Αρχική Νέα Τοπικά Αρθρο στο ΑΠΕ για το άγαλμα του Πλαστήρα

Αρθρο στο ΑΠΕ για το άγαλμα του Πλαστήρα

22

 “Στη Χίο, θύμα της κρίσης (;) ο ανδριάντας του Πλαστήρα”, σημειώνει άρθρο που αναρτήθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 19/5.


Να σημειώσουμε πάντως ότι κοντά στο σημείο όπου προτείνεται να τοποθετηθεί ο ανδριάντας, υπάρχει ήδη άλλος (βλέπε φωτογραφίες) από τη δεκαετία του ’90. Εχει όμως δεχτεί σωρεία σχολίων σχετικά με το μέγεθός του και το γεγονός ότι δεν είναι έφιππος ο ΄”Μαύρος καβαλάρης”.
Πάντως την τοπική κοινωνία απασχολεί το γεγονός ότι σε περίοδο λιτότητας το κόστος του ανδριάντα φέρεται να ανέρχεται σε 190.000 ΕΥΡΩ.

Παραθέτουμε το άρθρο:

 
Απόπειρα ανατροπής της απόφασης του υπουργείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου, για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Στρατηγού Ν.Πλαστήρα, στη Χίο, με πρόσχημα την οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη. Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει, τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ήδη με απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών-Δικτύων Ν. Σηφουνάκη έχει ορισθεί ενδεκαμελής επιτροπή για την ολοκλήρωση του έργου, για το οποίο έχουν διατεθεί τα πρώτα κονδύλία από το 2003.
Πέντε μέλη της επιτροπής (Δ.Παπαμαντέλλος καθηγητής Πολυτεχνείου, Αργ.Παπαζώη-Χαρώνη αρχιτέκτων μηχανικό, Α.Κωστόπουλος, Σ.Χατζιάρας, Ν. Μπακάλης) σε επιστολή-διάβημα προς τον Δήμο Χίου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:


«Η αγάπη και η τιμή των Χιωτών προς τον Ν. Πλαστήρα είναι δεδομένη. Εκεί υπηρέτησε ως νέος αξιωματικός κάνοντας τους ανάγλυφους χάρτες της Χίου, εκεί οδήγησε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή τα συντεταγμένα υπολείμματα του Ελληνικού Στρατού, που διέσωσαν τους Μικρασιάτες και από τη Χίο ξεκίνησε την επανάσταση του 1922.

«Σήμερα (σημείωση chiosnews.com εννοείται 20/5/2010) το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου καλείται να προωθήσει παλαιότερη δέσμευσή του σχετική με τη διαμόρφωση του χώρου και την κατασκευή βάθρου του ανδριάντα του Ν. Πλαστήρα σε θέση παρακείμενη του ιστορικού αρχηγείου της επανάστασης του 1922, τότε σπίτι του καπετάν-Γιάννη Λιβανού, σήμερα ξενοδοχείο ΚΥΜΑ.


«Αναλυτικότερα, η δέσμευσή σας προκύπτει από το έτος 1999 όταν η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την προσφορά του Νικόλαου Πλαστήρα κηρύσσει Ιστορικό διατηρητέο το κτήριο του Αρχηγείο του και εκδίδει το ημερολόγιο του Συνταγματάρχη Κ. Παπαμαντέλλου, υπασπιστή του στα γεγονότα του 1922. Στην διημερίδα, που διοργανώθηκε τότε στη Χίο με ευθύνη του «ΦΑΡΟΥ», Μικρασιατικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου, και την ενεργή συμμετοχή του Δημάρχου, Δημοτικών Αρχών και εκπροσώπων σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Πολιτισμού και Αιγαίου, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:
Διάθεση και διαμόρφωση χώρου και κατασκευή βάθρου από το Δήμο Χίου
Λήψη εκμαγείου και κατασκευή έφιππου ανδριάντα Ν. Πλαστήρα του γλύπτη Σ. Τριάντη, αντίγραφο του πρωτότυπου της Καρδίτσας, με δαπάνες της Πολιτείας


«Στην κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας, το Υπουργείο Αιγαίου κατέθεσε το 2003 σε λογαριασμό του οικονομικού διαχειριστή του έργου στη Χίο, Πολιτιστικό Συνδέσμο «ΦΑΡΟ» Βαρβασίου, ως προκαταβολή το ποσό των 10.000.000 δρχ. ή ~€30.000, για την κατασκευή του αδριάντα Ν. Πλαστήρα.


«παρακαλούμε να μην αναβάλετε, αλλά να πάρετε θετική απόφαση για τη διάθεση και διαμόρφωση του χώρου, ενδεχομένως περιορίζοντας την οικονομική συμμετοχή σας στο ύψος, που τα οικονομικά του Δήμου σάς επιτρέπουν.


«Η επιτροπή, παράλληλα, ενεργεί ώστε η κατασκευή του έργου να υποστηριχθεί και από ιδιωτικές χορηγίες.
Είναι αναγκαίο πριν από την οποιαδήποτε μεταβολή του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της Πολιτείας για την ιστορική αυτή προσωπικότητα του Ν. Πλαστήρα, που πολλά μας διδάσκει.


«Κρίνουμε ότι στις δύσκολες ώρες, που περνάει ο Ελληνικός Λαός και η Χώρα, η απότιση τιμής στον Νικόλαο Πλαστήρα έχει ηθική σημασία ανυπολόγιστης αξίας. Η προσωπικότητα του στρατηγού Ν. Πλαστήρα είναι πάντα επίκαιρη για την εντιμότητα και για την προσφορά του Ανδρός στις κρίσιμες στιγμές του Έθνους, της νεότερης Ιστορίας. Η τήρηση της υπόσχεσης του Δήμου Χίου θα εκτιμηθεί πανελληνίως….».