Αρχική Νέα Τοπικά Ημερίδα για τα Μουσεία της Χίου- προοπτικές

Ημερίδα για τα Μουσεία της Χίου- προοπτικές

6


Δυο υπό δημιουργία Μουσεία, το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων και το Μουσείο Μαστίχας είναι ο νέος στόχος των ανθρώπων που οραματίστηκαν την ιδέα, παλεύοντας για την οριστική υλοποίηση τους.
Για πρώτη φορά τέθηκαν στο τραπέζι διαλόγου και ότι αφορά στα δεκάδες μικρά Μουσεία που υπάρχουν στο Νομό μας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της «Παγκόσμιας ημέρας Μουσείων» την Κυριακή 16 του Μαΐου. Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, τέθηκε μια σειρά προβλημάτων που επικεντρώνονται στην μικρή έως ανύπαρκτη χρηματοδότηση τους, αλλά και στα επιμέρους καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε Μουσείο ξεχωριστά.
 Η πρώτη συνάντηση αποτέλεσε την γνωριμία των ανθρώπων που στηρίζεται η λειτουργία τους, ενώ καταγράφηκε από τους συμμετέχοντες η επιθυμία συχνότερης επικοινωνίας αλλά και συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 Να σημειωθεί ότι από την ημερίδα διαπιστώθηκε η επιτακτική ανάγκη, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγχρόνως του ανεκτίμητου θησαυρού του τόπου.
 
Ο Πολιτισμός απαιτεί πρωτοβουλίες αλλά και θυσίες

 Η συνάντηση έγινε μετά από την πρωτοβουλία της Ιστορικού Τέχνης και  προέδρου της επιτροπής του υπό σύσταση Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων κας Φωτεινής- Ξυλά – Φαφαλιού, με αποτέλεσμα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου οι εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων, δημοτικών, κρατικών και μη Μουσείων του Νομού μας.
Ουσιαστικά η ημερίδα αυτή αποτέλεσε την αρχή της δημιουργίας μιας κοινής πολιτικής που θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτός ο πλούτος που υπάρχει να καταγραφεί και να γίνει γνωστός σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η κ. Φαφαλιού τόνισε ότι η  εποχή που περνάμε είναι δύσκολη από οικονομικής πλευράς και ο μόνος τρόπος εξασφάλισης πόρων είναι η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης, η εξασφάλιση χορηγιών, αλλά και η πώληση διαφόρων αντικειμένων, ή
 η ενοικίαση των χώρων των Μουσείων, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων οι οποίες θα φέρουν χρηματικά οφέλη.
Παράλληλα η κ. Φαφαλιού αναφερόμενη στους κύριους στόχους της συνάντησης, αναφέρθηκε στο τρόπο λειτουργίας των Μουσείων, την αναβάθμιση τους, αλλά και την αναγκαιότητα να λειτουργούν με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό καθώς και η
καθιέρωση του εθελοντισμού, κάτι που συμβαίνει να εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό.
 Άλλη μία επίσης σημαντική πρόταση που κατέθεσε η κα. Φαφαλιού είναι η διοργάνωση προγραμμάτων επισκέψεων στα Μουσεία μας, με στόχο τη γνωριμία και  ην εξοικείωση του κοινού με τον πλούτο που διαθέτουν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσεία του νησιού μας, όπως η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, η έλλειψη ενδιαφέροντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ελλείψεις προσωπικού καθώς και τα διαφορετικά νομικά πλαίσια λειτουργίας που έχει το κάθε ένα Μουσείο.
 Στα θετικά μπορούμε να βάλουμε τόνισε, την ανταπόκριση που υπήρξε από πλευράς  συμμετοχής, και που αποτελεί την επιβράβευση της προσπάθειας αλλά και του προσδιορισμού μιας νέας συνάντησης για τα Μουσείων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να υλοποιηθεί και ο επόμενος στόχος, που τίθεται με την ίδρυση ενός φορέα, που θα περιλαμβάνει όλα τα Μουσεία του Νησιού, ( Σύλλογος  φίλων των μουσείων της Χίου), καθώς και η δημιουργία μιας σχετικής ιστοσελίδας. Επίσης να δημιουργηθεί ένας αποκλειστικός οδηγός των Μουσείων της Χίου, και το σπουδαιότερο από όλα να γίνει η εγγραφή του φορέα που θα δημιουργηθεί στο ICOM.


Όχι στο κρατικοδίαιτο Μουσείο


Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Παντελής Στεφάνου αναφέρθηκε ότι η λειτουργία των Μουσείων εξαρτάται από την χρηματοδότηση τους, αλλά και από την στελέχωση προσωπικού. Συνεχίζοντας ο κ. Π. Στεφάνου τόνισε ότι η λειτουργία των Μουσείων δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από την εξεύρεση πόρων, από εκδηλώσεις και πωλήσεις, διότι διαφορετικά αν περιμένει μόνο την κρατική ενίσχυση τότε είναι καταδικασμένο… Η άποψη αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αρνητικά, από κάποιους, αλλά αποτελεί την ευκαιρία ανοίγματος προς την κοινωνία, κάτω από ένα άλλο διαφορετικό πρίσμα.
Τέλος ο κ. Στεφάνου επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξουν τρόποι προσέγγισης κι συνεργασίας μεταξύ Μουσείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στα υπό ίδρυση Μουσεία είναι και το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων, ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μελιτζάνης, αναφέρθηκε στην δεκαετή προσπάθεια που έχει γίνει, και ότι ήταν έτοιμο να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα « ΘΗΣΕΑΣ», από το οποίο διατεθήκαν αρχικά 650.000 €, αλλά το πρόγραμμα αυτό έχει κλείσει πριν ένα έτος. Όμως, είναι έτοιμα και η οικοδομική άδεια, όπως και τα τεύχη δημοπράτησης. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης αγγίζει το 1.240.000 €, και περιμένουμε να ανοίξει το κατάλληλο μέτρο του ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτηθεί.
 
Επιτακτική Ανάγκη η ίδρυση του Μουσείου Μαστίχας


Από την πλευρά του υπό ίδρυση Μουσείου Μαστίχας, ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ.Κώστας Γαννιάρης ζήτησε να υπάρξει στήριξη των υπευθύνων  από όλα τα Μουσεία της Χίου, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ίδρυσης του συγκεκριμένου
 Ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει τα 8.000.000 ευρώ σήμερα. Ο κ. Γαννιάρης, τόνισε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.
Η δημιουργία Μουσείου Μαστίχας, θα δώσει οικονομική ανάσα στην περιοχή, διότι και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και μεγάλη επισκεψημότητα θα έχει.
Δυστυχώς τελευταία έχουν παρουσιαστεί, μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια που όμως είναι εύκολο να ξεπεραστούν αν ασκηθεί πίεση, ώστε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός  να υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του φτάνει τους 20- 22 περίπου μήνες.
Στην συνάντηση συνολικά συμμετείχαν περίπου 17 εκπρόσωποι Μουσείων του Νομού, ενώ οι εισηγήσεις που έγιναν, είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος και για τη συζήτηση των προβλημάτων τους. Όμως ορίστηκε, νέα συνάντηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί και μία ομάδα που θα συντονίσει όλες τις προσπάθειες στο άμεσο χρονικό διάστημα.-

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ- ΦΩΤΟ: ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