Αρχική Νέα Τοπικά Β. Μελιτζάνης: στήριξη στο Forum των δύο βουλευτών

Β. Μελιτζάνης: στήριξη στο Forum των δύο βουλευτών

4

Η κοινή απόφαση των δύο βουλευτών του νησιού μας κ. κ. Ελπίδας Τσουρή & Κωστή Μουσουρούλη  για δημιουργία ενός forum,  δηλαδή δημιουργία ενός  «ηλεκτρονικού βήματος»  για τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να καταθέτουν και να ανταλλάσουν  ιδέες και απόψεις, πάνω σε θέματα και προβλήματα που αφορούν την Χίο μας, είναι κάτι που σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.


Ο όρος Ηλεκτρονική Δημοκρατία  που μπήκε στο λεξιλόγιό μας και στην πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε δύο βασικούς  άξονες : την ηλεκτρονική διαβούλευση και την ηλεκτρονική ψηφοφορία .


Η ορθή εφαρμογή ενός μοντέλου Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας  είναι το ζητούμενο σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση και επικοινωνία μεταξύ πολιτών και πολιτικών, γεγονός που αποτελεί τη βάση της δημοκρατίας.


Η Χίος διαθέτει μια πολύ σημαντική «δεξαμενή» ανθρώπων με σύγχρονες ιδέες και απόψεις,  η οποία  είναι εντελώς ανεκμετάλλευτη. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό  είναι ο «πλούτος» μας και είναι εντελώς αναξιοποίητος. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να φέρουμε κοντά μας  και η τεχνολογία θεωρώ ότι μπορεί να συνεισφέρει ώστε η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική.
.
Οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον το απαιτούν, ο νέος Υπέρ-Δήμος Χίου που σε λίγους μήνες μέσω του προγράμματος «Καλλικράτης» θα είναι πραγματικότητα, θα χρειαστεί ενεργοποιημένους πολίτες με άποψη που θα μπορούν να την καταθέσουν, να ασκήσουν  κριτική και έλεγχο και να συμμετάσχουν στην λήψη των αποφάσεων.


Εν κατακλείδι, η ηλεκτρονική δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση για κάθε δημοτική αρχή, η οποία προσανατολίζεται στην υιοθέτηση «πολιτικών ανοικτών θυρών και οριζόντων».


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ


Δήμαρχος Καρδαμύλων Χίου