώ ως ‘’αποκαταστάτες’’. “Αποκαταστήστε” όμως και τα έτοιμα και τα αυτονόητα όπως το θέμα της γεωθερμίας.
Αυτό το νομοσχέδιο έχει πράγματι πολύ θετικές διατάξεις και γι’ αυτό το στηρίζουμε. Όμως, θεωρούμε ότι υπάρχουν και ρυθμίσεις που είτε είναι πρόχειρες, όπως η διεύρυνση των εξαιρέσεων, είτε είναι αυθαίρετες, όπως η τιμολόγηση και οι διάφορες επαυξήσεις επί της τιμολογήσεως, είτε είναι ελλειπτικές, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ή/και η πολιτική για τα υδροηλεκτρικά. Εξήγησα τους λόγους αναλυτικά στην πρωτολογία μου.
Κυρία Υπουργέ, όλα όσα συζητήσαμε έχουν τεχνικές και πολιτικές προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην μείνουν λόγια του αέρα.
Χρειάζεται συνέπεια, σαφήνεια, συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης για να γίνουν τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης κατανοητά από τους πολίτες και από εμάς τους ίδιους, δεδομένου ότι αρχίζει και εξελίσσεται ένας προβληματισμός σε τοπικό επίπεδο για το περιβάλλον και ένας προβληματισμός σε εθνικό επίπεδο για τις τιμές, για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον καταναλωτή, ένας προβληματισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για τις προθέσεις που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από την πράσινη ενέργεια και για το ποια τελικά, είναι αυτή η πράσινη ενέργεια.
Χρειάζεται, λοιπόν, ισορροπία σε αυτές τις παραμέτρους, μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός και ξεκάθαρο μείγμα ΑΠΕ, δηλαδή με δυο λόγια χρειάζεται εθνική ενεργειακή στρατηγική ».Δείτε την ομιλία του Κ. Μουσουρούλη σε video στον σύνδεσμο: http://rcpt.yousendit.com/874679083/a3247019323a0ff194878b83585177a9


press@moussouroulis.gr