Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Τσουρή στη Βουλή για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Ομιλία Τσουρή στη Βουλή για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

8

 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
Βουλευτής Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Χίος, 27 Μαΐου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατά την ομιλία της στη Βουλή, επί του Σχεδίου Νόμου ‘‘Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης’’, η Βουλευτής Χίου, Ελπίδα Τσουρή, επεσήμανε ότι:


 «επί της ουσίας της αντιπαράθεσης –εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως θέλει ο καθένας το παίρνει- του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Εσωτερικών, εγώ, πολιτικά οφείλω να καταθέσω την βαθύτατή ικανοποίησή μου, κύριε Υπουργέ, γιατί αποδείχθηκε με περίτρανο τρόπο ότι έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια στη χάραξη των νέων ενοποιημένων δήμων, αλλά και γιατί κατέρρευσε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το επιχείρημα – το οποίο κατά κόρον ακούγεται δύο ημέρες σ’ αυτήν την Αίθουσα και ειδικά από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας- ότι η χάραξη των νέων δήμων έγινε σε κομματικά γραφεία, με κομματικά κριτήρια.»


Στη συνέχεια, υπογράμμισε τρεις βασικές αλλαγές της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά και θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της τοπικής δημοκρατίας:


«Η πρώτη είναι η διαμόρφωση ισχυρών και αποτελεσματικών δήμων με όλα τα εχέγγυα για την ανάληψη κομβικών για την τοπική κοινωνία αρμοδιοτήτων, δήμων που διασφαλίζουν τη λήψη αποφάσεων κοντά στον πολίτη και συνδιαμορφώνουν το νέο σκηνικό της αυτοδιοίκησης με βασικό πυλώνα τη συμμετοχή και τη διαφάνεια.
Η δεύτερη καινοτομία, η εισαγωγή του αιρετού βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, χρόνιο αίτημα της προοδευτικής παράταξης. Με την αιρετή περιφερειακή διοίκηση προωθείται η αποκέντρωση και ο επιτελικός ρόλος των περιφερειών, με ιδιαίτερη έμφαση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην ορθολογική απορρόφηση των πόρων.
Τρίτο σημείο, ιδιαίτερης σημασίας είναι η δημιουργία αυτοτελούς και ανεξάρτητης υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ από την άποψη της νομιμότητας. Σημειώνω ιδιαίτερα το σημείο αυτό, επειδή ειδικά στην εποχή στην οποία ζούμε έχουμε υποχρέωση όλοι και όλες να απαλλάξουμε το χώρο της αυτοδιοίκησης από παθογένειες και από οποιαδήποτε σκιά αφορά στη διαχείριση δημόσιου χρήματος και πόρων».


Ιδιαίτερα για το νησιωτικό χώρο, η βουλευτής τόνισε ότι:


 «οι ισχυροί, λειτουργικοί και αποτελεσματικοί δήμοι, καθώς και η επιτελική, αποκεντρωμένη και αναπτυξιακή περιφερειακή διοίκηση αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την ανάπτυξη και την αυτοδιοίκηση των ελληνικών νησιών. Πολύ σωστά στις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά επιτέλους στο νησιωτικό χώρο. Περιμένουμε, κύριε Υπουργέ και θα εργαστούμε γι’ αυτό, αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση στα νησιά να διαπεράσει και την εφαρμογή του νόμου σε κάθε λεπτομέρειά του».


Απόλυτα αντίθετη στη μεταφορά της έδρας της αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, από τον Πειραιά στη Ρόδο ήταν η βουλευτής, επισημαίνοντας ότι:


 «επειδή γνωρίζω ότι ασκούνται πιέσεις –προσωπικά, δεν έχω καταλάβει με ποια επιχειρήματα και ποια κίνητρα- για τη μεταφορά της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, σε κάποιο νησί του Νότιου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα συγκεκριμένα αντί για τον Πειραιά που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα σας παρακαλέσω να μην υποκύψετε σε τοπικιστικές λογικές και διεκδικήσεις οι οποίες μπορεί να είναι θετικές για δύο ή πέντε ή δέκα νησιά είναι όμως καταστροφικές για μια ολόκληρη περιφέρεια, όπως είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».


Τέλος, η βουλευτής επεσήμανε ότι, ειδικά στα νησιά, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς αναίτιες μετακινήσεις και να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των Συλλόγων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σχετικά, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ψήφισμα των αντίστοιχων Συλλόγων Β. Αιγαίου.