Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Μουσουρούλη στη Βουλή για το σχέδιο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”

Ομιλία Μουσουρούλη στη Βουλή για το σχέδιο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”

9

Πέμπτη, 27.5.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Πρόχειρο και με αμφίβολο αναπτυξιακό αντίκτυπο», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ‘’Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης’’, ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Βουλευτής Ν. Χίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αρνητικές επιπτώσεις του «Καλλικράτη» στις μελλοντικές Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, στην απουσία ειδικών ρυθμίσεων για τους νησιωτικούς Δήμους, στα ζητήματα προσωπικού που θα προκύψουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ζήτησε ειδική πρόβλεψη για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και των κονδυλίων της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.).
Όπως υπογράμμισε, ο Κ. Μουσουρούλης, μία πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σε μία σοβαρή περιφερειακή ανάλυση, σε κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων και της νομοθεσίας και στην εξασφάλιση αποτελεσματικών δομών και πόρων.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κωστή Μουσουρούλη:*Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη σε μορφή video, στο σύνδεσμο:
 http://rcpt.yousendit.com/879560103/99c116689e87b7dd8cb66c872205470b


Συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
«Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Συνεδρίαση Τετάρτης 26 Μαΐου 2010
Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια διοικητική αναδιοργάνωση οφείλει να βελτιώνει τη λειτουργία του κράτους και να αντιμετωπίζει τις αναπτυξιακές ανισορροπίες. Βασικό εργαλείο για να γίνει αυτό είναι οι ισχυρές περιφέρειες, οι οποίες να είναι σε θέση να αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματά τους, αλλά και να εκμεταλλεύονται όλες τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αναφέρομαι στο μέγεθος των περιφερειών, διότι και αυτό δημιουργεί ισχύ.
Σε αυτό το σχέδιο νόμου –και αυτά τα είχαμε συζητήσει, κύριε Υπουργέ- επιλέξατε να διατηρήσετε το σημερινό αριθμό των περιφερειών. Έτσι, αφαιρέσατε δύο δυνατότητες.
Πρώτον, να αποκτήσουν την ισχύ που προανέφερα και δεύτερον, να είναι σε θέση να αναπτύξουν αποτελεσματικές, διαπεριφερειακές, αλλά και διασυνοριακές συνεργασίες. Και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό ιδιαίτερα σε περιοχές ευαίσθητες, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ειδικά δε, στο θέμα της διασυνοριακότητας δεν έχετε κάνει καμία απολύτως πρόβλεψη.
Όμως, αυτά θα μπορούσαν να είναι το λιγότερο. Το πολύ σημαντικό, το οποίο θέλω να υπογραμμίσω και να καταγραφεί από όλους τους συναδέλφους είναι ότι παραιτηθήκατε από την προοπτική μιας επωφελέστερης κατανομής των κοινοτικών πόρων για την περίοδο μετά το 2013. Και αυτό, διότι η χρηματοδότηση θα εξακολουθεί να υπολογίζεται στις σημερινές δεκατρείς διοικητικές περιφέρειες.
Την τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ, 2007-2013, έχουν ήδη υποστεί απώλειες πέντε περιφέρειες, άλλες για στατιστικούς λόγους και άλλες για οικονομικούς λόγους. Και αυτό οφείλεται στο ότι το 2003, ως Κυβέρνηση, δεν είχατε επιδιώξει να κάνετε εγκαίρως την κατάλληλη διοικητική αναδιοργάνωση. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.
Να σας πω ότι με σημερινά οικονομικά στοιχεία, επτά στις δεκατρείς περιφέρειες εξέρχονται από την κάλυψη της κοινοτικής χρηματοδότησης. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό, δεδομένου ότι στους πόρους περιλαμβάνεται και η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αυτά, λοιπόν, σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του σχεδίου σας ως προς την ευρωπαϊκή του προοπτική.
Έρχομαι τώρα σε ειδικότερα θέματα.
Ένα από αυτά είναι το θέμα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στα νησιά. Ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι γνωρίζουν ήδη ότι μετά το 2013, θα είναι δυνατόν να γίνονται παρεμβάσεις χωρίς προβλήματα επιλεξιμότητας σε περιοχές που έχουν προβλήματα γεωγραφικής μειονεξίας, όπως για παράδειγμα οι ορεινές περιοχές, οι νησιωτικές περιοχές ή οι απομακρυσμένες περιοχές. Αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη σ’ αυτό το σχέδιο. Και όταν λέω «πρόβλεψη», εννοώ και δομές, αλλά και χρηματοδότηση.
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από νησιωτικές περιοχές έχουμε ήδη καλύψει αυτό το κενό, μεταβήκαμε στις Βρυξέλλες και είμαστε σε επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την έννοια της νησιωτικότητας στη νέα περίοδο.
Έρχομαι τώρα στην ουσία του σχεδίου νόμου. Έχω πρώτα απ’ όλα μία απορία, σχετικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό, ο οποίος αναλαμβάνεται από την αιρετή περιφέρεια.
