Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών για αναβολή εξετάσεων σε Εσπερινό

Ανακοίνωση ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών για αναβολή εξετάσεων σε Εσπερινό

18

Διαφοροποιεί τη θέση της από την ΕΛΜΕ η ΠΑΣΚ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το ότι έγινε στο Εσπερινό Λύκειο (όπου δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις) την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ περιγράφει τα γεγονότα ενώ καταλήγει κάνοντας λόγο για ορισμένους “επαγγελματίες επαναστάστες” που το “μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον συνδικαλισμό και να εκθέτουν τον κλάδο”.
 

 

  Χίος, 24-05-2010
Προς:  – Σχολικές  Μονάδες Ν .Χίου,
              – ΜΜΕ Χίου
Δελτίο Τύπου


Με αφορμή τα γεγονότα της Πέμπτης 20 Μαΐου, ημέρα απεργίας, στο Εσπερινό Λύκειο Χίου, που οδήγησαν στην αναβολή των εξετάσεων των τριών μαθητών  και τα Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ Χίου στέλνουμε το παρόν δελτίο Τύπου θεωρώντας χρέος μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Την Πέμπτη το πρωί τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου πληροφορήθηκαν ότι  η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου είχε ορίσει αναπληρωματικά μέλη για την Λυκειακή Επιτροπή του Εσπερινού Λυκείου. Στη συνέχεια, μετά από συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι εφάρμοσε ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία, οι παρατάξεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών (Μπριλής Ιάκωβος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΜΕ) και Αγ. Συνεργασίας (Σταυρινούδης Σταύρος,  Αντιπρόεδρος) αποφάσισαν με πλειοψηφική απόφαση να παραστούν τα μέλη του ΔΣ έξω από το Εσπερινό Λύκειο για να υποστηρίξουν τους απεργούς συναδέλφους και να ενημερώσουν τα αναπληρωματικά μέλη της Λυκειακής Επιτροπής του Εσπερινού Λυκείου, τα οποία θα προσέρχονταν για τη διενέργεια των εξετάσεων, πως αναπληρώνουν απεργούς. Το απόγευμα παρουσιάστηκαν έξω από το εσπερινό Λύκειο, ο Πρόεδρος Ιάκωβος Μπριλής, ο Αντιπρόεδρος Σταυρινούδης Σταύρος  και ο Μπελέγρης Γιώργος μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ μαζί με άλλους 2 απεργούς συναδέλφους. Οι συνάδελφοι, που είχαν οριστεί αναπληρωτές και τρεις ακόμα επιτηρητές, προσήλθαν με σκοπό να διενεργήσουν τις εξετάσεις. Αντίκρισαν τους συναδέλφους συγκεντρωμένους  έξω από το εξεταστικό κέντρο και την κεντρική είσοδο κλειδωμένη.  Μετά  από συστάσεις που δέχθηκαν, ότι δεν είναι σωστό να αναπληρώσουν απεργούς καθηγητές, αποχώρησαν  χωρίς να δημιουργηθεί ένταση. Το αποτέλεσμα ήταν να μην διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους τρείς υποψήφιους μαθητές. Ωστόσο, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι υπόλοιποι 723 μαθητές εξετάστηκαν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα!!!
Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την ενέργεια δεν είχαν το θάρρος και το σθένος να υποστηρίξουν τη δήθεν αγωνιστική πρακτική τους και το αποτέλεσμα που αυτή είχε. Επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από ένα Δελτίο Τύπου της ΕΛΜΕ που αποκρύπτει τα περισσότερα γεγονότα. Η ΠΑΣΚ καταψήφισε την έκδοση του Δελτίου Τύπου της ΕΛΜΕ Χίου που απέκρυψε από τον κλάδο και την κοινή γνώμη τις ευθύνες αυτών που συμμετείχαν σε αυτήν την “επαναστατική ενέργεια”. Δυστυχώς τα θύματα ήταν οι μαθητές και μάλιστα εργαζόμενοι.

Σε κανένα άλλο εσπερινό Λύκειο δεν δημιουργήθηκε παρόμοια κατάσταση, παρόλο που απεργούσαν αρκετοί συνάδελφοι σε όλη την επικράτεια.
Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος των πράξεων μας.


Σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση για όλους τους εργαζομένους που δεχόμαστε επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, θέλουμε μαζί στον αγώνα μας την κοινωνία και τους μαθητές. Η ενδυνάμωση του αγώνα μας, η αγωνιστική και διεκδικητική αφύπνιση των  συναδέλφων και της κοινωνίας δεν θα έρθει συμβάλλοντας στην ακύρωση των εξετάσεων των  μαθητών. Η απεργία είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς θα μαζικοποιηθούν οι αγώνες μας και η αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων. Με τέτοιες ενέργειες δεν επιτυγχάνουμε τίποτα από όλα αυτά.


Ορισμένοι «επαγγελματίες επαναστάτες», προσπαθώντας να αποδείξουν την αγωνιστικότητα τους, νομίζουν ότι με τέτοιου είδους ενέργειες χτυπούν το σύστημα και τις πολιτικές του υπουργείου. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον συνδικαλισμό και να εκθέτουν τον κλάδο μας. Πρέπει να καταλάβουν πως η ΕΛΜΕ Χίου εκπροσωπεί όλους τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο τους εαυτούς τους. Δεν εκτίθενται οι ίδιοι στην κοινωνία αλλά συνολικά ο εκπαιδευτικός κλάδος. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απομονώσουν αυτές τις συμπεριφορές και αυτούς που τις εκφράζουν.