Αρχική Νέα Τοπικά Ανησυχούν οι πυροσβέστες για τις καθυστερήσεις από τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών

Ανησυχούν οι πυροσβέστες για τις καθυστερήσεις από τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών

7

Τις ανησυχίες της εκφράζει η Ενωση υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Χίου για τις καθυστερήσεις που μπορούν να επιφέρουν στην άμεση επέμβασή τους οι φωτεινοί σηματοδότες, που λειτουργούν επί της οδού Γ. Βερίτη.
Φτάνει πάντως στην υπερβολή η επιστολή τους προς το Δήμο Χίου και τη Νομαρχία, όταν λένε ότι θα είναι εγκλωβισμένη η υπηρεσία μεταξύ δύο φαναριών, όταν θα λειτουργήσουν -επιτέλους- φανάρια στη διασταύρωση της Αερ. Ροδοκανάκη με τη Λεωφόρο Αιγαίου.

Χρειάζεται πάντως οι υπηρεσίες του Δήμου να λάβουν υπόψη τους τις παρατηρήσεις, καθώς επίσης και οι οδηγοί να αποκτήσουμε όλοι συνείδηση ότι όταν ακούμε σειρήνα πυροσβεστικής, ασθενοφόρου ή αστυνομίας πηγαίνουμε στην άκρη και δεν βρίσκουμε ευκαιρία να τρέξουμε και εμείς μπροστά!

Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής:


        “Μετά από σχεδόν ένα μήνα λειτουργίας των φαναριών ρύθμισης κυκλοφορίας της οδού Βερίτη και ενόψει της εγκατάστασης και λειτουργίας και των άλλων  φαναριών στην διασταύρωση της Φάρκαινας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής.
Α. Ενώ πριν την εφαρμογή του μέτρου η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση συμβάντος από την διασταύρωση των οδών Αεροπόρου Ροδοκανάκη και Βερίτη και όλη η διαδρομή προς το κέντρο της πόλης από την συγκεκριμένη οδό γινόταν  σχετικά εύκολα με την παραχώρηση προτεραιότητας από τα διερχόμενα οχήματα. Τώρα δυσχεραίνεται εξαιρετικά στην περίπτωση απαγόρευσης διέλευσης  όταν το φανάρι είναι απαγορευτικό (κόκκινο) και μην μπορώντας τα διερχόμενα οχήματα να παραχωρήσουν προτεραιότητα.
Β. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ο σχηματισμός μεγάλης ουράς τόσο στην οδό Βερίτη όσο και στην οδό Αεροπόρου Ροδοκανάκη με αποτέλεσμα να καθυστερείτε η άμεση μετάβαση των πυροσβεστικών οχημάτων στον τόπο του συμβάντος καθώς και η επάνοδό τους. Επίσης όλες οι κινήσεις (αλλαγές περιπολικών, μεταφορά προσωπικού, τροφοδοσίες οχημάτων και προσωπικού κ.λ.π) καθυστερούνται σημαντικά.
Γ. Με την τοποθέτηση και του φαναριού της Λεωφόρος Ενώσεως – Φάρκαινας η Υπηρεσία μας βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο Φανάρια που η ουρές των αυτοκινήτων που θα σχηματιστούν μπορεί να μην επιτρέψει ούτε την καν την έξοδό μας από το σταθμό.
      Με το υπ. αρ. 3216 Φ 531.8/23-7-2009 έγγραφο είχε προταθεί η τοποθέτηση δύο επιπλέον φωτεινών σηματοδοτών έμπροσθεν της Υπηρεσίας μας που θα ενεργοποιούνται μόνο σε συμβάν , από το τηλεφωνικό κέντρο , δίνοντας προτεραιότητα στα πυροσβεστικά οχήματα ,σε συνδυασμό με την παραχώρηση
προτεραιότητας από όλα τα φανάρια των οδών Βερίτη και Λ. Ενώσεως .Η πρόταση αυτή με την υπ. αρ. 6132/3-8-2009 απαντητική επιστολή της Δ/νσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου δεν έγινε δεκτή .Σύμφωνα με την ίδια επιστολή οι μηχανικοί <<με εμπειρία στο αντικείμενο που συνέταξαν τη μελέτη έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους >>Δεν γνωρίζουμε αν μέσα στις παραμέτρους αυτές ήταν και το ότι η Π.Υ. του νησιού μας θα βρεθεί εγκλωβισμένη ανάμεσα στις τεράστιες ουρές των αυτοκινήτων και προς τις δύο πλευρές κίνησης της .Ήδη έχουν παρουσιαστεί αρκετά προβλήματα πριν τη λειτουργία  του φαναριού στη διασταύρωση της Φάρκαινας και με μειωμένη κίνηση ,φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά τη λειτουργία  και αυτού ,το Καλοκαίρι ,με περισσότερη κίνηση και συμβάντα .
       Θέλουμε εδώ να τονίσουμε την επικινδυνότητα της κατάστασης αφού ακόμα και ένα λεπτό καθυστέρησης μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή η την περιούσια κάποιου συνανθρώπου μας .Καλούμε τους υπεύθυνους του Δήμου να επανεξετάσουν το αίτημα μας για παραχώρηση προτεραιότητας στα πυροσβεστικά οχήματα ,με οποιοδήποτε τρόπο είναι εφικτό να γίνει .Και  τους θέτουμε προ των ευθυνών τους σε περίπτωση οποιαδήποτε καθυστέρησης επέμβασης σε συμβάν εξαιτίας των φαναριών .

Για το Δ. Σ.


 Ο Γεν. Γραμματέας              Ο Πρόεδρος


ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ           ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”