Πόση αξία έχει αυτός ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, όταν διοικητικές και πολιτικές αρμοδιότητες, που είναι απαραίτητες για τη σωστή εφαρμογή του, ασκούνται από τις γενικές διοικήσεις; Με αυτόν τον τρόπο ούτε η αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών πολιτικών θα αυξηθεί, αλλά ούτε και η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών οικονομικών θα ενισχυθεί. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι το σχέδιό σας είναι πρόχειρο και έχει αμφίβολο αναπτυξιακό αντίκρισμα.
Και αντί, κύριε Υπουργέ, να επικεντρώσουμε τη συζήτηση ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα, εσείς μας εμπλέξατε σε μια διελκυστίνδα, σχετικά με το πού θα είναι η έδρα της γενικής διοίκησης στο Αιγαίο. Αφού, λοιπόν, η συζήτηση πήρε αυτήν την τροπή, χωρίς να λαϊκίζω, θέλω να σας πω να μη διανοηθείτε να ορίσετε πουθενά αλλού στο Αιγαίο έδρα της γενικής διοίκησης πλην της Χίου. Δεύτερον, επειδή δώσατε την αίσθηση του «βάλε τώρα που γυρίζει» -και λυπάμαι που το λέω- σας ζητώ –και πάλι χωρίς να λαϊκίζω- να μεταφέρετε την έδρα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Χίο με ένα κριτήριο – και είδαμε ότι υπάρχει απουσία κριτηρίων στο νομοσχέδιο- το γεωγραφικό. Επειδή η Χίος βρίσκεται στο κέντρο της περιφέρειας μπορούμε να εξασφαλίσουμε και οικονομικούς πόρους που υποτίθεται ότι σας νοιάζει, αλλά και καλύτερες λειτουργίες.
Μία πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση –γιατί υποτίθεται ότι αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου- πρέπει να βασίζεται σε κάποια προεργασία:
Πρώτον, σε μία σοβαρή περιφερειακή ανάλυση. Και αναρωτιέμαι: Αλήθεια, έχει κάνει μια τέτοια ανάλυση το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας;
Δεύτερον, στην κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων και της νομοθεσίας.
Τρίτον, στην άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων.
Τέταρτον, στην εξασφάλιση δομών και πόρων.
Ήδη ακούσαμε χθες –ο κ. Νάκος το υπολόγισε- ότι οι δήμοι θα πάρουν 736 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2009, για να καλύψουν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Δηλαδή έλλειμμα από τα αποδυτήρια 700 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται άλλα παράπλευρα κόστη.
Και επειδή αναφέρθηκα εκτενώς στα νησιά, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί δεν κάνατε μία ειδική πρόβλεψη για τα νησιά, στα οποία έχετε δώσει κάποιες παραπάνω αρμοδιότητες; Τουλάχιστον για τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση έχει φέρει τους νησιωτικούς δήμους σε πλήρη απόγνωση.
Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να αναδείξω αφορά στη μεταφορά προσωπικού και αρμοδιοτήτων από τη σημερινή κρατική περιφέρεια στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στην ανακατανομή τους μεταξύ δήμων και των σημερινών νομαρχιών που μετασχηματίζονται σε περιφέρειες. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, η δυσκολία δεν πρέπει να αποτελεί και άλλοθι. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να είχε βρει τις ορθές αναλογίες μεταξύ κρατικής και αποκεντρωμένης διοίκησης.
Όλες αυτές οι δυσκολίες θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπισθεί με συγκεκριμένες λύσεις μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο. Μία απ’ αυτές, θα μπορούσε να ήταν η αριθμητική ταύτιση των γενικών διοικήσεων με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Δεν το κάνατε, προφανώς, γιατί θέλατε να αποφύγετε τη συνύπαρξη δύο συστημάτων διοίκησης ταυτόχρονα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.
Ένα άλλο δείγμα προχειρότητας αφορά στους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Και εδώ θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά ένα ψήφισμα των εργαζομένων στις Νομαρχίες Λέσβου-Χίου και Σάμου, το οποίο στην ουσία αποτελεί κραυγή αγωνίας για πολλές οικογένειες, οι οποίες αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο κατοικίας, χωρίς μάλιστα, να έχουν και κάποιο κίνητρο γι’ αυτό. Και εδώ δείχνετε ότι δεν έχετε αντίληψη για το τι θα πει «νησιωτικότητα».
Κύριε Υπουργέ,
Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από μια μετάταξη από τη Λεωφόρο Συγγρού, όπου είναι η έδρα της Νομαρχίας Αθηνών, στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπου είναι η έδρα της Περιφέρειας Αττικής.
Εσείς για να μας χρυσώσετε το χάπι, δημιουργήσατε ένα Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής υπό την εποπτεία σας ως συμβούλου του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης για θέματα χάραξης πολιτικής για τις νησιωτικές περιοχές με ένα Προεδρικό Διάταγμα, που Κύριος οίδε πότε θα εκδοθεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σήμερα στα νησιά δεν λείπουν οι έρευνες και οι μελέτες, αλλά η πολιτική βούληση.